Ελλάδα|05.03.2019 14:59

Πάιατ από Θεσσαλονίκη: Ενδιαφερόμαστε για την επιτυχία του ΟΛΘ (pics+vid)

Τίμος Φακαλής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ξανά οι δυνάμεις του Αμερικανού στρατού το λιμάνι της Θεσσαλονίκης άφησε από την Θεσσαλονίκη το πρωί της Τρίτης (05.03) ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ., αποχαιρετώντας την 4η ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού η οποία πραγματοποίησε για αρκετούς μήνες ασκήσεις επί ελληνικού εδάφους. 

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα σήμερα. Είναι μια απόφαση που θα πάρει η διοίκηση του αμερικανικού στρατού αλλά από ότι έχω δει δείχνει ότι θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι παρέχει. Επίσης είμαστε έντονα επικεντρωμένοι και στην Αλεξανδρούπολη αλλά σίγουρα θα επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη» είπε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: “Ενδιαφερόμαστε για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης γιατί αυτό συνδέεται με το ενδιαφέρον μας για την επιτυχία και βιωσιμότητα της Βόρειας Ελλάδας και των περιοχών της Μακεδονίας».

Συνολικά, 300 στρατιώτες, 37 ελικόπτερα (Apache, Chinook και Blackhawk) και δεκάδες οχήματα και υλικά εξοπλισμού, βρίσκονται στη διαδικασία φόρτωσης και αναχώρησης για τις ΗΠΑ. Η άσκηση κράτησε συνολικά εννέα μήνες σε χώρες της Βαλτικής, τη Γερμανία και τελευταίο σταθμό την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών o κ. Πάιατ τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι "τα μεγαλύτερα οφέλη από τη συμφωνία αφορούν την Θεσσαλονίκη. Η πόλη θα επιστρέψει στον ιστορικό της ρόλο ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων ενώ αποτελεί την πύλη  εμπορίου στις διεθνείς αγορές για τα Δυτικά Βαλκάνια". 

"Οι κοινές ασκήσεις με τους συμμάχους μας επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μας έλεγαν οι Αμερικανοί χειριστές προηγουμένως ότι βρήκαν αυτή τη συνεργασία εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική. Οι Ένοπλες μας Δυνάμεις σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν ότι είναι πανέτοιμες και ισχυρές και μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας." ανέφερε στην δήλωση του ο Απ. Τζιτζικώστας.

Τζέφρι ΠάιατΛιμάνι Θεσσαλονίκης