Ελλάδα|23.10.2022 13:12

Γήπεδο Ζωής: Ένα σπίτι αποκλειστικά για παιδιά - Γήπεδα, studio και αίθουσες δημιουργίας στην καρδιά της Νίκαιας

Πασχάλης Γαγάνης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένα δεύτερο σπίτι αποκλειστικά για παιδιά δημιουργείται στην καρδιά της Νίκαιας. Το «Γήπεδο Ζωής» θα εκτείνεται σε μία έκταση μεγαλύτερη των 11.000 τετραγωνικών μέτρων με στόχο να προσφέρει καθημερινά σε νέους και σε νέες τη δυνατότητα να διαβάσουν, να αθληθούν και τελικά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους.

Στόχος του Οργανισμού είναι ο χώρος να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, και μέσα στις εγκαταστάσεις να διαμορφωθούν δυνατοί και δημιουργικοί χαρακτήρες και τα παιδιά να λάβουν διαφορετικά ερεθίσματα. Έτσι κάθε παιδί θα είναι σε θέση να καταλάβει τι πραγματικά του αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο, το μπαλέτο, η μουσική ή ακόμα και η... αστροφυσική.

Το «Γήπεδο Ζωής», αποτελεί την υλοποίηση ενός οράματος που παίρνει σάρκα και οστά σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μία περιοχή που «διψά» για τέτοιες ενέργειες. Μέσα στο νέο τους σπίτι, όλα τα παιδιά θα μπορούν να διαβάζουν για το σχολείο τους, να ανακαλύπτουν ταλέντα που δεν γνώριζαν ότι έχουν, να εκφράζονται καλλιτεχνικά και φυσικά να διασκεδάζουν. Το όραμα του οργανισμού, άλλωστε, είναι να δημιουργηθούν μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις ευκαιρίες εξέλιξης για όλους.

Από γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου μέχρι μουσικό studio

Μόλις το τελευταίο κουδούνι της σχολικής ημέρας ηχήσει, 600 παιδιά από τον Πειραιά και γενικότερα από ολόκληρη την Αττική θα ξεκινούν στο «Hub» του «Γηπέδου Ζωής» το δεύτερο μισό της ημέρας τους. Μετά το απαραίτητο φαγητό στην τραπεζαρία,  θα διαβάζουν τα μαθήματα της επόμενης ημέρας στις αίθουσες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης με την βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών και στη συνέχεια θα ξεκινά η … πραγματική διασκέδαση.

Γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, κλειστή σάλα για μπάσκετ και βόλεϊ, εγκαταστάσεις στίβου, αίθουσα καλλιτεχνικής δημιουργίας, studio μουσικής και podcast, κήποι περιβαλλοντικής εκπαίδευση και αίθουσα χορού, είναι μερικές μόνο δυνατότητες που θα προσφέρονται στο κεντρικό κτίριο έκτασης 5.300 τ.μ, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο που υπολογίζεται ότι θα εκτείνεται σε 6.000 τ.μ.

Παναγιώτης Γιαννάκης και Ανδρέας Δρακόπουλος πίσω από το όλο εγχείρημα

Το «Γήπεδο Ζωής» γεννήθηκε με ιδρυτική δωρεά και πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενώ ξεχωριστό ρόλο στο όλο εγχείρημα έχει ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ και γέννημα θρέμμα της Νίκαιας, Παναγιώτης Γιαννάκης

«Χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρω στα παιδιά το πόσο πιστεύω στη δύναμή τους και στη θέλησή τους να πετύχουν το ακατόρθωτο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά όλες τις πληροφορίες για οτιδήποτε αισθάνονται ότι θέλουν να κάνουν μέσα σε αυτόν τον χώρο. Και αν μας ζητήσουν κάτι που δεν το έχουμε, εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά για να τους το προσφέρουμε», υπογράμμιζε ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον Αύγουστο του 2021, οπότε και το όραμα του «Γηπέδου Ζωής» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια του SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα λόγια του ανθρώπου που επηρέασε όσο λίγοι τον ελληνικό αθλητισμό και παρά τους δεκάδες τίτλους και ατομικές διακρίσεις που κατέκτησε ως παίκτης και προπονητής τόσο με συλλόγους όσο και με το εθνόσημο στο στήθος αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, αναδεικνύουν με σαφήνεια το όραμα πίσω από τον Οργανισμό. Παρόλο που έχουν περάσει 26 χρόνια από την τελευταία φορά που φόρεσε σορτσάκι και έπαιξε σε επίσημο μπασκετικό αγώνα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξακολουθεί να αποτελεί έμπνευση για νέους και νέες που δεν τον είδαν ποτέ να διαπρέπει στα παρκέ.

