Ελλάδα|03.01.2023 13:53

Οργή από τους Ρομά για τον βασανισμό του 35χρονου στην Πάτρα: «Δεν υπάρχουν λόγια»

Newsroom

Την οργή και αποτροπιασμό τους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ σχετικά με το περιστατικό που με 35χρονο Ρομά στην Πάτρα, ο οποίος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εξαναγκάστηκε από ομάδα ατόμων να πει τα Κάλαντα γονατιστός και εν συνεχεία του έβαλαν φωτιά!

Η ανακοίνωση

«Εδώ και κάποιες ώρες, μια φρικτή είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου:

Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ.

Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής.

Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

Τι υποστήριξε στους αστυνομικούς ο 35χρονος

Το κατώφλι της Ασφάλειας Πατρών πέρασε το πρωί της Τρίτης ο 35χρονος.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, το θύμα δήλωσε στους αστυνομικούς πως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ίδιος είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Ακόμη, σημείωσε πως μόνος του γονάτισε ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα ποιος του έβαλε φωτιά, θέλοντας πιθανώς να καλύψει τους δράστες.

Παράλληλα, ο 35χρονος Ρομά δήλωσε πως πηγαίνει συχνά στην επιχείρηση, αυτή ώστε να αναζητήσει παλιά υλικά. 

Η Αστυνομία στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης θα αναζητήσει υλικό για την υπόθεση και θα το παραδώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως η κινητοποίηση της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν άμεση μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Π», με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο να δίνει εντολή για διερεύνηση σε βάθος του σοκαριστικού περιστατικού κακοποίησης.

Παρέμβαση Πελετίδη

Στο συμβάν παρενέβη και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε σχόλιό του αναφέρει: «Τα ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων.

Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ρομάειδήσεις τώραΠάτρα