Ελλάδα|05.02.2023 19:16

Μετά από 15 χρόνια, αυξάνονται οι ρυθμοί ανοικοδόμησης: Πώς η προσφορά καινούργιων σπιτιών θα εκλογικεύσει τις τιμές των μεταχειρισμένων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σημαντική αύξηση της ανοικοδόμησης νεόδμητων ακινήτων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, από τον Σεπτέμβριο και μετά, σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια «καθίζησης» της κατασκευής νέων κατοικιών, αφού από την αρχή της οικονομική κρίσης του 2010 και μετά σε ολόκληρη την Ελλάδα κατασκευάστηκαν ελάχιστες νεόδμητες πολυκατοικίες.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr o πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεσίτης και πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος, σημειώνοντας ότι η αύξηση των ρυθμών ανοικοδόμησης θα φέρει εκλογίκευση των τιμών πώλησης και ενοικίασης των μεταχειρισμένων κατοικιών. Οι τελευταίες εδώ και λίγα χρόνια ακολουθούν «ράλι» ανόδου, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κατά τον κ. Γεωργάκο, η εκλογίκευση των τιμών των μεταχειρισμένων κατοικιών θα αποτελέσει συνέπεια της μεγαλύτερης προσφοράς ακινήτων, εξαιτίας της ανοιοκοδόμησης. Οι τιμές των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων έφτασαν στα ύψη, επειδή η ζήτηση σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε την προσφορά, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να προβάλλουν ακόμα και παράλογες απαιτήσεις, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη σπιτιών.

Νεόδμητα ακίνητα μετά από… 15 χρόνια

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, η τελευταία φορά που οι ρυθμοί της ανοικοδόμησης κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, ήταν πριν από περίπου 15 χρόνια, το 2007, με αποτέλεσμα το ενδιάμεσο διάστημα να έχει δημιουργηθεί τεράστια έλλειψή τους στην αγορά.

«Στη συνέχεια ακολούθησε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας στη χώρα μας και η κατασκευή νεόδμητων ακινήτων ουσιαστικά σταμάτησε, αφού οι εργολάβοι έβλεπαν ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, για να πουλήσουν το προϊόν τους. Κάποια πολύ ‘’δειλά’’ βήματα ανόδου της οικοδόμησης καταγράφηκαν το διάστημα 2017–2019, αλλά ο covid-19 ‘’φρέναρε’’ τα πάντα, με αποτέλεσμα να αναστείλει και την κατασκευή νεόδμητων κατοικιών», λέει στο ethnos.gr o Γεωργάκος.

Κατά τον ίδιο, όταν τελείωσε η πανδημία, ξεκίνησε πάλι μια αύξηση της ανοικοδόμησης, όμως, σταμάτησε γρήγορα, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών ενέργειας αλλά και της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας έφερε αύξηση και στις τιμές των πρώτων υλών για την κατασκευή νεόδμητων διαμερισμάτων. Οι εργολάβοι δεν μπορούσαν να ξέρουν πού θα φτάσουν οι τιμές των πρώτων υλών και σταμάτησαν την ανοικοδόμηση. Όταν, όμως, φάνηκε ότι οι τιμές της ενέργειας έπιασαν ‘’ταβάνι’’ και στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν, οι εργολάβοι αναθάρρησαν και ξεκίνησαν πάλι να χτίζουν. Αυτό ξεκίνησε σταδιακά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να υπάρχει σημαντική αύξηση της ανοικοδόμησης ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Εργολάβοι, μηχανικοί αλλά και άλλοι επιχειρηματίες είδαν ότι οι τιμές των πρώτων υλών δε θα ανέβουν άλλο και υπολογίζοντας τη ζήτηση για καινούργια σπίτια, βρήκαν στην ανοικοδόμηση πρόσφορο έδαφος, για να βγάλουν κέρδος. Τέτοιους ρυθμούς είχαμε ουσιαστικά να δούμε από το 2007», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.

Αναμένεται εκλογίκευση των τιμών

Κατά τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτήν τη στιγμή η χώρα μας έχει τεράστια ανάγκη από καινούργιες, σύγχρονες και ενεργειακές κατοικίες, μια που δε σταμάτησε ποτέ από μερίδα του πληθυσμού η ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα.

«Αυτήν τη στιγμή οι τιμές, όσων νεόδμητων διαμερισμάτων έχουν κατασκευαστεί, κυμαίνονται στη χώρα σε γενικές γραμμές από 2.500 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή. Βέβαια, δε λείπουν και οι εξαιρέσεις, κατά τις οποίες νεόδμητα σπίτια πωλούνται λίγο φτηνότερα ή αρκετά υψηλότερα. Η αύξηση του αριθμού των νεόδμητων διαμερισμάτων θα φέρει μείωση και εκλογίκευση των τιμών των μεταχειρισμένων κατοικιών. Είναι παράλογο σήμερα, για παράδειγμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, ανακαινισμένο μεταχειρισμένο διαμέρισμα να πωλείται προς 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στην ίδια περιοχή ένα νεόδμητο διαμέρισμα να κοστίζει μεταξύ 2.500-3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι δεδομένο ότι η αύξηση της προσφοράς νεόδμητων σπιτιών θα οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών των μεταχειρισμένων. Πιστεύω ότι θα γυρίσουμε στην προ κρίσης εποχή, όταν υπήρχε μία ισορροπία μεταξύ των τιμών των νεόδμητων και των μεταχειρισμένων ακινήτων στην κτηματαγορά», καταλήγει ο κ. Γεωργάκος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εργολάβοιτιμέςCovid-19ανοικοδόμησηδιαμερίσματαακίνητα