Ελλάδα|16.01.2023 07:00

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Σε κλοιό ασφαλείας το Τατόι με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ευλαμπία Ρέβη

Μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής οι ενημερώσεις για τα επίπεδα ασφαλείας στο Τατόι που είναι και ο βασικός «πονοκέφαλος» της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν συνεχείς και σε υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr μέχρι και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας βρέθηκε επί τόπου και μαζί με όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών που έχουν επιφορτιστεί με τα μέτρα για το ύστατο χαίρε επιθεώρησαν τους χώρους όπου θα κινηθούν οι επίσημοι και τα μέλη βασιλικών οικογενειών που έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Σε φωτογραφίες που εξασφάλισε και παρουσιάζει το ethnos.gr από το σημείο ταφής στα πρώην βασιλικά κτήματα αποτυπώνονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν περιπολίες χθες το βράδυ υπό τον φόβο να παρεισφρήσει οποιοσδήποτε «ανεπιθύμητος».

«Το πρόβλημα για εμάς είναι το γεγονός ότι η επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρξει απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στο Τατόι. Αυτό δημιουργεί αρκετά ζητήματα στο πώς θα μπορέσει η τελετή να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθούν περίμετροι με αστυνομικές δυνάμεις σε δύο με τρία επίπεδα. Ωστόσο, όλα θα φανούν στην πράξη», επισημαίνει ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας.

Μέσα στη νύχτα αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως από την Άμεση Δράση, την ΔΙ.ΑΣ. και την ΟΠΚΕ, «χτένιζαν» την περιοχή του Τατοΐου αναζητώντας σημεία τρωτότητας. Μέχρι και αστυνομικοί με σκύλους περιπολίας της ομάδας Κ-9 επιστρατεύτηκαν υπό το ενδεχόμενο κάποιος να θέλησε να κρυφτεί στα βασιλικά κτήματα, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι, για να μπορέσει να είναι «παρών» στην τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Επί ποδός ήταν και αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους στο παρεκκλήσι και το σημείο ενταφιασμού, αλλά και σε όλη την διαδρομή των 1,7 χιλιομέτρων που θα ακολουθήσουν οι προσκεκλημένοι από την είσοδο στα βασιλικά κτήματα.

«Ζούμε απίστευτα πράγματα, γιατί ποιος μπορεί να κρυβόταν εδώ μέσα βραδιάτικα με τόσες αλεπούδες και κρύο, 2 βαθμούς γράφει το θερμόμετρο. Αδιανόητο να υπάρχουν τόσες αστυνομικές δυνάμεις για να φυλάμε έναν λάκκο», σχολίαζε αστυνομικός στο ethnos.gr, υπερτονίζοντας την υπερβολή.

Οι εικόνες αυτές αποτυπώνουν με τον πιο απλό τρόπο την ανησυχία που μετέφερε στο ethnos.gr στέλεχος της Κατεχάκη για την ώρα που οι επίσημοι προσκεκλημένοι -ανάμεσά τους και αρχηγοί κρατών- θα φτάνουν στο Τατόι. «Πώς μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μίας επίθεσης όταν από τη μια υπάρχει η επιθυμία για μη απαγόρευση της πρόσβασης και από την άλλη όλο αυτό γίνεται σε μία αχανή και αχαρτογράφητη περιοχή με “τυφλά” σημεία; Μόνο με πολύ ισχυρές δυνάμεις και περιπολίες», έλεγε χαρακτηριστικά.

Κομβικό σημείο θα αποτελέσει για την ΕΛ.ΑΣ. το πώς θα εξελιχθεί από νωρίς το πρωί που θα μπορούν να φτάνουν πολίτες στα πρώην βασιλικά κτήματα το «face control» στην είσοδο. «Θα είναι πολύ ενισχυμένη η πύλη στο Τατόι προς την διαδρομή των 1,7 χιλιομέτρων. Εκεί είναι η πρώτη και βασική γραμμή των μέτρων. Παραπάνω τα μέτρα θα είναι ακόμα πιο αυστηρά με αστυνομικούς να είναι παντού, φανεροί και “κρυφοί” με τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΚΑΜ να είναι σε πλήρη επιφυλακή», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

κηδείατέως βασιλιάς Κωνσταντίνοςειδήσεις τώραΕλληνική Αστυνομίααστυνομία