Ελλάδα|14.11.2022 19:48

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του εργοδηγού οι εργαζόμενοι ζητούν Δικαιοσύνη

Μαρία Λιλιοπούλου

Ένας χρόνος έχει περάσει χωρίς κανένα ουσιαστικό βήμα για την απόδοση ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα που συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 41χρονου εργοδηγού της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), Πέτρου Γιάμαλη.

Οι συνάδελφοί του στον ΗΣΑΠ με βασικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συμβολική στάση εργασίας διάρκειας δέκα λεπτών την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Οι συρμοί – όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ - θα παραμείνουν στις αποβάθρες των σταθμών για 10 λεπτά), ενώ παράλληλα οι συνάδελφοι του Πέτρου Γιάμαλη θα μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος, κοντά στον σταθμό «Ν. Ηράκλειο» της Γραμμής 1, για να αποδώσουν φόρο τιμής.

Δικαιοσύνη ζητούν οι εργαζόμενοι

«Το Σωματείο μας, από την πρώτη στιγμή, ζητάει και θα συνεχίσει με επιμονή, να διεκδικεί την απονομή Δικαιοσύνης καθώς με οργή διαπιστώνουμε ολιγωρία στην πορεία των ερευνών, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά το θανατηφόρο δυστύχημα να μην έχει ξεκινήσει καν η δικαστική διαδικασία!» σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Όπως συμπληρώνουν, «η ΣΤΑ.ΣΥ ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν όχι μόνο δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια ώστε να διαφυλάξει τους εργαζόμενους της, όχι μόνο δεν έχει διαμορφώσει τις απαραίτητες διαδικασίες αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις των Συνδικάτων για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιο γεγονός, αλλά έχει θέσει το θέμα της ασφάλειας χαμηλά στην ατζέντα της. Μάλλον το βόλεμα «των δικών μας παιδιών» είναι πιο σημαντικό».

Οι εργαζόμενοι θέτουν δύο βασικά ζητήματα:

  • Την απόδοση ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα του Νοεμβρίου 2021 και
  • Τη λήψη μέτρων ασφαλείας ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα τραγικά περιστατικά στο μέλλον.

ΣΤΑΣΥ στο ethnos.gr: Το πόρισμα έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα

Δεδομένου ότι το «ethnos.gr» έχει εδώ και δύο μήνες αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος για το δυστύχημα, επικοινώνησε εκ νέου με την ΣΤΑΣΥ, πηγές της οποίας επεσήμαναν ότι το πόρισμα έχει παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και τις ανακριτικές αρχές, ενώ παράλληλα έχει καταγγελθεί και η σύμβαση με την εργολαβική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της λείανσης των γραμμών στο πλαίσιο του οποίου σκοτώθηκε ο εργοδηγός της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη γράψει το «ethnos.gr» σε προηγούμενα ρεπορτάζ του, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων είναι αποκαλυπτικό αναφορικά με τις ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις: «Το δυστύχημα που συνέβη ήταν προδιαγεγραμμένο από τις συνθήκες λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών συντήρησης, ενώ έπρεπε να ακινητοποιήσουν τον συρμό μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης. Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν το πρόβλημα, ανέπτυξαν ταχύτητα υπερβαίνουσα του ορίου ασφαλείας (25 χλμ/ώρα) και μάλιστα σε κατωφέρεια με φυσικό επόμενο ο συρμός να κινηθεί ανεξέλεγκτα και έτσι να γίνει από τις περιστάσεις ακατόρθωτη η ακινητοποίηση του συρμού εξαιτίας της μη λειτουργίας των συστημάτων πέδησης», αναφέρει.

Ως προς την εταιρεία τονίζει επίσης πως «όσον αφορά το επελθέν αποτέλεσμα πέραν των υλικών ζημιών είχαμε και το θάνατο του Πέτρου Γιάμαλη ο οποίος προσπάθησε αυτενεργώντας (ελλείψει σχεδίου ενεργειών έκτακτης ανάγκης) να προστατέψει τη σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων, προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τον συρμό, ενέργεια που έκαναν και σώθηκαν, όμως ο ίδιος στάθηκε άτυχος και με την πτώση του τραυματίστηκε θανάσιμα».

Να σημειωθεί ότι μετά το τραγικό περισταστικό, «πάγωσε» και το έργο της λείανσης, το οποίο ωστόσο είναι κρίσιμο για τη λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και είναι άγνωστο το πότε θα ξαναρχίσει δεδομένου ότι θα απαιτηθεί να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςεργατικό δυστύχημαηλεκτρικόςειδήσεις τώραΗΣΑΠστάση εργασίας