Ελλάδα|21.11.2022 19:49

ΗΣΑΠ: Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ξανά αστυνομική αυθαιρεσία - Πόσο αποτελεσματικό είναι το σχέδιο «Αριάδνη»

Μαρία Λιλιοπούλου

Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε εργαζόμενους στη ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, προσθέτοντας ότι παρά την εφαρμογή του Σχεδίου «Αριάδνη» σε συνεργασία με την αστυνομία, αυξάνονται τόσο οι κλοπές όσο και οι καταστροφές στο δίκτυο.

Το περιστατικό «αυταρχικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς αστυνομικών του σχεδίου Αριάδνη απέναντι σε εργαζόμενη στη ΣΤΑ.ΣΥ», το οποίο καταγγέλλεται, έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 19 Νοεμβρίου στο σταθμό «Ηράκλειο» της Γραμμής 1.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αστυνομικός αρνήθηκε κατά παρέκκλιση της διαδικασίας να συνεργαστεί με τη σταθμάρχη και να υπογράψει στο βιβλίο των παρευρισκομένων στο χώρο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται στο δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθώς πριν από λίγο καιρό:

  • Προσήχθη την ώρα της βάρδιάς του σε αστυνομικό τμήμα τεχνίτης, ο οποίος εντός του χώρου εργασίας του έκανε ορισμένες υποδείξεις σε αστυνομικούς για τη συμπεριφορά τους.
  • Απειλήθηκε με προσαγωγή ηλεκτροδηγός επειδή ενημέρωσε αστυνομικό ότι δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στη καμπίνα οδήγησης συρμού.
  • Απολύθηκε υπάλληλος της φύλαξης (security) επειδή «τόλμησε» να ρωτήσει αστυνομικούς, με πολιτικά, για ποιο λόγο βρίσκονται εντός του δικτύου.

«Είναι προφανές ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να υπάρχει κλίμα αρμονικής συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και εργαζόμενων στη ΣΤΑ.ΣΥ», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, το οποίο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου «Αριάδνη» με τον τρόπο που εφαρμόζεται χαρακτηρίζοντάς το «ένα τεράστιο φιάσκο καθώς δεν έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο εντός του δικτύου οι κλοπές και οι βανδαλισμοί σε συρμούς και σταθμούς».

Οι εργαζόμενοι προσθέτουν ότι ενώ έχουν κατ΄επανάληψη ζητήσει συνάντηση με τους υπευθύνους, τόσο της αστυνομίας όσο και της Διοίκησης της εταιρίας, για το σχέδιο «Αριάδνη», που εκπονήθηκε για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας εντός του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ., για την ασφάλεια επιβατών, εργαζόμενων και εγκαταστάσεων, αυτή δεν έχει προγραμματιστεί.

Στη Βουλή το σχέδιο «Αριάδνη»

Για το προηγούμενο περιστατικό, το οποίο είχε καταγγελθεί από τους εργαζομένους πριν από περίπου ένα μήνα και αφορούσε την προσαγωγή εργαζομένου της ΣΤΑΣΥ από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στον σταθμό, είχε κάνει ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία η ανεξάρτητη βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Στην απάντησή της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ χαρακτηρίζει τη συνεργασία της αστυνομίας με την εταιρία «αρμονική και καταλυτική», παραδεχόμενη ότι τα προβλήματα που προκύπτουν στο δίκτυο λόγω του βανδαλισμού των βαγονιών είναι σημαντικά και ότι «επανειλημμένα οι Σταθερές Συγκοινωνίες απειλούνται από παραβατικές ενέργειες ατόμων οργανωμένων ή μη, οι οποίοι επιτίθενται στους συρμούς, τις εγκαταστάσεις αλλά και σε εργαζομένους της εταιρίας».

«Η παραβατικότητα εντός του δικτύου της εταιρίας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί και τα χαρακτηριστικά της έχουν μεταβληθεί σε οργανωμένες επιθέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Θανάσης Κοτταράς.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Αριάδνη, η εταιρία παρέχει στο σώμα των αξιωματικών και των αστυνομικών του Σχεδίου επιμορφωτικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που άπτονται των διαδικασιών ασφαλούς κίνησης των ατόμων εντός του δικτύου και των εγκαταστάσεων.

«Από της ενάρξεώς του την 8η Μαρτίου 2021, το Σχέδιο έχει αποτελέσει σταθμό για την αποτελεσματικότητα και την εξέλιξη της ασφάλειας του δικτύου και των εγκαταστάσεων», τονίζει προαναγγέλλοντας διεύρυνση του πεδίου δράσης της αστυνομίας: «Σχεδιάζονται εκ νέου κοινές εκπαιδεύσεις από την ΣΤΑΣΥ για τη διεύρυνση του φάσματος δράσης του σχεδίου μέσω κοινών επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Τμήμα της Επιχειρησιακής Ασφάλειας».

Αναφορικά με το περιστατικό του Οκτωβρίου, ο κ. Κοτταράς μιλά για εργαζόμενο «που απεμακρύνθη», παρόλο που όπως σημειώνει και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στη δική του απάντηση, ο εν λόγω εργαζόμενος είχε προσαχθεί στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα και δεν είχε απομακρυνθεί απλώς, ενώ «έως την 27-10-2022, δεν είχε ανακύψει οιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με το χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης, προς διερεύνηση αυτής από πειθαρχικής πλευράς».

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, πάντως διευκρινίζει ότι ότι η καταγγελία των εργαζομένων περί «θέσης που έμεινε ακάλυπτη» εξαιτίας της προσαγωγής του τεχνικού, δεν ευσταθεί αφού «κατά την απογευματινή βάρδια εκτός από τον εργαζόμενο που απεμακρύνθη υπήρχε και έτερος τεχνικός, βάσει του προγράμματος που είχε ήδη κατατεθεί στην επιθεώρηση εργασίας και ο ποίος αντικατέστησε τον απομακρυνθέτα εργαζόμενο. Ως εκ τούτου η βάρδια του τμήματος τηλεπικοινωνιών δεν έμεινε ακάλυπτη».

Οι έλεγχοι και οι συλλήψεις του Σχεδίου Αριάδνη

«Ενα πλέγμα δράσεων εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης/ επιτήρησης, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των σταθμών και των υποδομών της ΣΤΑΣΥ», περιλαμβάνει το Σχέδιο «Αριάδνη», όπως επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεωδωρικάκος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του σχεδίου, επισημαίνει ότι από την έναρξη εφαρμογής του στις 08-03-2021 έως τις 30-10-2022, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 55.086 έλεγχοι,
  • 1.980- προσαγωγές και
  • 477- συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα.

«Υπογραμμίζεται, δε, ότι η ανωτέρω δραστηριοποίηση, σύμφωνα με τον εφαρμοζόμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό, συνεχίζεται συστηματικά και με αμείωτη ένταση, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και, σε συντρέχουσα περίπτωση, κατασταλτική αντιμετώπιση κάθε είδους παραβατικότητας στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού, ενώ τονίζεται ότι ο προαναφερόμενος σχεδιασμός συμπληρώνεται από σχέδια ασφαλείας, δράσεις και προσωπικό της εν λόγω εταιρείας, κατά λόγο αρμοδιότητας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διαλειτουργικότητα, επικουρικότητα και συμπληρωματικότητα πόρων», αναφέρει ο υπουργός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συλλήψειςειδήσεις τώραΣΤΑΣΥΗΣΑΠηλεκτρικόςΕλληνική Αστυνομία