Η αγάπη των μικρών παιδιών για τον σπουδαίο αθλητή και προπονητή είναι τεράστια, καθώς μέσα από τις διηγήσεις των γονιών τους είναι σαν εκείνα να τον έχουν δει να διαπρέπει στα γήπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι κάποια από αυτά γράφουν στα φανελάκια τους το όνομα «Γιαννάκης».

Ο βασικότερος όμως συντελεστής για να πραγματοποιηθεί το όλο εγχείρημα είναι ο πρόεδρος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος ήδη από την παρουσίαση του project έκανε ξεκάθαρο ότι «το "Γήπεδο Ζωής" θα προσφέρει όχι απλά έναν μοναδικό χώρο, αλλά, κυρίως, τις ευκαιρίες και τα ερεθίσματα στα νέα παιδιά να ανακαλύψουν την κλίση τους, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους και να χτίσουν τον χαρακτήρα τους».

Όπως τονίζουν άνθρωποι μέσα από τον Οργανισμό, το όραμα του Παναγιώτη Γιαννάκη, να εμπνεύσει τις νέες γενιές και να παρακινήσει τα παιδιά σε έναν υγιή τρόπο ζωής, συνδυάζεται με εκείνο του Προέδρου του Ιδρύματος να δημιουργηθούν ευκαιρίες εξέλιξης για όλα τα παιδιά και τους νέους, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες.

Δράσεις σε σχολεία και γειτονιές της Νίκαιας

Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο 2024 το «Γήπεδο Ζωής» θα έχει πάρει σάρκα και οστά στην οδό Θεσσαλονίκης στη Νίκαια.

Μέχρι όμως οι εγκαταστάσεις να είναι απόλυτα έτοιμες για να δεχτούν τα παιδιά, ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει την δραστηριότητά του με μία σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα που στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό συνδυάζοντας την μάθηση με τη διασκέδαση. Από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα το «Γήπεδο Ζωής» έχουν πραγματοποιηθεί 11 ολοκληρωμένες δράσεις στις γειτονιές και τα σχολεία της Νίκαιας με στόχο τα παιδιά της περιοχής να αναπτύξουν τα ταλέντα τους αλλά και να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή καθώς οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα. Κάποιοι ρωτούν σε καθημερινή βάση πότε θα είναι έτοιμο ολόκληρο το έργο.

Οι δράσεις του οργανισμού λαμβάνουν χώρα συνήθως τα Σάββατα ενώ τα παιδιά χωρίζονται σε τέσσερα διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ, καθώς τα διαφορετικά προγράμματα προσαρμόζονται στις ανάγκες τους:

  1. Οι «μικροί εξερευνητές» αποτελούνται από παιδιά 6-8 ετών
  2. Οι «τζούνιορ»είναι τα παιδιά 9 -11 ετών
  3. Οι Young teens 12 -14 ετών
  4. Και τέλος οι Teens 15 -18 ετών

Συνολικά, η κάθε δράση διαρκεί περίπου 4 ώρες και χωρίζεται σε τρεις 45λεπτες ενότητες, η κάθε μία αφιερωμένη σε ένα από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος (Αθλητισμός, Παιδεία. Πολιτισμός). Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ειδική φόρμα που μπορούν να βρουν στο webside. 

Οι δραστηριότητες όμως του οργανισμού δεν περιορίζονται εκεί. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης πρωταγωνιστεί ήδη σε μία σειρά βίντεο που ονομάζεται «Γήπεδο Ζωής Sessions», στην οποία συνομιλεί με καταξιωμένους αθλητές και καλλιτέχνες όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Γιώργος Καραγκούνης και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, οι οποίοι μπροστά στην κάμερα μοιράζονται εμπειρίες από την καριέρα τους που μπορούν να αποτελέσουν εφόδια για μικρά παιδιά.

Παναγιώτης Γιαννάκηςδράσειςγήπεδαειδήσεις τώραΝίκαια