Ελλάδα|07.11.2022 22:44

Απεργία: Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντούν οι εταιρείες για τις κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

Μαρία Λιλιοπούλου

Με προσφυγές ακόμα και σε απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει η ΓΣΕΕ απαντούν πλέον οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών, οι οποίες προσέφυγαν το βράδυ της Δευτέρας στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθούν η απεργία και οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μετάφοράς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου παράνομες και καταχρηστικές.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι και κατήγγειλαν την προσφυγή τόσο της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στην Αθήνα, όσο και του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη κατά της απεργίας μιλούν για ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος των κινητοποιήσεων.

«Είναι κατάλυση της δημοκρατίας η κυβέρνηση να απαγορεύει στους εργαζομένους να συμμετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγιστη πολιτική εκτροπή και στο άμεσο μέλλον θα απαντηθεί αναλόγως από τους εργαζόμενους συνολικά», επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό, Σπύρος Ρεβύθης. Η προσφυγή των εταιριών έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των εργαζομένων, οι γραμμές 2 και 3 του μετρό θα λειτουργούσαν μόνο στο διάστημα από τις 9:30 το πρωί έως τις 15:00, για τη διευκόλυνση των απεργών διαδηλωτών.

Η Γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) θα εκτελούσε δρομολόγια από τις 9:00 το πρωί έως και τις 17:00.

Το τραμ επρόκειτο να λειτουργήσει στο διάστημα από τις 8:00 το πρωί έως και τις 22:00.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Πρακτικά είχε αποφασιστεί να εκτελούν δρομολόγια μόνο στο διάστημα μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ με κινητοποίηση από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας, ενώ το Συνδικάτο θα διέθετε προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

λεωφορείαειδήσεις τώραΓΣΕΕαπεργίαΜΜΜμετρό