Ελλάδα|03.12.2022 20:51

Οι μνήμες από τη φωτιά στο Μάτι είναι ακόμα «νωπές»: Ο τόπος που λάτρεψαν, τούς πήρε ό,τι σημαντικότερο είχαν - «Μύρισα καμένη σάρκα»

Newsroom

«O τόπος που λάτρεψες σου πήρε ό,τι πιο σημαντικό είχες στη ζωή σου»: Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι, ο ανθρώπινος πόνος είναι ακόμη εδώ. Μία τραγωδία που το στίγμα της έμεινε ανεξίτηλο και 104 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Οι μάρτυρες στη δίκη που διεξάγεται αναβιώνουν τον εφιάλτη που έζησαν τότε και δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ο πόνος τους ανείπωτος, όπως της Ελένης Πεταλά που μίλησε στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου, λίγα μέτρα από το σημείο που οι γονείς της άφησαν την τελευταία τους πνοή.

«Φώναζε, ούρλιαζε, πόναγε»

«H μητέρα μου πέθανε και τη μέρα που γεννήθηκε, δηλαδή 24 Ιουλίου ήταν και τα γενέθλιά της», δηλώνει αρχικά η κα Πεταλά.

«Αυτό το οικόπεδο που άρπαξε φωτιά, το είδαν οι γονείς μου από εδώ από το σπίτι, βγαίνουν, δεν μπορούσαν να κινηθούν», περιγράφει στη συνέχεια η ίδια, θυμούμενη όσα δραματικά βίωσαν οι άνθρωποί της.

Κατευθυνόμενοι προς της θάλασσα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίζεται από την πυρκαγιά: «Ο πατέρας μου σίγουρα πρέπει να απανθρακώθηκε εκεί».

Η μητέρα και η αδερφή της αρχίζουν να καίγονται...

«Η μητέρα μου έφτασε καμμένη στην Αργυρά Ακτή εδώ που είμαστε, τα ρούχα της είχανε καεί, δεν είχε μαλλιά. Έμπαινε, έβγαινε στη θάλασσα, φώναζε, ούρλιαζε, πόναγε, άντεξε έξι ώρες», λέει η Ελένη Πεταλά.

«Μύρισα καμένη σάρκα»

Η αδερφή της, Ιωάννα Πεταλά, που ακόμη υποφέρει από τα σοβαρά εγκαύματα και η μαρτυρία της συγκλόνισε την Παρασκευή το ακροατήριο στη δίκη για το Μάτι, βίωσε τη φρίκη της φονικής φωτιάς.

«Πριν φτάσει στη θάλασσα της λέει ένας νεαρός "κοπελιά έχεις αρπάξει φωτιά στην πλάτη". Θυμάμαι να μου λέει χαρακτηριστικά, έβγαζε τη σάρκα της, την ξεκόλλαγε, έβγαινε έξω κρύωνε, έπαιρναν αέρα τα εγκαύματα, πόναγε», περιγράφει η αδερφή της, Ελένη.

Η Ελένη Πεταλά μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες να μάθει για τους δικούς της πληροφορείται ότι η αδερφή της νοσηλεύεται.

«Θυμάμαι ότι μπαίνοντας στον θάλαμο νοσηλευόταν με άλλους τρεις εγκαυματίες. Το πρώτο πράγμα που μύρισα ήταν καμένη σάρκα. Αυτή τη μυρωδιά, ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να την ξεχάσω με τίποτα».

«Να ακουστεί το "ένοχος"»

Ο Φάνης Χατζησταματίου που το 10χρονο πλέον παιδί του γυναίκα του ακόμη υποφέρουν βρέθηκε επίσης την Παρασκευή ενώπιον των δικαστών.

«Η υγεία και η ψυχική και η σωματική έχει κλονιστεί και για γυναικά μου παιδί μου και για τον πατερα μου που έχει κλονιστεί για την υπόλοιπή τους ζωή. Δεν είναι κάτι που θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Όσοι επιβιώσανε, επιβιώσαν απλά και μόνο καθαρά από τύχη», λέει ο ίδιος.

Όπως είπε, «Δικαίωση για μένα θα είναι να ακουστεί τουλάχιστον το "ένοχος" 5, 6, 10 φορές σε κάποιους από αυτούς. Να ακουστεί το "ένοχος" και να φύγει αυτό το παραμύθι ότι φταίμε εμείς που καήκαμε. Όχι, δεν φταίμε εμείς που καήκαμε, φταίνε κάποιοι που δεν σήκωσαν ένα τηλέφωνο να πουν ειδοποιείστε τον κόσμο γιατί θα καεί»...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