Ελλάδα|27.02.2019 11:24

Εθνικό Κτηματολόγιο: Πρεμιέρα σε Μεσσηνία, Βοιωτία, Φωκίδα - Τελευταία ευκαιρία για Κοζάνη

Μαρία Λιλιοπούλου

Σύµφωνα µε χθεσινή ανακοίνωση του φορέα, έχει ήδη αρχίσει η συλλογή σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για τις οποίες η σχετική προθεσµία λήγει στις 27/5/2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 26/8/2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό ∆ηµόσιο.

Αύριο ξεκινά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Φωκίδας, όπου η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων λήγει στις 28/5/2019 για τους κατοίκους της ηµεδαπής και στις 28/8/2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό ∆ηµόσιο.

Το Εθνικό Κτηµατολόγιο καλεί όσους έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηµατογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio. gr. Υπενθυµίζει ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ακίνητο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθει στην κυριότητα του ∆ηµοσίου.

Στο µεταξύ, ξεκίνησε και η ανάρτηση των κτηµατολογικών στοιχείων σε ΟΤΑ της Κοζάνης, της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, και συγκεκριµένα στους καλλικρατικούς δήµους Βοΐου και Σερβίων-Βελβεντού και στους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ των καλλικρατικών δήµων Εορδαίας και Κοζάνης. Οι ιδιοκτήτες µπορούν εντός δύο µηνών (εντός 4 µηνών για τους κατοίκους εξωτερικού) από την ανάρτηση να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης ή ένσταση στο αρµόδιο γραφείο κτηµατογράφησης.

Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλµατος η προθεσµία υποβολής είναι µέχρι 10 Μαρτίου 2020. Μέχρι την ίδια ηµεροµηνία µπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσµες δηλώσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδροµικώς αποσπάσµατα από τους κτηµατολογικούς πίνακες και τα διαγράµµατα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Oπως επισηµαίνει ο φορέας, µέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλµατα, οπότε και η συµµετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαµβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηµατολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηµατολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηµατολογίου, και ξεκινά να λειτουργεί το κτηµατολογικό γραφείο, στη συγκεκριµένη περιοχή, στη θέση του υποθηκοφυλακείου.

Μέσω Διαδικτύου

Με την έναρξη της ανάρτησης, κάθε δικαιούχος µπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας του Κτηµατολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, είτε µε τη χρήση των κωδικών ασφαλείας του Τaxisnet, είτε αφού δηµιουργήσει προσωπικό κωδικό Κτηµατολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιµοποιήσει τους κωδικούς Τaxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί µε τον ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά µπορεί να γίνει και η αίτηση διόρθωσης προσωπικών στοιχείων µέσω της ειδικής εφαρµογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηµατογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθµός Πρωτοκόλλου ∆ήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Εθνικό Κτηματολόγιο