Ελλάδα|29.11.2022 22:53

Σεισμός τώρα στην Εύβοια: «Τα δεδομένα αλλάζουν» - Τι λέει ο Τσελέντης για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης δόνησης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Σεισμός στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι (evima.gr)
Σεισμός στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι (evima.gr)
Σεισμός στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι (evima.gr)
Σεισμός στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι (evima.gr)
Σεισμός στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι (evima.gr)

Νέα σεισμική δόνηση ιδιαίτερα αισθητή στην Εύβοια αλλά και στην Αττική, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας πετάχτηκαν για ακόμα μια φορά από τα σπίτια τους.

Ο σεισμός, σύμφωνα με όσα ανέφεραν evima.gr, πολίτες της περιοχής ήταν πολύ ισχυρός και είχε έντονη βοή.

Τσελέντης: Τα δεδομένα αλλάζουν

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον evima.gr, τόνισε ότι μετά από αυτόν τον σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν: «δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα».

«Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτίρια, δεν θα είναι καταστροφικός», υπογράμμισε στο τέλος.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ

Σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00, το βράδυ της Τρίτης, με επίκεντρο την Εύβοια. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και διαρκείας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού, η δόνηση ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8,9 χλμ.

Η νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας όπως τα Ψαχνά και η Χαλκίδα ενώ μάλιστα ήταν μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με το eviathema.gr.

Σημειώνεται ότι πάνω από 50 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για έναν νέο μεγαλύτερο. Μετά την τελευταία σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί.

«Ήταν πιο δυνατός από το πρωί, τρομάξαμε περισσότερο»

Η Πρόεδρος Μεσοχωριων Μαρία Ρούπα δήλωσε στο ethnos.gr ότι ο σεισμός ήταν «πιο δυνατός από το πρωί. Τρομάξαμε πιο πολύ. Βγήκαμε έξω».

Κλειστά σχολεία στην Εύβοια

Αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Καρύστου θα παραμείνουν κλειστές. Παράλληλα, Κκλειστά θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη όλα τα σχολεία στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγο μετά τις 6:00 το πρωί της Τρίτης (29/11), ανησυχία στους κατοίκους της Εύβοιας προκάλεσε ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του οικισμού των Ζαράκων. Ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών με κυριότερη, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με τους σεισμούς να γίνονται αισθητοί και στην Αττική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα, και ακολούθησαν μικρότεροι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Ακολούθησε επίσης ένας μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ.


LIVE πού σημειώνονται σεισμοί

Δείτε LIVE πού σημειώνονται σεισμοί

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