Ελλάδα|30.01.2023 14:30

«Τριγμοί» στην ΕΛΑΣ μετά τους διαλόγους «φωτιά» αστυνομικών με νονούς της νύχτας: Τι καταγγέλλει στο ethnos.gr πρώην ανώτατος αξιωματικός

Ευλαμπία Ρέβη

Σε «αναμμένα» κάρβουνα φαίνεται πώς κάθονται κάποιοι αστυνομικοί, τα ονόματα των οποίων έχουν «φωτογραφηθεί» στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Βήμα» με διαλόγους-φωτιά στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με νονούς της νύχτας.

«Είναι στοιχεία που έχουν προκύψει από διαφορετικές υποθέσεις. Δεν είναι μία ενιαία δικογραφία, αλλά συνομιλίες που καταγράφηκαν μέσα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα», επισημαίνουν στο ethnos.gr πηγές της Κατεχάκη.

Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρο Ντογιάκο, να διατάσσει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.  Η παραγγελία που έδωσε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, είναι να διερευνηθεί επειγόντως η επίμαχη υπόθεση, να ελεγχθεί η τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων από συγκεκριμένα πρόσωπα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η διάπραξη αξιοποίνων πράξεων να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Παράλληλα, για την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης λόγω της σοβαρότητας της ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε η προκαταρκτική έρευνα να ανατεθεί σε δύο εισαγγελείς, σ’ έναν τακτικό και σ’ έναν επίκουρο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι: «Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Για εκείνους που βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις και κρίσιμα πόστα στην ΕΛ.ΑΣ. οι αποκαλύψεις αυτές δεν φαίνεται να αποτελούν έκπληξη. «Δυστυχώς, ένα μικρό κομμάτι της Αστυνομίας δεν είναι καθαρό. Προσωπικά, είχα δεχτεί πιέσεις όχι μόνο μία φορά για να κάνω τα στραβά μάτια σε έρευνα ή για να μην κάνω τη δουλειά μου, όπως έπρεπε. Όταν φτάνεις σε σημείο να είσαι επικεφαλής ενός τμήματος το οποίο έχει κρίσιμες υπηρεσίες στη διαχείρισή του, τότε ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Δεν υπέκυψα και έτσι στις επόμενες κρίσεις με αποκεφάλισαν έτσι απλά», τονίζει στο ethnos.gr πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Και προσθέτει: «Ξέρεις ότι υπάρχει κόστος. Ξέρεις ότι σε αυτή την πορεία προς την κορυφή της ιεραρχίας της Αστυνομίας ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς. Προτίμησα να έχω καθαρή την συνείδησή μου και δεν υπέκυψα. Όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου. Όταν είσαι εκεί καθημερινά προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί μπορεί ακόμα και να κατασκευάσουν στοιχεία σε βάρος σου ή να βρεθείς μπλεγμένος από δήθεν καταγγελίες στο Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Όταν δεν είσαι ακόμα στο στάδιο για να σε αποστρατεύσουν ένας τρόπος υπάρχει να σε φιμώσουν. Οι εκδικητικές αποσπάσεις δεν είναι κάτι το καινούργιο στην ΕΛ.ΑΣ. Όταν δεν είσαι δικό τους παιδί και ξέρουν ότι ούτε να σε βρωμίσουν μπορούν ούτε να σε έχουν του χεριού τους μέσα σε μία ημέρα σε στέλνουν να βάζεις σφραγίδες», επισημαίνει εν ενεργεία στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που βλέπει τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις ως έναν τρόπο να επέλθει εξυγίανση στην ΕΛ.ΑΣ.

«Ευελπιστώ η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τα στοιχεία αυτά ως φαίνεται δεν είναι ενιαία δικογραφία, αλλά κομμάτια από διαφορετικές υποθέσεις. Έφτασαν, όμως, αυτά στη Δικαιοσύνη έστω και ξεχωριστά νωρίτερα; Και αν ναι, γιατί έρχονται τώρα στο φως; Γιατί τώρα γίνεται έρευνα; Εφόσον αυτά τα στοιχεία είχαν έρθει στη γνώση κάποιου δικαστικού λειτουργού έστω και μεμονωμένα γιατί τότε δεν έγινε έρευνα; Γιατί δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις;», καταλήγει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρααξιωματικόςαξιωματικοίνονοί της νύχταςαστυνομία