Ελλάδα|24.02.2023 21:45

Ερχεται point system και αυστηροποίηση ποινών για τους κυνηγούς - Πότε θα χάνουν την άδειά τους

Μαρία Λιλιοπούλου

Μέθοδο point system για τους κυνηγούς έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου και προστίθεται στο Δασικό Κώδικα προβλέποντας σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Κυνηγών (ΣΕΣΚ) για τους παραβάτες των περί θήρας διατάξεων με την επιβολή «βαθμών ποινής».

Οπως προβλέπεται, θα καταχωρίζονται σε ειδικό μητρώο τα ατομικά στοιχεία των κυνηγών για τις παραβάσεις των διατάξεων του Δασικού Κώδικα που διαπράττονται από αυτούς στο πλαίσιο άσκησης της θήρας και την προστασία της άγριας πανίδας. Οι παραβάσεις αυτές θα βαθμολογούνται.

Σε βάρος των παραβατών των διατάξεων που αφορούν το κυνήγι, πέραν των κυρώσεων που ήδη προβλέπονται, θα επιβάλλεται και το διοικητικό μέτρο της επιβολής βαθμών ποινής στο Σ.Ε.Σ.Κ. Η συγκέντρωση 5 βαθμών ποινής θα θεωρείται ως υποτροπή. Στους υποτρόπους οι κυρώσεις διπλασιάζονται και επιβάλλεται ως διοικητική ποινή εκ νέου η έκδοση Αδειας Θήρας με επανεξέτασή τους, προκειμένου να κριθούν ικανοί για την άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα εξετάσεων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), προχωρούν στην έκδοση Ηλεκτρονικής Άδειας Θήρας. Θα προηγηθεί η δημιουργία online δικτύου με διασυνδεδεμένες τις βάσεις δεδομένων της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Με πρόταση της Κ.Σ.Ε., στα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την έκδοση Άδειας Θήρας θα απαιτείται η υποβολή βεβαίωσης συμμετοχής του κυνηγού σε φιλοθηραματικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, κατά το προηγούμενο κυνηγετικό έτος. Στόχος – όπως αναφέρθηκε - είναι η αύξηση συμμετοχής των κυνηγών σε δράσεις δημοσίου συμφέροντος.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για την κακοποίηση προστατευόμενων ειδών

Επιπλέον με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου αποσαφηνίζεται ότι οι αυστηρές ποινές κατά του δράστη κακοποίησης και θανάτωσης των ζώων συντροφιάς, αφορούν και τα είδη της άγριας πανίδας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του «ethnos.gr». Δδεδομένου ότι έως σήμερα οι ποινές ήταν ελαφρύτερες στις περιπτώσεις βaσανισμού και θανάτωσης ειδών της αγριας ζωής, διευκρινίζεται πλέον και ρητώς ότι οι ποινές που προβλέπει ο ν. 4830/2021 περί ζώων συντροφιάς, επιβάλλονται και όταν το είδος ζώου που βλάπτεται ανήκει στα προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας. Εναρμονίζεται έτσι το ποινικό πλαίσιο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αδικημάτων.

Παράλληλα ενισχύονται τα καθήκοντα φύλαξης των υπαλλήλων των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), με ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες επί διοικητικών παραβάσεων που αφορούν στην αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών αυτών, συνεπικουρώντας το έργο των λοιπών συναρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών και φορέων, καθώς και, ιδίως, του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

point systemκυνηγόςειδήσεις τώραΛαθροκυνηγόςκυνήγι