Ελλάδα|05.12.2022 19:14

Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη στο δημοτικό σχολείο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη στο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, όπου ένας μικρός μαθητής έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Σερρών ζητά άμεση διερεύνηση ευθυνών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών στο λεβητοστάσιο.

Την ίδια ώρα, πραγματογνώμονες διενεργούν έρευνες στον χώρο της έκρηξης, που φαίνεται να σημειώθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν εργασίες στο λεβητοστάσιο.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με την απώλεια του μικρού μαθητή της ΣΤ' τάξης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Ερωτήματα και «μπαλάκι» ευθυνών

Τα ερωτήματα για το πώς σημειώθηκε η έκρηξη είναι πολλά και προς το παρόν επικρατεί μία «ανταλλαγή» ευθυνών.

«Το αν γίνονταν εργασίες, τι μεγέθους και αν έπρεπε να γίνονται είναι ένα θέμα που το διερευνούν οι αντίστοιχες Αρχές (...). Όταν έγινε το δυστύχημα, «δεν γίνονταν εργασίες», υποστήριξε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Δεσποτίδης.

«Σε αυτό το σχολείο θα γινόταν η αλλαγή από τον καυστήρα στο πετρέλαιο στον καυστήρα με τη γεωθερμία» εξήγησε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος Έργων, Γιώργος Νυχτοπάτης, προσθέτοντας πως «αυτός που είχε πρόβλημα ήταν ο καυστήρας με το πετρέλαιο».

«Είχαμε εδώ και αρκετούς μήνες να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα, μεικτό, που είχε χρήση της γεωθερμίας αλλά συγχρόνως έκανε μάλλον χρήση και του εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο» λέει ο επικεφαλής αντιπολίτευσης, Στέφανος Φωτιάδης.

Σημειώνεται, σε αυτό το σημείο, ότι ο διευθυντής του σχολείου έχει ισχυριστεί πως «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ό,τι γνωρίζω».

Σε νέες του δηλώσεις στο OPEN, ο δήμαρχος Έργων Γιώργος Νυχτοπάτης είπε πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη για να μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα τι φταίει και ποιοι έχουν ευθύνες».

Αναφορικά με τα όσα ισχυρίζεται ο διευθυντής του σχολείου, δήλωσε ότι «ποτέ η τεχνική υπηρεσία δεν έχει δώσει καμία άδεια για να γίνουν αυτές οι εργασίες. Η νομοθεσία, το άρθρο, για το συγκεκριμένο έργο είναι ξεκάθαρο: επιτρέπονται να γίνονται κάποιες εργασίες την ώρα που γίνονται τα μαθήματα μόνο με την άδεια του διευθυντή ή της αρμόδιας υπηρεσίας».

Τέλος, ο κ. Νυχτοπάτης υπογράμμισε πως «ποτέ δεν δόθηκε τέτοια άδεια» και επανέλαβε ότι το άλλο σχολείο δεν έχει κανένα πρόβλημα «και εδώ δεν είχαμε πρόβλημα στον νέο λέβητα, αλλά στον παλιό. Για κάποιο λόγο φαίνεται ότι λειτουργούσε ο παλιός, χωρίς να πρέπει».

Και σε άλλο σχολείο γίνονταν εργασίες

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, και σε άλλο σχολείο στις Σέρρες εκτελούνταν οι ίδιες εργασίες.

«Το ίδιο θα γινόταν σήμερα και στο 12ο δημοτικό σχολείο. Συνεχίζει εκεί ο καυστήρας, λειτουργεί με τον παλιό τρόπο χωρίς να έχει γίνει κάποια αλλαγή. Δεν πάμε στη γεωθερμία ακόμη, μέχρι να δούμε τι συνέβη», αναφέρει ο δήμαρχος Έργων.

Τραγικές στιγμές στο Δημοτικό Σχολείο

Το μεσημέρι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές. Η μητέρα του παιδιού, μόλις έμαθε για την έκρηξη, μετέβη στο σημείο και έψαχνε εναγωνίως να το βρει και δεν την ενημέρωναν τι έχει συμβεί.

Η γυναίκα το έμαθε αργότερα στο νοσοκομείο, όταν μεταφέρθηκε εκεί το παιδάκι και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Γίνονταν εργασίες εδώ και δυόμισι χρόνια, στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ, για μετατροπή της θέρμανσης, όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του OPEN, Αναστασία Αργυριάδου.

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών 

Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σερρών

Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας της απώλειας του μαθητή της Στ/ Τάξης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αυτού παιδιού, στην οποία εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Στους δύο μαθητές μας, που τραυματίστηκαν ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος, που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Ήδη, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εξαιτίας της ανείπωτης τραγωδίας σε ένδειξη πένθους ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο, δε, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εισαγγελική παρέμβασηδημοτικό σχολείοσχολείοειδήσεις τώρανεκρό παιδίΣέρρεςέκρηξη