Ελλάδα|17.10.2022 18:23

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία: Στο κρατητήριο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ έπειτα από διαπληκτισμό

Μαρία Λιλιοπούλου

Την αποτυχία του σχεδίου «Αριάδνη», το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή η αστυνομία για τη φρούρηση σταθμών, συρμών και άλλων εγκαταστάσεων του Μετρό και του ΗΣΑΠ από 136 μυστικούς και φανερούς αστυνομικούς, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη Γραμμή 1, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του έχει δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα έχει επιλύσει.

Στο κρατητήριο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ

Τη στιγμή που η παραβατικότητα συνεχίζεται αμείωτη με τους πορτοφολάδες να δρουν ανενόχλητοι σε σταθμούς και συρμούς και τα γκράφιτι να εξακολουθούν να ...κοσμούν τα τρένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί φτάνουν μέχρι και σε προσαγωγές εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) αφήνοντας μάλιστα ακάλυπτες βάρδιες.

Αιτία για την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων ήταν η προσαγωγή συναδέλφου τους το απόγευμα της Κυριακής 16 Οκτωβρίου και η κράτησή του στα κρατητήρια του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς, εντεταλμένους για τον έλεγχο της παραβατικότητας στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αριάδνη».

Οι αστυνομικοί μετά από φραστικό διαπληκτισμό με τον εργαζόμενο, στο κτήριο, στον σταθμό «Αττική», αντί να διευθετήσουν το θέμα, ενημερώνοντας τους αρμόδιους, επέλεξαν να τον συλλάβουν σαν κοινό εγκληματία, να του αφαιρέσουν ακόμα και το κινητό τηλέφωνο και να τον οδηγήσουν στο κρατητήριο, εξηγεί σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Οι ίδιοι μιλούν για «ένα ακόμα συμβάν αστυνομικής αυθαιρεσίας» και για απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο «προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζομένους της ΣΤΑΣΥ, οι οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες και άλλων προβλημάτων από συμπεριφορές αστυνομικών, εντός του δικτύου, αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο «Αριάδνη», δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας απ’ όσα επιλύει».

«Αυτή η ενέργεια των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτη η θέση του, στη βάρδιά του, σε βάρος της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, καθώς εκείνος εκτελούσε καθήκοντα τεχνικού υποστήριξης λειτουργίας της Γραμμής 1».

Και όλα αυτά την ώρα που – όπως εξηγεί στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Σωματείου, Πάνος Κοντογιάννης – η παραβατικότητα «βράζει» στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί που βρίσκονται στους σταθμούς στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Αριάδνη», δημιουργούν συχνά προβλήματα, χρησιμοποιούν τους χώρους σαν να τους ανήκουν: «Είναι προφανές από τα αποτελέσματα ότι το σχέδιο «Αριάδνη» έχει αποτύχει. Εξακολουθεί να υπάρχει έντονη παραβατικότητα στους σταθμούς, συχνά περιστατικά κλοπών στον Πειραιά, το Φάληρο αλλά και μέσα στους συρμούς, ενώ τα γκράφιτι συνεχίζονται και οι μοναδικοί συρμοί που έχουν προστατευτεί είναι οι 3 που έχουμε πάρει από το Μετρό», επισημαίνει ο κ. Κοντογιάννης.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ καλεί τα υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, την Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το σχέδιο «Αριάδνη» να εξυπηρετήσει την ασφάλεια των μεταφορών, για την προστασία επιβατών, εργαζόμενων και της δημόσιας περιουσίας και να μην γίνεται πηγή δημιουργίας νέων προβλημάτων.

Ελληνική ΑστυνομίαΗΣΑΠΣΤΑΣΥπροσαγωγήειδήσεις τώρα