Ελλάδα|06.10.2022 11:23

Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης στο ethnos.gr: Κύμα αλληλεγγύης από τους κατοίκους για τους ναυαγούς

Τίμος Φακαλής

Χυμούς, ρούχα νερά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν από το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι της Θερμής Λέσβου σε ναυαγούς πρόσφυγες που περισυνελέγησαν από το λιμενικό και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί στις ακτές της Λέσβου. Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

«Από το πρωί περισσότεροι από δέκα Θερμιώτες βοηθούν το Λιμενικό. Πήγαν στο στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται ανάμεσα στη Θερμή και την Μυρσινά όπου έγινε το ναυάγιο και προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους ναυαγούς» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος της Λουτρόπολης Θερμής Δημήτρης Σγουρέλλης και πρόσθεσε: «Πλέον δεν βγαίνουν βάρκες με πρόσφυγες κάθε μέρα στη Θερμή, όπως παλιότερα. Το τελευταίο εξάμηνο βλέπουμε μια βάρκα ανά δεκαπέντε μέρες. Και ο κόσμος τους βοηθάει όπως μπορεί κάθε φορά».

Οι διασωθέντες γυναίκες έχουν ήδη μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μάλιστα περίπου στις σήμερα το πρωί δέχθηκαν την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκαγκα που βρίσκεται στη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης της στη Λέσβο.

Η Θερμή αποτελεί πύλη εισόδου για πολλούς πρόσφυγες καθώς απέχει μόλις 10 ναυτικά μίλια από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Αϊβαλί. Φτάνοντας στο λιμανάκι της Θερμής οι πρόσφυγες περισυλλέγονται από το Λιμενικό και οδηγούνται στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ όπου γίνεται η καταγραφή τους.

Η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο και πριν δύο χρόνια όταν μια ομάδα πολιτών από την περιοχή απέκλεισε το λιμάνι του οικισμού, μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. «Όπως μπορούμε τους βοηθάμε και τους περιθάλπουμε. Νιώθουμε τον πόνο τους και προσπαθούμε να τον απαλύνουμε» εξήγησε ο κ. Σγουρέλλης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεκροίτραυματίεςαγνοούμενοιΛιμενικό Σώμαειδήσεις τώραναυάγιομετανάστες