Ελλάδα|15.10.2022 22:34

Κακοκαιρία: Σε επιφυλακή τα Δωδεκάνησα μετά τις καταστροφές στην Κρήτη - Ερωτηματικά για το 112

Newsroom

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι περιφερειακές και οι δημοτικές επιχειρήσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη, με έναν νεκρό και μια αγνοουμένη και μεγάλες υλικές καταστροφές. Την ίδια ώρα ερωτήματα γιατί δεν εστάλη νωρίτερα 112 καθώς «οι μετεωρολόγοι είχαμε προειδοποιήσει την καταστροφή» εξέφρασε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σε επιφυλακή τα Δωδεκάνησα

Νωρίτερα το απόγευμα υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα. Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη για την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των φορέων του νησιού.

Επίσης με κατεπείγον μήνυμα μέσω 112 το απόγευμα του Σαββάτου έγινε ενημέρωση στους κατοίκους της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου και της Χάλκης, για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και εκείνοι κλήθηκαν τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο κ. Καμπουράκης έδωσε εντολές και κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για συντονισμό και άμεση κινητοποίηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών που τυχόν παρουσιαστούν. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του δημάρχου, των χωρικών αντιδημάρχων, καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, από τους οποίους ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη το κύμα της κακοκαιρίας έχει μετακινηθεί πιο ανατολικά και χτυπάει την Κάρπαθο και πλησιάζει της περιοχής της Ρόδου και του Καστελόριζου με κίνδυνο να δούμε στα Δωδεκάνησα αντίστοιχα φαινόμενα με την Κρήτη.

Λαγουβάρδος: «Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία, κακώς δεν εστάλη μήνυμα από το 112»

Σχετικά με το 112 και το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της Κρήτης δεν έλαβαν εγκάιρως μήνυμα προκειμένου να προστατευτούν από το φαινόμενο, εκφράζονται ερωτήματα. «Εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος. «Είχαμε προειδοποιήσει για την κακοκαιρία» υπογράμμισε μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV

«Έπρεπε να υπάρχει άμεση προειδοποίηση του πληθυσμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η πρόγνωση από πλευράς μας ήταν άριστη». «Ήταν γνωστό ήδη από χθες ότι θα είχαμε σήμερα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα», εξήγησε. Ερωτηθείς αναφορικά με το λόγο όπου δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από των πολιτών από το 112 ο μετεωρολόγος σημείωσε: «Εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός ανέφερε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης ότι η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε τις προβλέψεις τον ειδικών.

Δήμαρχος Χερσονήσου: Δεν χτύπησε το 112 - Υπάρχει πρόβλημα στον ΒΟΑΞ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου Ιωάννης Σέγκος, δήλωσε στο OPEN ότι καταγράφηκαν και εκεί σημαντικά προβλήματα. «Κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν αλλά για λίγο καθώς είχαμε έτοιμα τα μηχανήματα και τους απελευθερώσαμε. Υπάρχουν περιοχές που έχουν καταγραφεί σημαντικές μεταφορές φερτών υλικών. Ακόμα και αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν, ενώ κάποια σπίτια πλημμύρισαν».

Για τους τουρίστες και τα ξενοδοχεία ανέφερε ότι ενημερώθηκαν οι τουρίστες να μην μετακινηθούν από τα ξενοδοχεία τους λόγω της κακοκαιρίας. Ο δήμαρχος ωστόσο, κατήγγειλε ότι στην περιοχή του οι κάτοικοι δεν ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 για να μην μετακινηθούν από τα σπίτια τους. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να φεύγουν τα νερά από τον ΒΟΑΞ και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Κρήτη: Βιβλική καταστροφή και έναν νεκρό αφήνει πίσω η κακοκαιρία - Είδαν την αγνοούμενη να παρασύρεται

Συνεχίζεται το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη, που ήδη μετρά έναν νεκρό και μια αγνοουμένη, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χείμαρρου ενώ βρισκόταν στο όχημά, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο.

