Ελλάδα|24.03.2023 22:26

Νέα Σμύρνη: «Επαγγελματικό χτύπημα» βλέπουν οι Αρχές πίσω από τη φωτιά στο εστιατόριο - Ποιοι ευθύνονται και τι μαρτυρά η χρήση φωτοβολίδας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι αξιωματικοί του τμήματος εκβιαστών έχουν ξεκινήσει κύκλο καταθέσεων για τη φωτιά στο εστιατόριο της Νέας Σμύρνης ενώ συγκεντρώνουν και υλικό από κάμερες ασφαλείας. Στέκονται όμως ιδιαίτερα στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε και φωτοβολίδα κι αυτό φαίνεται ότι παραπέμπει κάπου.

 «Επαγγελματικό χτύπημα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι αξιωματικοί του εκβιαστών κάνουν λόγο καταρχάς για ένα «επαγγελματικό χτύπημα». Ένα χτύπημα που έστειλε μήνυμα στους ιδιοκτήτες του εστιατορίου αλλά, κυρίως, έστειλε μήνυμα ισχύος στις υπόλοιπες ομάδες της νύχτας. Ότι, δηλαδή, οι δράστες, όχι μόνο μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα, αλλά είναι σε θέση και να προκαλέσουν καταστροφή. Γιατί σπάνια τα κυκλώματα της νύχτας φτάνουν στο σημείο να κάνουν ένα χτύπημα ώστε να προκαλέσουν και ολοκληρωτική καταστροφή.

Άρα, με το συμβάν στο εστιατόριο της Νέας Σμύρνης έδωσαν ένα μήνυμα και στους ιδιοκτήτες αλλά και στην υπόλοιπη «νύχτα». Πράγματι, στην ασφάλεια στέκονται πολύ στο θέμα της φωτοβολίδας, καθώς δεν είναι κάτι το οποίο τα κυκλώματα της νύχτας συνηθίζουν να χρησιμοποιούν. Χρησιμοποιούν χειροβομβίδες, εμπρηστικούς μηχανισμούς, εκρηκτικούς μηχανισμούς, όχι όμως φωτοβολίδες.

Τι μπορεί να σημαίνει, λοιπόν, η χρήση της; Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία, η φωτοβολίδα μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι, από αυτούς που πήγαν το βράδυ της Πέμπτης (23/03) για να βάλουν φωτιά στο κατάστημα, έχουν σχέση με αδικήματα οπαδικού χαρακτήρα και έχουν, στο παρελθόν, συλληφθεί γι’ αυτό. Άρα, είχαν πρόσβαση στις φωτοβολίδες και τούς ήταν εύκολο να πάρουν και μαζί τους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σίγουρα η φωτιά δεν προκλήθηκε από τη φωτοβολίδα αλλά από κάποιο εύφλεκτο υγρό, πάντως το εν λόγω αντικείμενο ήταν αυτό που βρέθηκε, οπότε οι Αρχές μένουν και σε αυτό.

Συγκλονίζουν οι εικόνες απεγκλωβισμού βρέφους με τη μητέρά του

Πέντε ένοικοι της πολυκατοικίας, μεταξύ των οποίων μία μητέρα με το μωρό της απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια κλιμακοφόρου της Πυροσβεστικής.

Η συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης της μητέρας με το βρέφος:

Τι δηλώνει η συνιδιοκτήτρια

Στην πρώτη της δήλωση μετά το συμβάν, η Μάρα Δαρμουσλή -που έχουν το εστιατόριο μαζί με τον σύζυγό της- αναφέρει αρχικά πως έμαθε για τη φωτιά τα ξημερώματα από τα δελτία ειδήσεων.

«Αυτό έγινε στις 04:30-05:00 και το μάθαμε στις 07:00, γιατί εκείνη την ώρα έτυχε να ξυπνήσω εγώ για να θηλάσω. Εγώ ψάχνω πιο πολύ να δω αν είναι καλά, μην υπάρχουν τραυματίες, μην έχει χτυπήσει άνθρωπος» είπε.

