Ελλάδα|28.12.2022 21:19

ΣΥΡΙΖΑ: Με σοβαρές εκκρεμότητες και χιλιάδες αντιρρήσεις κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες

Newsroom

Με τέσσερις βασικές εκκρεμότητες και περισσότερες από 330.000 αντιρρήσεις επί του περιεχομένου τους κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες, επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μία ημέρα μετά τις πανηγυρικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργείου για την απόκτηση δασικών χαρτών μετά από 200 χρόνια ελεύθερου βίου.

Προσθέτει πως από το δελτίο τύπου του υπουργείου για την κύρωση των δασικών χαρτών απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον αριθμό των υποβληθεισών αντιρρήσεων, «κάτι που προφανώς δεν έγινε τυχαία. Και αυτό γιατί οι υποβληθείσες αντιρρήσεις ανέρχονται σε 331.874 και αφορούν έκταση 2.552.218 στρεμμάτων σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ.Γ. Δασών στις 29.8.2022».

Τα εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ο οποίος κάνει λόγο για «ακόμα ένα παράδειγμα επιτελικής αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είναι:

- οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εκχερσωμένες για καλλιέργεια εκτάσεις, οι οποίες αγνοούνται παρά τις περί του αντιθέτου διαρκείς υποσχέσεις.

- το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, όπου παρά τη νομοθεσία του Μαΐου του 2020 άργησε να τεθεί σε εφαρμογή η σχετική πλατφόρμα, δόθηκε παράταση μέχρι 31.12.2022 και, μόλις πριν λίγες μέρες, νέα παράταση έως τις 31.3.2023.

- το ζήτημα των περιοχών που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση δασικών χαρτών χωρίς όμως να έχει εξεταστεί ο χαρακτήρας τους ως δασικών ή μη και αφορούν σε σχέδια πόλεων και οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις (οικισμών προ του έτους 1923, ακτινικοί οικισμοί), πολεοδομικών μελετών που εκπονούνται και υπό καθορισμό όρια οικισμών που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, γεγονός που παρατείνει την ταλαιπωρία των πολιτών.

- η προβληματική (μη) εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 για τους δασωμένους αγρούς.
«Όλες οι παραπάνω ενέργειες και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος κάθε άλλο παρά εγγυώνται την ασφάλεια δικαίου που ευαγγελίζονται αλλά έχουν ναρκοθετήσει τους δασικούς χάρτες», σημειώνει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «τουλάχιστον υποκριτικό να πανηγυρίζει η ΝΔ για την κύρωση των δασικών χαρτών που η ίδια καθυστέρησε 3 χρόνια προκαλώντας βραχυκύκλωμα» και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:

· Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η χώρα μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχε ήδη σαράντα χρόνια καθυστέρηση σε μια συνταγματική της υποχρέωση και κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Τον Μάιο του 2019 όμως είχε αναρτήσει το 55% της έκτασής της σε δασικούς χάρτες, είχε κυρώσει το 44% και ήταν ανατεθειμένοι όλοι οι υπόλοιποι δασικοί χάρτες μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς (45% της χώρας). «Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό, το 2019 ολοκληρωνόταν η εκπόνηση των μελετών και το 2020 θα είχε ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των χαρτών της χώρας και θα είχε κυρωθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία».

Επίσης τονίζει ότι:

· Η πρόοδος των δασικών χαρτών πάγωσε με την αλλαγή διακυβέρνησης καθώς οι μελέτες που ολοκληρώνονται στο τέλος του 2019 μπήκαν στα συρτάρια και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν προχώρησε τις θεωρήσεις και τις αναρτήσεις.

· Με το άρθρο 48 του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ακυρώθηκαν ουσιαστικά όλοι οι δασικοί χάρτες για να «αναμορφωθούν» με επιχείρημα ότι υπάρχουν αντιρρήσεις σε μικρό ποσοστό των αναρτημένων δασικών χαρτών (μικρότερο του 2%) και ενώ η καθυστέρηση οφειλόταν στην έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες γιατί η ΝΔ πάγωσε τις δρομολογημένες και εγκεκριμένες προσλήψεις 550 δασολόγων και δασοπόνων, που ακόμα 3,5 χρόνια μετά δεν έγιναν.

· Η ανάρτηση των αναμορφωμένων κατ’ όνομα δασικών χαρτών έγινε τον Φεβρουάριο του 2021 προκαλώντας κύμα αντιδράσεων λόγω πληθώρας σφαλμάτων, με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία να υποσχεθεί νέα αναμόρφωση και αλλαγές θεσμικού πλαισίου ενώ οι χάρτες παρέμεναν σε ανάρτηση με λάθη και υπηρεσίες και πολίτες μπλεγμένοι στο κυβερνητικό αλαλούμ.

· Τελικά, οι δασικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ανάρτηση αναδιαμορφωμένων δασικών χαρτών, χωρίς όμως να έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους πολίτες, οπότε η εξέταση των νέων ελλείψεων παραπέμφθηκε σε εξέταση πολλαπλάσιων αντιρρήσεων, που θυμίζουμε ενοχλούσαν το 2019 τη ΝΔ.

· Τελικά οι προθεσμίες παρατείνονταν διαρκώς με παράλληλες υποσχέσεις αλλαγής του νομικού πλαισίου, με χαρακτηριστική περίπτωση την Κρήτη όπου τη μια μέρα το ΥΠΕΝ ανακοίνωνε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση και τέσσερεις μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας ο κύριος Σκρέκας ανακοίνωνε προφορικά την παράταση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ενστάσειςδασικοί χάρτεςειδήσεις τώραΣωκράτης Φάμελλοςυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας