Ελλάδα|08.02.2023 09:00

Σεισμός στην Τουρκία: Φεύγει και δεύτερο κλιμάκιο Ελλήνων διασωστών - Τέσσερις άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί στη Χατάι - «Είναι ένα απέραντο νεκροταφείο»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Και δεύτερο κλιμάκιο βοήθειας της ΕΜΑΚ φεύγει για την Τουρκία για να συμμετάσχει στις έρευνες διάσωσης ανθρώπων από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, ενισχύεται περισσότερο το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία. Πρόκειται για 15 πυροσβέστες η οποία θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα στους 15 πυροσβέστες θα υπάρχουν και τρία άτομα διασώστες του ΕΚΑΒ.  Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Έλληνες συνέχισαν να επιχειρούν μέσα στα συντρίμμια στη Χατάι. Κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μια γυναίκα ζωντανή από τα ερείπια ενός σπιτιού δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε ένα αγοράκι που επίσης επιχείρησαν να το απεγκλωβίσουν.

Συνολικά, από τη στιγμή που ξεκίνησε να επιχειρεί στην περιοχή η ελληνική αποστολή, έχουν καταφέρει να βγάλουν ζωντανούς τέσσερις ανθρώπους και δύο να μην τα καταφέρνουν την τελευταία στιγμή.

Όπου και να βρίσκονται οι Έλληνες διασώστες, τους πλησιάζουν οι άνθρωποι τους τραβάνε τα ρούχα και τους φιλάνε τα χέρια και τους παρακαλάνε και τους δείχνουν την κατεύθυνση που είναι στο σπίτι τους για να σώσουν τους ανθρώπους τους.

Δεν υπάρχει σημείο που να μην υπάρχει γκρεμισμένο κτίριο, είναι σαν απέραντο νεκροταφείο, όπως μεταφέρουν οι διασώστες.

Επίσης, η περιοχή είναι ίσως η πιο δύσκολη καθώς έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον Εγκέλαδο.

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

“Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμός ΤουρκίαΕΜΑΚΤουρκίαδιάσωση