Ελλάδα|06.12.2022 23:00

Τραγωδία στις Σέρρες: «Μετέτρεψαν το σχολείο σε ωρολογιακή βόμβα»: Πινγκ – πονγκ ευθυνών μεταξύ δημάρχου και διευθυντή

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Αλληλοκατηγορούνται δήμαρχος και διευθυντής του δημοτικού σχολείου στις Σέρρες μετά τον τραγικό θάνατο ενός 11χρονου παιδιού λόγω έκρηξης του καυστήρα. Η ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, όταν η πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε 30 με 35 μέτρα μακριά και χτύπησε τον 11χρονο Βασίλη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών, ο ίδιος είχε στείλει στους φορείς τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μην πραγματοποιούν εργασίες τις ώρες που στο σχολείο ήταν παρόντες οι μαθητές. «Θα τα δείτε όλα εν καιρώ. Έχω κάνει έγγραφο. Δεν το έχω μαζί μου θα το καταθέσω εκεί που πρέπει», σημείωσε ο διευθυντής, Νικόλαος Τσιώτσιος.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Χρυσάφης, υποστήριξε στο Star ότι, «δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του διευθυντή στον δήμο που να διαμαρτύρεται για κάτι τέτοιο». Ο δήμαρχος Σερρών παρουσίασε και τη σύμβαση του δήμου με τον ανάδοχο του έργου. «Αναφέρει ότι ο ανάδοχος θα εκτελεί εργασίες σε περιόδους που δεν θα λειτουργούν τα σχολικά συγκροτήματα. Και λέει ότι θα μπορεί να γίνονται εργασίες κατόπιν εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης του σχολείου και της διευθύνουσας υπηρεσίας του δήμου. Ο δήμος δεν έδωσε ποτέ τέτοια άδεια», είπε και πρόσθεσε ότι, «οι διευθυντές έχουν την κύρια ευθύνη για το αν επιτρέπουν ή όχι τους ανάδοχους των έργων να μπαίνουν στα σχολεία τους και να κάνουν δουλειές. Στο 12ο ο ίδιος εργολάβος πήγε να κάνει αντίστοιχες εργασίες και ο διευθυντής δεν τον άφησε να μπει μέσα». Από την πλευρά του, ο κ. Τσιώτσιος απάντησε ότι, «από τη στιγμή που ήρθαν να αποκαταστήσουν την θέρμανση στο σχολείο δεν μπορούσαν να μην μπουν μέσα. Και ήρθαν από τον δήμο αυτοί οι άνθρωποι, δεν έπεσαν από τον ουρανό».

Στον θάνατο του μαθητή, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οδήγησε μία σειρά από παραλείψεις. «Μας προκαλεί εντύπωση πώς δε λειτούργησαν οι δικλείδες ασφαλείας. Υπάρχει ο θερμοστάτης ασφαλείας όταν υπερβαίνει τους 90 βαθμούς σταματάει τον καυστήρα και υπάρχει και η βαλβίδα ασφαλείας που θα ανοίξει να εκτονώσει για να μην γίνει κανένα πρόβλημα», είπε ο τεχνικός καυστήρων και αντιπρόεδρος ομοσπονδίας Εστία, Φώτης Νάνας. Την ίδια στιγμή, οι πραγματογνώμονες εξετάζουν εξονυχιστικά τον χώρο μέσα στο λεβητοστάσιο, αλλά και κάτω από το υπόστεγο. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου, Δημήτρης Γκολέμης, σημείωσε σχετικά με την απόδοση ευθυνών ότι, «σίγουρα είναι πολυεπιπεδες. Αυτοί που μετέτρεψαν ένα σχολείο σε  ωρολογιακή βόμβα να οδηγηθούν ταχύτατα ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Δεν ήθελε να πάει σχολείο εκείνη την ημέρα» - Συγκλονίζει ο θείος του 11χρονου

Σοκάρει ο θείος του 11χρονου που σκοτώθηκε από την έκρηξη σε λεβητοστάσιο στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, την ώρα που οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 2 συλλήψεις.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη για την οικογένεια. Είναι ένα απίστευτο γεγονός και το μόνο που θέλει είναι η οικογένεια ο χαμός του Βασίλη να μην αφήσει να συμβούν ξανά τέτοια πράγματα», είπε αρχικά ο Θεόδωρος Κάντας μιλώντας στο MEGA. Είπε επίσης πως εκείνη την ημέρα ο ανιψιός του δεν ήθελε να πάει σχολείο.

Ο θείος του άτυχου παιδιού ανέφερε επίσης πως στο σχολείο βρισκόταν και η μικρότερη αδερφή του, η οποία τον είδε την ώρα που τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο. «Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν και να εφαρμοστεί ο νόμος» δήλωσε ο θείος του παιδιού σχετικά με τη σύλληψη του εργολάβου και του ηλεκτρολόγου που έκαναν τις εργασίες στο λεβητοστάσιο.

Δυο συλλήψεις για το θάνατο του παιδιού μετά την έκρηξη στο σχολείο

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για την τραγωδία στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί 11χρονών

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Σήμερα (6 Δεκεμβρίου 2022) το μεσημέρι, συνελήφθησαν στις Σέρρες από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών, 2 ημεδαποί άνδρες, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας σε δημοτικό σχολείο στην πόλη των Σερρών, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών του σχολείου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών».

Εκτοξεύτηκε 35 μέτρα η πόρτα

Η πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε 30 με 35 μέτρα μακριά και ο 11χρονος Βασίλης βρισκόταν περίπου στη μέση της αυλής και έπαιζε με οκτώ συμμαθητές του όταν τον χτύπησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου για το OPEN.

Εκσφενδονίστηκε πάνω του, δεν αντιδρούσε από την πρώτη στιγμή και ο θάνατός του σύμφωνα με την ιατροδικαστή ήταν ακαριαίος και επήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Οι γονείς των υπολοίπων παιδιών δηλώνουν πως τα παιδιά τους είναι συγκλονισμένα καθώς είδαν τον φίλο τους να πέσει νεκρός. Μάλιστα, τα ίδια είχαν εγκλωβιστεί από τα διάφορα αντικείμενα που έπεφταν πάνω τους.

Ο 6χρονος μαθητής -το ένα εκ των δύο παιδιών που τραυματίστηκαν- μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση καθώς είχε ένα εμπίεσμα στο κεφάλι. Αναμένεται να λάβει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σέρρεςειδήσεις τώραδημοτικό σχολείοδυστύχημαέκρηξη