Ελλάδα|30.09.2022 14:39

ΣΤΑΣΥ: Ανεπαρκή φύλαξη του δικτύου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - Τι απαντά η εταιρεία για την επίθεση στην σταθμάρχη

Newsroom

Σοβαρά κενά φύλαξης και ασφάλειας στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) καταγγέλλουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στον απόηχο της επίθεσης που δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μία σταθμάρχης στον σταθμό «Πευκάκια», αλλά και ενόψει των αθλητικών διοργανώσεων του Σαββατοκύριακου.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΗΣΑΠ επισημαίνει πως ο ξυλοδαρμός της υπαλλήλου εν ώρα υπηρεσίας είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε θέματα ασφάλειας εργαζόμενων και επιβατών εντός του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ.

Όπως αναφέρουν, από το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και πολλά άλλα, τα οποία έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, αναδεικνύονται ξεκάθαρα τα εξής:

  • Η ΣΤΑ.ΣΥ δεν έχει ορίσει, ως όφειλε, καμία απολύτως διαδικασία για τις περιπτώσεις που το προσωπικό σε σταθμούς και συρμούς, έρχεται αντιμέτωπο με παραβατικές συμπεριφορές.
  • Ήταν απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιρρήσεις των εργαζόμενων για την κατάργηση των στατικών φυλάκων των σταθμών, στην οποία προχώρησε, προ καιρού, η ΣΤΑ.ΣΥ. Σημειωτέον, δε, ότι οι εργαζόμενοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία τέτοια απόφαση.
  • Το σχέδιο «Αριάδνη», στη ΣΤΑ.ΣΥ το οποίο εμπλέκει την Αστυνομία, στην φύλαξη δημόσιας περιουσίας, όπως είναι οι σταθμοί και οι συρμοί, έχει αποδειχτεί κατ’ επανάληψη ανεπαρκές και αναποτελεσματικό.

Οι εργαζόμενοι ενόψει και των μαζικών μετακινήσεων, που θα γίνουν από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα 3/10 με συρμούς στη Γραμμή 1, λόγω αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, καλούν τη Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ και την Ελληνική Αστυνομία να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

«Σε περίπτωση, δε, που η Αστυνομία δεν λάβει επαρκή μέτρα ή δεν διαθέσει το αναγκαίο προσωπικό, η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ ως κύρια υπεύθυνη για την ασφάλεια των μετακινήσεων θα πρέπει να λάβει μόνη της κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην υπάρξουν βανδαλισμοί σε συρμούς και σταθμούς και να μην κινδυνέψουν επιβάτες και εργαζόμενοι», καταλήγουν.

ΣΤΑΣΥ: Υπήρχε περίπολο φύλαξης

Την ύπαρξη περιπόλου φύλαξης στην απέναντι αποβάθρα του σταθμού την ώρα της επίθεσης στη σταθμάρχη, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, η οποία σημειώνει πως στην υπεύθυνη του σταθμού «Πευκάκια» της Γραμμής 1 του Μετρό, επιτέθηκε γυναίκα που εμφάνιζε παραβατική συμπεριφορά στην αποβάθρα, ύστερα από σύσταση που της απηύθυνε. Η εργαζόμενη της ΣΤΑ.ΣΥ. τραυματίστηκε στο πρόσωπο και διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

«Την ώρα της επίθεσης, στην απέναντι αποβάθρα του σταθμού, υπήρχε περίπολο φύλαξης 2 ατόμων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, οι οποίοι άμεσα μετέβησαν στην αποβάθρα του εν εξελίξει συμβάντος και παρενέβησαν στο περιστατικό».

Στο σημείο – όπως αναφέρει η εταιρεία - κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. που διενεργεί έρευνα για το περιστατικό και τον εντοπισμό της δράστιδος. «Η ΣΤΑ.ΣΥ. ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και θα συνδράμει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την αστυνομική έρευνα, ώστε να εντοπιστεί η δράστης και να της καταλογιστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

ειδήσεις τώραΗΣΑΠΣΤΑΣΥηλεκτρικόςβανδαλισμόςεπίθεση