Ελλάδα|23.02.2023 06:15

Σοβαρή καταγγελία στο ethnos.gr: Δέχθηκε δύο κλήσεις σε 21 λεπτά για την ίδια παράνομη στάθμευση

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δύο κλήσεις μέσα σε διάστημα μόλις 21 λεπτών, η πρώτη από τη δημοτική αστυνομία και η δεύτερη από την τροχαία, για παράνομη στάθμευση του οχήματός του, χωρίς να το έχει μετακινήσει ενδιάμεσα, «έφαγε» δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη.

Ο δικηγόρος Απόστολος Τζαρός ισχυρίζεται στο ethnos.gr ότι πρόκειται για παράνομη πράξη από την πλευρά του τροχονόμου, αφού με βάση τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν επιτρέπεται κάποιος οδηγός να δεχθεί δύο κλήσεις για την ίδια παράβαση σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η πρώτη κλήση βρισκόταν σε πολύ εμφανές σημείο πάνω στο αυτοκίνητό του και θα έπρεπε να τη δει ο τροχονόμος, ενώ δύο κλήσεις δέχθηκαν και άλλα 4-5 οχήματα για την ίδια παράβαση.

Ο κ. Τζαρός σημειώνει ακόμα στο ethnos.gr ότι θα προχωρήσει σε μήνυση, διότι με τη δεύτερη κλήση παραβιάστηκε το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα, αφού ένα όργανο βεβαίωσε μία παράβαση, η οποία εν γνώσει του είχε ήδη βεβαιωθεί από άλλο όργανο πριν από μόλις 21 λεπτά.

«Καλώς έφαγα την πρώτη κλήση, αλλά αποτελεί παρανομία η δεύτερη»

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζαρός, πάρκαρε παράνομα το αυτοκίνητό του στην οδό Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, αποδεχόμενος το ενδεχόμενο να δεχθεί κλήση.

«Στάθμευσα παράνομα το όχημά μου, στις 15:45 το μεσημέρι της 8ης Φεβρουαρίου. Έκανε αρκετό κρύο, βιαζόμουν να πάω στο γραφείο και δεν μπόρεσα να βρω κάπου, να το αφήσω νόμιμα. Ωστόσο, φρόντισα να μην εμποδίζω την κυκλοφορία, αφού δεν είχα διπλοπαρκάρει. Γύρισα στο αυτοκίνητό μου στις 19:40 το απόγευμα και είδα ότι ορθώς έφαγα κλήση. Ωστόσο, είδα και δεύτερη κλήση στο όχημά μου καθώς και σε άλλα 4-5 αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένα παράνομα», λέει ο κ. Τζαρός.

Όπως λέει ακόμα ο ίδιος, διαπίστωσε ότι οι δύο κλήσεις κόπηκαν με διαφορά 21 λεπτών. Στη συνέχεια δικηγόρος άρχισε να ψάχνει την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εξακριβώσει, αν ήταν παράνομη πράξη η κοπή της δεύτερης κλήσης για την ίδια παράβαση μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Διαπίστωσα ότι αντίκειται στην παράγραφο 10 του άρθρου 34 του ΚΟΚ η κοπή δεύτερης κλήσης, από το ίδιο ή άλλο όργανο, για την ίδια παράβαση, σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών από την πρώτη κλήση. Οι τρεις ώρες αποτελούν ένα λογικό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά θα μπορούσε θεωρητικά ένας τροχονόμος να κόψει μία κλήση για παράνομο παρκάρισμα, να κάνει ένα γύρο το τετράγωνο και να κόψει και δεύτερη κλήση στο ίδιο όχημα. Δεν είδε ο τροχονόμος ότι η πρώτη κλίση κόπηκε από το δημοτικό αστυνομικό στις 16:44 και έκοψε δεύτερη κλήση στις 17:05, δηλαδή μέσα σε διάστημα 21 λεπτών; Η πρώτη κλήση είχε τοποθετηθεί σε πολύ εμφανές σημείο. Τι θα κάνει σε αντίστοιχη περίπτωση ένας πολίτης που δε γνωρίζει το νόμο; Θα πάει και θα πληρώσει δύο πρόστιμα. Η κοπή της δεύτερης κλήσης παραβιάζει το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα και είναι αντίθετη με την Αρχή της Νομιμότητας. Τέτοιες ενέργειες καταδεικνύουν ότι ο σκοπός της κοπής κλήσεων είναι καθαρά εισπρακτικός και δε γίνεται για σωφρονισμό των πολιτών», τονίζει ο κ. Τζαρός.

παράνομη στάθμευσηΤροχαίαδικηγόροςμήνυσηκλήσηΘεσσαλονίκη