Ελλάδα|11.02.2023 15:50

Γηροκομείο «κολαστήριο» στον Κορυδαλλό: Σε αναζήτηση χώρου για τους ηλικιωμένους – Με ψώρα όλοι οι τρόφιμοι

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε αναζήτηση χώρου για να μεταφερθούν οι 41 ηλικιωμένοι από το γηροκομείο - κολαστήριο στον Κορυδαλλό που αποκάλυψε το ethnos.gr βρίσκονται οι αρχές, με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης να προκαλούν σοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, εξετάζεται η διακομιδή τους στα νοσοκομεία «Παπαμακάριστος» και «Ανδρέας Συγγρός», ωστόσο πρόκειται οι συνθήκες μεταφοράς είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς πρόκειται για ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται κατάκοιτοι και είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένοι από τις συνθήκες διαβίωσης στην εν λόγω δομή.

Είναι χαρακτηριστικό δε το γεγονός ότι όλοι οι τρόφιμοι της δομής εντοπίστηκαν με ψώρα, εύρημα που προέκυψε έπειτα από τους ελέγχους που έκαναν ειδικά κλιμάκια γιατρών της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Περίπλοκη υπόθεση

Όπως έγραψε το ethnos.gr, οι ηλικιωμένοι ήταν εγκαταλελειμμένοι στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία ιατρική φροντίδα, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, μόλις μία νοσηλεύτρια ήταν στο οίκημα όλες αυτές τις ημέρες και μία βοηθητική υπάλληλος της καθαριότητας.

Το ζήτημα όμως πλέον είναι ότι το γηροκομείο δεν θα κλείσει, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να συνεχισθεί η λειτουργία του και να παρασχεθούν επιτόπου οι απαραίτητες ιατρικές βοήθειες.

Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς με εντολή εισαγγελέα το γηροκομείο θα παραμείνει ανοικτό και στα νοσοκομεία θα μεταφερθούν μόνο εκείνοι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής, η άδειά του είχε ανακληθεί από το 2020, «ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας».

Λουκέτο και σε άλλο γηροκομείο του ίδιου ιδιοκτήτη

Πάντως, η υπόθεση προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο χειρισμού των Αρχών σε μία τόσο ευαίσθητη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι άνθρωποι χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.

Να σημειωθεί ότι το θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr προκάλεσε την κινητοποίηση όλων των Αρχών, καθώς ενώ η αρμοδιότητα ελέγχου των γηροκομείων ανήκει στην Περιφέρεια, η υψηλή εποπτεία είναι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου -η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.

Η ίδια πάντως, σε αντίστοιχη περίπτωση στην Κρήτη όπου επίσης βασανίζονταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, είχε παρέμβει δηλώνοντας πως θα ελεγχθούν όλες οι δομές.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι ιδιοκτήτες φέρονται να είχαν κι άλλο γηροκομείο προ δεκαετίας στην περιοχή της Νίκαιας, το οποίο είχε κλείσει ο τότε αντιπεριφερειάρχης, Στέφανος Χρήστου, επειδή είχαν διαπιστωθεί οι ίδιες συνθήκες φιλοξενίας. Λίγο αργότερα φέρονται να δημιούργησαν το νέο γηροκομείο στον Κορυδαλλό το οποίο σήμερα παρουσιάζει τις τραγικές αυτές συνθήκες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού γηροκομείου στον Κορυδαλλό έχει εξαφανιστεί και, μάλιστα, οι ελεγκτές της Περιφέρειας χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο με το οποίο είχε σφραγισθεί το γηροκομείο για να μπούνε μέσα και να διαπιστώσουν τις συνθήκες νοσηλείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραψώραΓηροκομείοΚορυδαλλός