Ελλάδα|16.12.2022 23:00

Παρακολουθήσεις: Ξεκάθαρο μήνυμα από ΑΔΑΕ - «Η Αρχή πραγματοποιεί ελέγχους σύμφωνα με το Σύνταγμα»

Newsroom

Πολιτικός «σεισμός» έχει προκληθεί μετά το δημοσίευμα του ιστότοπου Euractiv που αναφέρει ότι υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης των ελέγχων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος δεν άφησε ασχολίαστη τη συγκεκριμένη υπόθεση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής σημείωσε ότι είναι συνταγματική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να πραγματοποιεί ελέγχους για τη διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας. Το μήνημα της ανακοίνωσης είναι ξεκάθαρο καθώς τονίζεται ότι το Σύνταγμα παρέχει στην Αρχή την δυνοτήτα να συνεχίσει τους ελέγχους.

Η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα.

Χρήστος Ράμμος

Πρόεδρος της ΑΔΑΕ»

Τι αναφέρει το Inside Story για την υπόθεση: Είχε κλαπεί η τσάντα του Τέλλογλου - Με ποια δικαιολογία παρακολουθήθηκε

Με συνεχόμενες αναρτήσεις στο Twitter, το Inside Story στο οποίο έχει εξέχοντα ρόλο ο κ. Τέλλογλου, σχολιάζει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και τονίζει: Το δημοσίευμα του EURACTIV για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Τάσου Τέλλογλου δεν μας εξέπληξε. Στις 17 Νοεμβρίου 2022 κι ενώ ο Τάσος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χάριν του ρεπορτάζ για τις παρακολουθήσεις, εκλάπη η τσάντα του.

Η τσάντα περιείχε έναν υπολογιστή και σημειώσεις για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπό εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες, από δύο τουλάχιστον άτομα, όπως έδειξαν οι κάμερες του αεροδρομίου.

Κατόπιν, ο Τάσος Τέλλογλου προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στις 29 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μάθει εάν αποτελεί ή αποτέλεσε στο παρελθόν στόχο παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η ΑΔΑΕ ζήτησε από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να μάθει εάν τα στοιχεία θέσης - κίνησης του τηλεφώνου είχαν ζητηθεί από τις Αρχές, καθώς και το αν είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνο του Τάσου Τέλλογλου στο παρελθόν.

Αναμενόμενη ήταν η αποκάλυψη που ήρθε ως συνέπεια των παραπάνω ενεργειών ότι ζητήθηκε και έγινε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Τέλλογλου.

Ο ίδιος εξάλλου έχει μιλήσει πολλές φορές για τις απροκάλυπτες απόπειρες φυσικής παρακολούθησής του τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίον ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

  • Αυτό δεν κάνει την τελευταία αποκάλυψη λιγότερο εξοργιστική.
  • Είναι ο κ. Τέλλογλου επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
  • Αν ναι, γιατί;
  • Αν όχι, με ποια δικαιολογία παρακολουθήθηκε;

Με βάση τον νέο νόμο, η Αρχή μπορεί, αν θέλει, να ενημερώσει τους θιγόμενους για τα ευρήματά της μετά από τρία χρόνια.

Θα ευχόμασταν να υπήρχαν δικαστές στην Αθήνα για να κρίνουν το κατά πόσον ο νέος νόμος είναι σύμφωνος με την Ευρωπαϊκη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν όμως δικαστές στο Στρασβούργο και θα κρίνουν.

Τι απαντά ο Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε από την πλευρά του τόσο το δημοσίευμα όσο και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας τα πυρά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεκάθαρα στηρίζει και εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πλούσιο παρελθόν με προσπάθειες παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Αναλυτικά ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

Ηλιόπουλος: Η χώρα έχει πράγματι «κράτος δικαίου» που παραβιάστηκε βάναυσα

«Η χώρα έχει πράγματι «κράτος δικαίου» που παραβιάστηκε βάναυσα και κατά εξακολούθηση από τις παρακολουθήσεις υπουργών ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ», απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Η χώρα έχει πράγματι θεσμούς που ο κος Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει να εξευτελίσει και να παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ένας εκ των θεσμών της είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή που εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ», τονίζει ο ίδιος.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζει ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος και καταλήγει:

«Και καλό είναι να θυμάται ότι θα υπάρχουν και την επόμενη ημέρα. Διότι δεν είναι ελέω θεού μονάρχης, αλλά εκλεγμένος από το λαό όπου πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει.»

ΠΑΣΟΚ: Φιλότιμη προσπάθεια να κάνει το ψάρι κρέας ο Οικονόμου - Τι λέει για παρέμβαση Ντογιάκου

«Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση και παράλληλα καλεί τον κ. Οικονόμου να σχολιάσει την φερόμενη παρέμβαση του Εισαγγελέα Ντογιάκου.

«Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους "αρμούς της εξουσίας" για να κρύψει την αλήθεια».

ΑΔΑΕΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραυποκλοπέςΙσίδωρος ΝτογιάκοςπαρακολουθήσειςΝέα Δημοκρατία