Ελλάδα|08.11.2022 08:24

Απεργία 9 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, ποιοι συμμετέχουν

Newsroom

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται η χώρα αύριο, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία τα σωματεία εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι δημοσιογράφοι και οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων. 

Μετρό - Ηλεκτρικός

Στο μετρό, τις Γραμμές 2 και 3, εξέδωσε ανακοίνωση το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών), στην οποία τονίζεται πως οι δύο Γραμμές του μετρό θα λειτουργήσουν μόνο στο διάστημα από τις 9:30 το πρωί έως τις 15:00, για τη διευκόλυνση των απεργών διαδηλωτών.

Για τη Γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ), ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου σωματείου, τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 9:00 το πρωί έως και τις 17:00.

Για το τραμ, τα δύο σωματεία ηλεκτροδηγών έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας και πως το μέσο θα λειτουργεί στο διάστημα από τις 8:00 το πρωί έως και τις 22:00.

Λεωφορεία - Τραμ

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Και οι εργαζόμενοι στα τραμ θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 το πρωί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ καλούν σε συλλαλητήριο στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η απεργία θα επηρεάσει και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, «ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας, ενώ το Συνδικάτο θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων».

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Πλοία και ταξί

Και η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 00:01 της Τετάρτης 9/11 έως τις 00:00 της Πέμπτης 10/11.

Τη διενέργεια 24ωρης απεργίας αποφάσισε το συνδικάτο αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Και οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ να αναφέρει:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

Το τελευταίο διάστημα όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά το σύνολο της  ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων αυξήσεων στο κόστος στέγασης, ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ. Αυξήσεις που έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 12%, δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση, που έρχεται να προστεθεί στη υγειονομική κρίση της πανδημίας και την δεκαετή κρίση των Μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου έως τις 05.00 π.μ. της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όχι μόνο στον κλάδο των ΜΜΕ αλλά και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Καθηγητές και ΠΟΕ - ΟΤΑ

Τέλος, στην απεργία συμμετέχουν και οι καθηγητές και οι υπάλληλοι Δήμων(ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η ΟΛΜΕ κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς μέλη της να απεργήσουν την 9η Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων, πως: «Καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, όπως επίσης στην κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση η οποία θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) και στα συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απεργίαΜέσα Μαζικής Μεταφοράς24ωρη απεργίαπανελλαδική απεργίαειδήσεις τώραΜέσα Μαζικής Ενημέρωσης