Στον εντοπισμό της 45χρονης συνεπιβάτισσας του 50χρονου έχουν επικεντρωθεί τώρα οι Αρχές χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι έρευνες που γινόντουσαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω των φερτών υλικών και σταμάτησαν με το που έπεσε το σκοτάδι. Αύριο φτάνει στην περιοχή η ειδική μονάδα υποβρύχιων αποστολών προκειμένου με εξειδικευμένο κλιμάκιο να επιχειρήσουν να βρουν την άτυχη γυναίκα. 

Μπήκαν στο αμάξι να φύγουν - Οι τελευταίες κλήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ο 50χρονος με τη 45χρονη είχαν μεταβεί στην περιοχή για να καθαρίσει κάποια ενοικιαζόμενα σπίτια όταν αποφάσισαν να φύγουν παρά τον όγκο των νερών. Ο 50χρονος στην τελευταία του κλήση ανέφερε ότι ο όγκος των νερών είχε ξεπεράσει το ύψος του αμαξιού και ότι οι ίδιοι κινδύνευαν. Εκείνος δυστυχώς βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μαρτυρίες λένε ότι τη γυναίκα την είδαν μέσα στο νερό να παρασύρεται από τον χείμαρρο με την πιθανότητα να είναι να άνοιξε την πόρτα να σωθεί.

Την ίδια στιγμή στο Παλιόκαστρο, στη Λυγαριά, στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο και γενικότερα σε όλο το βόρειο τμήμα του Ηρακλείου έχουν γίνει ανεπανόρθωτες ζημιές, με αυλές και οχήματα να έχουν παρασυρθεί, κατολισθήσεις και καταστήματα να έχουν πλημμυρίσει. 

Δήμαρχος Σητείας: Έπεσε βροχή 5 χρόνων σε 4 ώρες

Ο δήμαρχος Σητείας κύριος Ζερβάκης σημείωσε σχετικά με το φαινόμενο που χτύπησε και το Λασίθι, πως η περιοχή βίωσε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. «Η μέτρηση που έχουμε από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας είναι 1.778 χιλιοστά νερού σε 4 ώρες. Τόση βροχή πέφτει στη Σητεία σε 5 χρόνια. Καταλαβαίνεται τι ραγδαιότητα και τις ζημιές που έχουν προκληθεί. «Ο μισός εμπορικό κόσμος της Σητείας έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Τα μαγαζιά τους είναι εντελώς κατεστραμμένα» πρόσθεσε ο κ. Ζερβάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε μεγάλε πλημμύρες σε σπίτια, μαγαζιά και δρόμους.

Δήμαρχος Μαλεβιζίου: Προσπαθούμε ακόμα να ανοίξουμε τους δρόμους

«Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες, η θεομηνία ήταν φονική. Μέσα σε λίγα λεπτά τόνοι νερού κατέκλυσαν όλο το βόρειο τμήμα του Δήμου μας. Δεν καταφέραμε να κρατήσουμε αυτά τα νερά με τις ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν εδώ» τόνισε μιλώντας στο OPEN ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου. Πρόσθεσε ότι «όλος ο Δήμος έχει χτυπηθεί προσπαθούμε να συντονίσουμε συνεργεία να καθαρίσουμε και να ανοίξουμε σημεία. Υπάρχουν ζημιές σε όλο το οδικό δίκτυο».

Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Εικόνες χάους επικράτησαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όταν οι χώροι του διεθνούς αερολιμένα πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να κλείσει καθώς οι χώροι έπρεπε να καθαριστούν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν εκ νέου οι πτήσεις. Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες καθώς αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και γύρισαν στην Αθήνα.

Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει

Την προσοχή των πολιτών ζήτησε ο κ. Λαγουβάρδος περιγράφοντας ότι «η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει».

Με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού (το οποίο έδωσε τα πολύ έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στην Κρήτη) προς τα ανατολικά, οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και ενισχύονται σημαντικά, ενώ συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, με ηπιότερο ρυθμό όμως, σε πολλές περιοχές του νησιού.

Οι νέες, αν και ηπιότερες βροχές, θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια επομένως τοπικά θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση (αυξημένη πιθανότητα για κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων), οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΔωδεκάνησακακοκαιρίακαιρός