Ελλάδα|23.11.2022 07:13

ΟΣΥ: Με καθαρό χαλκό θέλει να αντιμετωπίσει κορονοϊό και μικρόβια στα λεωφορεία

Μαρία Λιλιοπούλου

Με φύλλα και φιλμ καθαρού χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής των λεωφορείων σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) τον κορονοϊό και άλλους ιούς και μικρόβια, αλλά σε περίπου έξι μήνες και αυτό εάν τελεσφορήσει ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός, τον οποίο προκήρυξε η εταιρεία την Τρίτη για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών τοποθέτησης – επένδυσης, επί των κοινόχρηστων επιφανειών αφής των οχημάτων αντιμικροβιακών φύλλων και συναφών προϊόντων χαλκού. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 952.500 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ (1.181.100 εκ. με ΦΠΑ).

Τα φύλλα χαλκού προγραμματίζεται να τοποθετηθούν σε 1.500 αστικά λεωφορεία της ΟΣΥ, στα οποία ανάλογα με την επιφάνεια θα τοποθετηθούν και διάφανα φύλλα και θερμοσυστελλόμενοι σωλήνες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διακήρυξη.

Στόχος είναι η «έγκαιρη πρόληψη και αποφυγή της διασποράς των ιών και των παθογόνων βακτηρίων που μεταδίδονται μέσω της αφής, συμπεριλαμβανομένου του ιού COVID-19, για τον έλεγχο των λοιμώξεων».

Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των αντιμικροβιακών φύλλων χαλκού, όπως αποδεικνύεται από πιστοποιητικά αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, κλινικές και εργαστηριακές μελέτες, εξουδετερώνει αρκετούς από τους ισχυρότερους τύπους παθογόνων βακτηρίων και ιών, και ειδικότερα τον ιό SARS-COV-2 – COVID-19. Το μικροβιακό φορτίο μειώνεται ολοκληρωτικά πάνω στην επιφάνεια του χαλκού σε ποσοστό άνω του 99% και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης μέσω της αφής, αναφέρει.

Με τον τρόπο αυτό μάλιστα μειώνονται και οι ανάγκες καθαρισμού συγκριτικά με άλλα υλικά, καθώς η διακήρυξη σημειώνει ότι «η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού παραμένει διαρκώς ενεργή και δεν απαιτείται καθαρισμός και απολύμανση των φύλλων χαλκού, σε αντίθεση με υλικά όπως ο σίδηρος, το ανοξείδωτο ατσάλι και το πλαστικό, τα οποία απαιτούν συνεχή καθαρισμό και απολύμανση».

Τα σημεία τοποθέτησης των αντιμικροβιακών προϊόντων θα είναι:

  • οι χειρολαβές των θυρών
  • οι χειρολαβές των καθισμάτων
  • οι κουπαστές
  • οι χειρολαβές των ορθίων
  • οι μπάρες των ορθίων και
  • οι περιμετρικές μπάρες.

Οπως αναφερεται επίσης «συμπληρωματικά προς την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων, τα αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού προσφέρουν μία επιπλέον γραμμή άμυνας ενάντια των ιών και παθογόνων βακτηρίων που παρουσιάζουν διασπορά και μεταδίδονται μέσω του αέρα, εξουδετερώνοντάς τα εκεί που επικάθονται. Ως αποτέλεσμα της τοποθέτησής τους, εξασφαλίζεται η μείωση των λοιμώξεων και η προστασία της Δημόσιας Υγείας συνολικά».

Η σύμβαση έχει ρήτρα αναθεώρησης της ποσότητας έως 15% ως προς την προσαύξησή της καθώς επίσης και δικαίωμα περιορισμού έως 50% ως προς τη μείωσή της. Η διάρκεια της σύμβασης καθορίζεται για πέντε μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν προσφορές για διάστημα ενός μήνα, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Σε ...αναμονή και για τα φίλτρα καθαρισμού ενώ ελάχιστοι φορούν μάσκα

Στο μεταξύ αν και συζητιούνται εδώ και και δύο χρόνια, ακόμα αναμένεται να τοποθετηθούν στα οχήματα της ΟΣΥ τα φίλτρα αέρα κλιματιστικών με ιόντα χαλκού. Ο σχετικός διαγωνισμός προυπολογισμού 297.600 ευρώ συν ΦΠΑ που αφορούσε 1.200 οχήματα είχε βγει στον αέρα το καλοκαίρι, αλλά και φέτος η φθινοπωρινή περίοδος ξεκίνησε τελικώς μόνο με τα πλαστικά διαχωριστικά της θέσης του οδηγού στα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας.

Παράλληλα και το μέτρο της χρήσης μάσκας, η οποία παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχει ατονήσει σημαντικά τόσο στα οδικά μέσα όσο και στο μετρό καθώς μία μετακίνηση αρκεί για να πείσει τον καθένα ότι ελάχιστοι είναι οι επιβάτες που τη φορούν.

λεωφορείαΜΜΜπανδημίαειδήσεις τώραΚορονοϊόςχαλκός