Ελλάδα|03.03.2023 12:35

Τραγωδία στα Τέμπη: Μία ανθρώπινη ιστορία πίσω από κάθε θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τους 57 έφτασαν οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης (28/02). Την ίδια στιγμή, συγγενείς και φίλοι αγνοούμενων καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να λάβουν απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ οικείοι των θυμάτων των οποίων οι σοροί έχουν ταυτοποιηθεί μοιράζονται τα αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους.

 

«Να μην υπάρξουν ξανά τόσα θύματα»

Δύο από τα θύματα της τραγωδίας είναι ο 54χρονος Βαγγέλης Μπουρνάζης και ο 15χρονος γιος του. Πριν από περίπου ένα χρόνο ο 54χρονος έφυγε από την Αστυνομία ώστε να ξεκουραστεί και να αφοσιωθεί στην ανατροφή του ανήλικου παιδιού του. Οι δύο τους, σύμφωνα με το thestival, επέστρεφαν από ταξίδι στην Αθήνα. Ο Βαγγέλης Μπουρνάζης είχε καημό να δει την εγγονή του, τριών μηνών κόρη του μεγάλου του γιου, Δημήτρη, ο οποίος και πήγε στη Λάρισα προκειμένου να αναγνωρίσει τις σορούς του πατέρα και του αδερφού του. «Προφανώς οι δικοί μου άνθρωποι είναι και οι δύο νεκροί αυτήν τη στιγμή. Έχω χάσει τον αδερφό μου, έχω χάσει τον πατέρα μου. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό, το γνωρίζω», είπε και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι κάτι να γίνει για να μην υπάρξουν ξανά τόσα θύματα. Πληρώσανε 50 εισιτήρια “θανάτου”. Πόσοι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι καταγεγραμμένοι. Είναι εισιτήρια θανάτου και κανείς δεν έχει τίποτα για αυτό. Νέα παιδιά… ο αδερφός μου ήταν 15 χρονών, το καταλαβαίνετε αυτό; Είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό. Δε θέλω κάποιος να έρθει να μου δώσει στήριξη, θα στηριχτώ μόνος μου».

Τον Βαγγέλη Μπουρνάζη αποχαιρέτησε, μέσω μίας ανάρτησης στο Facebook και Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Καλό παράδεισο στον συνάδελφο μας (ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγο καιρό) ΜΠΟΥΡΝΑΖΗ Ευάγγελο και στον 15 χρόνο υιό του οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών. Ο Βαγγέλης υπήρξε ένας εξαιρετικός αστυνομικός, συνάδελφος, πατέρας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Θέλουμε να ευχηθούμε στα αλλά δυο παιδιά του (όπου ο υιός του μάλιστα σήμερα συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις δηλώσεις του και την δύναμη ψυχής του) υπομονή και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάνε και δεσμευόμαστε ότι η αστυνομική οικογένεια θα είναι δίπλα τους όποτε και αν απαιτηθεί».

Την αναζητούσε ο αδελφός της

Η 34χρονη Αθηνά από την Κατερίνη ταυτοποιήθηκε χθες ως ένα από τα θύματα του δυστυχήματος. Ήταν μητέρα ενός αγοριού δύο ετών ενώ, μαζί της, στο δρομολόγιο του Intercity 62 ήταν ο σύζυγός της, Νίκος. Ο ίδιος νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο αδελφός της, ποδοσφαιριστής του ΣΦΚ Πιερικός, Βασίλης Κατσάρας, αναζητούσε πληροφορίες σχετικά με την τύχη της. Ανακοίνωσε την απώλειά της μέσα από το Facebook. «Η αδερφούλα μου δεν ειναι πια κοντά μας...», έγραψε. Η Αθηνά βρισκόταν στο βαγόνι 3 την ώρα της σύγκρουσης. Αγνοείτο από το βράδυ της Τρίτης. Η κηδεία της Αθηνάς θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας, στην Κατερίνη.

«Δε βλέπω πουθενά τον Βάιο»

Μεταξύ των ταυτοποιημένων νεκρών του δυστυχήματος και ο 34χρονος Βάιος Βλάχος από την Καρδίτσα. «Δυστυχώς έχουμε άσχημα νέα για τον αδερφό μου. Σας ευχαριστούμε όλους και όλες για όλη τη βοήθεια και τη συμπαράσταση, και όλες τις πληροφορίες που μας δώσατε. Το μόνο που ζητάμε είναι να βρεθεί κάποιο από όλα τα παιδιά που ακόμη αγνοούνται», έγραψε ο αδερφός του, Βαγγέλης, στο Facebook.

Το 34χρονο θύμα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, όπου είχε κατέβει για το τριήμερο της Αποκριάς, μαζί με τη σύντροφό του η οποία νοσηλεύεται με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το δυστύχημα, η μητέρα του προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του και, όταν δεν τα κατάφερε, κάλεσε τη σύντροφό του. «Δε βλέπω πουθενά το Βάιο», φέρεται να της απάντησε η κοπέλα.

Το 23χρονο κορίτσι που αναζητούνταν στα social media

Μεταξύ των νεκρών της τραγωδίας και η 23χρονη Ιφιγένεια Μίτσκα, η οποία μέχρι την Πέμπτη (02/03) αγνοούνταν. Το κορίτσι αναζητούσε, από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστό το δυστύχημα, η οικογένειά της μέσω social media. Όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειας της 23χρονης, η σορός της ταυτοποιήθηκε μέσω ανάλυσης DNA. «Δυστυχώς, η άτυχη 23χρονη Ιφιγένεια είναι νεκρή καθότι προ ολίγου ταυτοποιήθηκε η σορός της με τη μέθοδο του DNA. Καλόν παράδεισο να έχει», σημείωσε.

Ταυτοποιήθηκε και η σορός του νεαρού πυροσβέστη

Και η σορός του 23χρονου υπαρχιπυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη, Νικήτα Καραθεοδώρου, ταυτοποιήθηκε. Ο ίδιος υπηρετούσε στο 2ο ΠΣ Αθηνών. Τη  μοιραία στιγμή βρισκόταν στο βαγόνι - εστιατόριο της αμαξοστοιχίας, μαζί με τη σύντροφό του, Καλλιόπη Πορφυρίδου. Οι δικοί του άνθρωποι και οι συνάδελφοί του τον αποχαιρετούν, μέσω των αναρτήσεών τους, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια.

«Σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία με τους πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς μας, του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών. Ευελπιστούσαμε να είσαι ζωντανός, να σε ξαναδούμε σε μια επόμενη βάρδια ή ίσως να βγούμε να διασκεδάσουμε όπως στη φωτογραφία. Εύχομαι να είσαι το ίδιο χαμογελαστός και στη γειτονιά των Αγγέλων. Καλό ταξίδι Νικήτα μας», γράφει ανάρτηση στα social media.

«Σχόλαγες το μεσημέρι, είχες ρεπό, μου είπες βιάζεσαι να πας να ετοιμαστείς για να πάρεις το τρένο να πας να δεις την οικογένειά σου στη Θεσσαλονίκη, σε χτύπησα στον ώμο και σου είπα άντε δρόμο, τα λέμε με το καλό όταν γυρίσεις! Πού να φανταστώ ότι δεν θα τα λέγαμε ποτέ ξανά. Καλό σου ταξίδι μικρέ...», αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση.

«Καλό ταξίδι Δημητράκη μου»΄

Ακαριαία έχασε τη ζωή του ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, Δημήτρης Μασσαλής. Αφήνει πίσω τους γονείς, τον αδερφό και τη σύντροφό του, Κατερίνα.

Η τελευταία, δημοσίευσε το δικό της «αντίο» στον σύντροφό της, στα social media. «Θα είσαι πάντα ο μηχανοδηγός της καρδιάς μου. Σ’ αγαπάω πολύ. Τόσο στοργικός, ο άντρας μου, ο σύντροφός μου, ο καλύτερος μου φίλος. Καλό ταξίδι Δημητράκη μου…», έγραψε στο προφίλ της στο Instagram.

 

«Σε περιμένω να γυρίσεις»

Και ο 28χρονος μηχανοδηγός Νίκος Ναλμπάντης έχασε ακαριαία τη ζωή του στη μοιραία αμαξοστοιχία. Την είδηση έκανε γνωστή η σύντροφός του, με μία συγκινητική ανάρτηση. «Αχ ψυχή μου, σε περιμένω εδώ να γυρίσεις. Να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Είμαι εδώ και περιμένω..», έγραψε η γυναίκα, δημοσιεύοντας μία κοινή τους φωτογραφία.

Πατέρας δύο κοριτσιών

Μέσα από την σελίδα του στο Facebook φίλοι και συνάδελφοί του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποχαιρετούν και τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, Γιώργο Κουτσούμπα. Ήταν πατέρας δύο κοριτσιών και, τα τελευταία χρόνια, ζούσε στη Θεσσαλονίκη λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

 

« Ξέρουμε ότι δεν ήταν σίγουρα στο πρώτο βαγόνι»

Στην Καρδίτσα επιβιβάστηκε στο μοιραίο τρένο ο 20χρονος Αναστάσιος Κουτσόπουλος. Η σύντροφός του, σημείωσε στον ANT1 ότι, «δεν έχουμε κάποιο νέο του, περιμένουμε να μάθουμε νέα του. Ξέρουμε ότι δεν ήταν σίγουρα στο πρώτο βαγόνι». Ο 20χρονος ήταν φοιτητής της Γεωπονικής. Το τελευταίο τηλεφώνημά του ήταν αυτό στη μητέρα του στις 22:50 το βράδυ του δυστυχήματος. «Μητέρα κοιμήσου γιατί θα αργήσω», είπε στη μητέρα του, σύμφωνα με το Star.

«Ήταν στην Αθήνα για να δει την κοπέλα του, δεν επέστρεψε»

Τον 22χρονο αδελφό του αναζητά ο Κριστιάν Ρούτσι, μετά το τραγικό δυστύχημα.

Ακόμα χτυπάει το τηλέφωνο που είχε πάνω του

Τον πατέρα του ψάχνει ο Δημήτρης Κυριακίδης. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο OPEN, ακόμα και σήμερα, καλεί ένα τηλέφωνο που είχε πάνω του ο επιβάτης της αμαξοστοιχίας, και αυτό χτυπάει.

Τραγικός επίλογος για την 24χρονη από την Πάφο

Και η 24χρονη Αναστασία Αδαμίδου από την Κύπρο προστέθηκε στη μαύρη λίστα των θυμάτων, αφού η σορός της ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο DNA. Η κοπέλα επέβαινε στο τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας. Από τις πρώτες ώρες, στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκε ο πατέρας του συντρόφου της από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος την αναζητούσε κρατώντας μία φωτογραφία της ενώ έκανε έκκληση σε όποιον την είχε δει και γνωρίζει κάτι για την τύχη της. Λίγες ώρες αργότερα, στη Λάρισα βρέθηκαν, από την Κύπρο, και οι γονείς της.

«Καλό ταξίδι Κυπριανέ μας»

Και για τον 23χρονο Κύπριο φοιτητή Νομικής του ΑΠΘ Κυπριανό Παπαϊωάννου έσβησαν οι ελπίδες, καθώς οι Αρχές ταυτοποίησαν τη σορό του. Το βράδυ της Πέμπτης, οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν της οικογένεια του 23χρονου από το Αυγόρου. Ο Κυπριανός Παπαϊωάννου επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε με το μοιραίο τρένο. Είχε κατέβει στην Αθήνα για να συναντήσει την αρραβωνιαστικιά του. Την τραγική είδηση του θανάτου του γνωστοποίησαν, μέσα από τις αναρτήσεις τους, οικεία τους πρόσωπα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύγκρουση τρένωννεκροίδυστύχημαειδήσεις τώραΤέμπηαγνοούμενοισιδηροδρομικό δυστύχημα