Ελλάδα|03.01.2023 16:15

Παρέμβαση εισαγγελέα στην Πάτρα για τον βασανισμό του 35χρονου Ρομά: Διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Newsroom

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις από τη σοκαριστική αποκάλυψη πως ομάδα ατόμων στην Πάτρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανάγκασε 35χρονο να πει τα κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μεταδίδει το Pelop.gr, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γιώργος Μπισμπίκης έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το περιστατικό με τον 35χρονο.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα και τη φερόμενη ως κατάθεση του 35χρονου, που είδε το φως της δημοσιότητας, από την πλευρά της Εισαγγελίας θα διερευνηθεί η όλη υπόθεση σε βάθος, τόσο ως προς τη διάσταση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης στον 35χρονο, όσο και ως προς το ενδεχόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό. Ειδικότερα, η ΕΛΑΣ σημειώνει ότι: «Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Πάτρα Αχαΐας το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022. Το άτομο ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Συνεπώς οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Οργισμένοι οι εκπρόσωποι των Ρομά

Την οργή και αποτροπιασμό τους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ σχετικά με το περιστατικό που με 35χρονο Ρομά στην Πάτρα, ο οποίος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εξαναγκάστηκε από ομάδα ατόμων να πει τα Κάλαντα γονατιστός και εν συνεχεία του έβαλαν φωτιά!

Η ανακοίνωση

«Εδώ και κάποιες ώρες, μια φρικτή είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου:  Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ.

Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής.

Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

Τι υποστήριξε στους αστυνομικούς ο 35χρονος

Το κατώφλι της Ασφάλειας Πατρών πέρασε το πρωί της Τρίτης ο 35χρονος.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, το θύμα δήλωσε στους αστυνομικούς πως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ίδιος είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Ακόμη, σημείωσε πως μόνος του γονάτισε ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα ποιος του έβαλε φωτιά, θέλοντας πιθανώς να καλύψει τους δράστες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάτραφωτιάειδήσεις τώραεισαγγελέαςρομά