Ελλάδα|02.12.2022 10:19

Αθηνών - Κορίνθου: «Υπάρχει κίνδυνος στην Κακιά Σκάλα που δεν πρόκειται να μηδενιστεί», λέει ο Λέκκας

Newsroom

«Υπάρχει υψηλός κίνδυνος στην περιοχή και υπήρχε και αυτό γιατί έχουμε αρνητικές συνθήκες, μορφολογικές κλίσεις, κατακερματισμένα πετρώματα, ασύνδετοι όγκοι, έντονη σεισμικότητα. Όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε την έναρξη των κατολισθήσεων» τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN σχετικά με την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

«Ο κίνδυνος δεν πρόκειται να μηδενιστεί»

O κ. Λέκκας πρόσθεσε για ενδεχόμενο κίνδυνο να συμβεί νέα κατολίσθηση «ο κίνδυνος στην Κακιά Σκάλα δεν πρόκειται να μηδενιστεί, στόχος μας να μειωθεί». Και πρόσθεσε ότι οι κατολισθήσεις γίνονται πάντα καθώς λόγω της σεισμικότητας της χώρας μας ο κίνδυνος είναι υπαρκτός «υπάρχουν τεράστια κρανή που ορθώνονται, το κόστος είναι μεγάλο, δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο αλλά μπορούμε να τον μειώσουμε».

Ο ογκόλιθος που έπεσε ζύγιζε 10 τόνους - Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης

Μόνο από τη δεξιά λωρίδα και από τη ΛΕΑ διεξάγεται η κυκλοφορία στην Εθνικό Οδό Αθηνών - Κορίνθου καθώς η Ολυμπία Οδός έχει ανοίξει μερικώς την κυκλοφορία από την Πέμπτη, ωστόσο ακόμα η ροή των αυτοκινήτων δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολυμπιάς Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του OPEN για το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης, «μέχρι την Κυριακή θα έχει ανοίξει και η μεσαία λωρίδα, καθώς τώρα έχουμε δώσει μια λωρίδα ανοιχτή. Για κάποιο διάστημα θα παραμείνει κλειστή η μια λωρίδα έως ότου τελειώσουν οι φράκτες για την ανάσχεση των βράχων για την ασφάλεια οχημάτων και οδηγών». Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος, «μέχρι τις γιορτές θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό».

«10 τόνους ο ογκόλιθος που έπεσε»

Για το περιστατικό της κατολίσθησης που έγινε χθες και προκάλεσε όλο το πρόβλημα ο κ. Παπανικολάς είπε «φράκτες ανάσχεσης υπήρχαν και μάλιστα σε δυο επίπεδα, αλλά ο ογκόλιθος που ήταν γύρω στους 10 τόνους έπεσε από ύψος 100 μέτρων, από πολύ ψηλά, από την κορυφή οπότε η ορμή του έσπασε τους δυο φράκτες και τα στηθαία ασφαλείας». Πρόσθεσε ότι «ήμασταν τυχεροί που έγινε το βράδυ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κατολίσθησηΕυθύμιος Λέκκαςκατολίσθηση βράχωνΕθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου