Ελλάδα|08.03.2023 13:29

Τέμπη: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της χώρας ζητούν Δικαιοσύνη για τα θύματα - «Οι ζωές μας μετράνε»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)
Απεργία 8 Μάρτη/ Eurokinissi (gallery2)

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα με δεκάδες μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα να βρίσκονται σε εξέλιξη αφού χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα ζητώντας Δικαιοσύνη με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πλημμυρισμένο από κόσμο είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο της Αθήνας με περισσότερους από 50.000 πολίτες να κατεβαίνουν να διαδηλώσουν. Η συγκέντρωση -μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών -απλώνεται από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα ενώ συνεχώς καταφθάνει κόσμος. «Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη» ένα από τα κεντρικά συνθήματα όσων συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν προκηρύξει Ομοσπονδίες, Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία.

Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται ομιλίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, ενώ προηγουμένως τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Νωρίτερα, φοιτητές προχώρησαν στη συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας τοποθετώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Στάχτη να γίνεις κόσμε γερασμένε... και να το ξέρεις, θα βγούμε νικητές. Θα σας ανατρέψουμε!».

Τέλος, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων ενώ πραγματοποιήθηκαν και 14 προσαγωγές από την αστυνομία.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Χανιά, Πάτρα και άλλες πόλεις

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τη Λάρισα, τη Λιβαδειά, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, την Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα, όπου παρά πολύ κόσμος βρίσκεται στους δρόμους.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν:

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Μεταξύ άλλων, σήμερα παραλύουν οι συγκοινωνίες καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  συμμετέχουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει τα σωματεία απαιτώντας ασφαλείς μεταφορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των εργαζομένων και την Τετάρτη δε θα εκτελεστούν δρομολόγια τρένων και Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Επίσης δε θα κινηθούν καθόλη τη διάρκεια της μέρας λεωφορεία και τρόλει στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
  • από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
  • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
  • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
  • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42

Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00 – 16:00

Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

24ωρη απεργία σε όλα τα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά

Παράλληλα, την κήρυξη 24ωρης απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε σε συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Και ο ΟΑΣΘ στην απεργία

Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει με στάση εργασίας στην αυριανή απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες. 

Χειρόφρενο και στα ταξί

Το «παρών» στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν ως διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη δίνουν και οι οδηγοί ταξί, όπως ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα.
Το ΣΑΤΑ είναι αρωγός στον αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των Ελλήνων που απαιτούν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές καθώς και την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την δολοφονία δεκάδων ανθρώπων στα Τέμπη. Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος, ήταν εγκληματική πολιτική ανεπάρκεια. Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η ανθρώπινη ζωή και το κοινωνικό αγαθό της μεταφοράς, μπήκαν σε δεύτερη μοίρα και κυριάρχησε η απληστία και η μανία για μεγαλύτερο κέρδος. Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα και οι συστάσεις επιτροπών. Δεν θέλουμε και δεν αντέχουμε άλλη εθνική τραγωδία.

Το ΣΑΤΑ θα είναι εκεί. Μαζί με όλους τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. Το «πάμε και όπου βγει», οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, η υγεία και η εκπαίδευση, δεν μπορούν να είναι μέρος κυβερνητικής πολιτικής. Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να μπει στο ζύγι του κέρδους και του πλούτου καμιάς κυβέρνησης και καμιάς πολυεθνικής εταιρίας.

Ως κλάδος, καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν το ''παρών'' στη συγκέντρωση στις 12.30μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Ενώνουμε την φωνή μας με τον ελληνικό λαό και λέμε

ΟΧΙ στην φίμωση της κοινωνίας
ΟΧΙ σε συρμούς θανάτου
ΟΧΙ σε συγκάλυψη ευθυνών
Να αποδοθούν, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών».

Πώς θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία

Στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα συμμετέχουν και οι φαρμακοποιοί, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00. Παράλληλα ο ΦΣΑ καλεί τους φαρμακοποιούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Συλλόγου, στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια ώρα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), προχωρά σε στάση εργασίας από τις 11:30 έως τις 14:30, «σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπει τους φαρμακοποιούς να συμμετέχουν μαζικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

απεργίαειδήσεις τώραΤέμπηΘεσσαλονίκη