Όπως πρόσθεσε, «κάμερες υπάρχουν, τώρα τι έχει μείνει απ’ τις κάμερες, τι έχει καταγράφει, δεν ξέρω ακριβώς πως λειτουργούσε το κύκλωμα και που έχει μείνει αρχείο γιατί ήταν live κάμερες. Το μαγαζί έχει καεί ολοσχερώς».

«Ήταν μεγάλη επένδυση, από εκεί και πέρα, είμαι και μητέρα, έμαθα άνθρωποι κάηκαν. Ένα βρέφος πήγε στο Παίδων, εκεί πήγε το μυαλό μου πιο πολύ, μην έπαθε κανένας άνθρωπος τίποτα γιατί έβλεπα κι εγώ τις εικόνες με τον καπνό μέχρι που φαινόταν. Ήταν τρομακτική η φωτιά, δηλαδή τρομακτικό. Εμένα με ενδιαφέρει το καλό των ανθρώπων», ανέφερε στη συνέχεια, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τέλος, διευκρίνισε ότι «ούτε για τρομοκρατικά χτυπήματα, ούτε είχα απειλές, ούτε μίση η οικογένειά μας, δεν είχαμε τέτοια θέματα. Να είμαστε καλά, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι να είναι καλά και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι Αρχές και οι αρμόδιοι, οι οποίοι θα αναλάβουν και θα ψάξουν και θα δούνε τι θα γίνει».

Η μαρτυρία εργαζομένου για εμπρησμό

Εργαζόμενος του εστιατορίου, μιλώντας στο OPEN και τον Φάνη Καραμπατσάκη, δήλωσε πως πρόκειται για εμπρησμό.

Όπως περιέγραψε, την ώρα που βρισκόταν μέσα στο εστιατόριο άκουσε να σπάει το τζάμι από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου και είδε άτομα να πετάνε κάτι μέσα.

«Πυροβόλησαν τα τζάμια και πέταξαν γκαζάκια μέσα στο εστιατόριο - Σίγουρα γίνονται και άλλα πράγματα»

Τα όσα είπε ο υπάλληλος, επιβεβαίωσε και κάτοικος της περιοχής. Ο κ. Γιώργος, που μένει απέναντι, περιέγραψε στο Mega πώς έγινε το γεγονός.

«Καθόμουν στο δωμάτιό μου, και ξαφνικά άκουσα μικρούς πυροβολισμούς, αλλά ήταν σαν να ακούς το απορριμματοφόρο που έρχεται κάθε πρωί. Σε κάποια στιγμή πιο μετά ακούσαμε τα πυροσβεστικά και καταλάβαμε ότι κάτι έγινε», ανέφερε αρχικά.

«Κατέβηκα κάτω, είχαν κάψει το μαγαζί που δείξατε, είχε πάρει φωτιά και όλη η πολυκατοικία από πάνω. Αυτό που έμαθα και άκουσα, ήταν ότι εκείνη την ώρα στο κατάστημα ήταν κάποια άτομα που δούλευαν, που καθάριζαν και πέρασαν κάποιοι, έριξαν πυροβολισμούς στο παράθυρο και πέταξαν γκαζάκια. Ήταν περίπου 2 με 3 άτομα αυτά που έριξαν τα γκαζάκια από ό,τι άκουσα», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος.

«Ήταν σαν κρότος αυτό που ακούστηκε, ήταν περίπου κατά τις 4 η ώρα. Είναι ή 4όροφη ή 5όροφη η πολυκατοικία. Είχε κατέβει κάτω μία ένοικος της πολυκατοικίας και πάνω είχε μείνει ο άντρας της. Έπειτα είδα το ασθενοφόρο να μεταφέρει ένα άτομο ημιλιπόθυμο. Η κυρία είχε κατέβει κάτω εσπευσμένα χωρίς το κινητό της και έλεγε ''τι να κάνω, τι να κάνω, είναι ο άνδρας μου επάνω''», συνέχισε.

«Τη φωτιά ενώ την έσβηναν εκείνη άναβε πάλι. Έχει μπει μέσα στα διαμερίσματα η φωτιά στο κέντρο της Νέας Σμύρνης», είπε κλείνοντας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική ΑστυνομίαφωτιάεστιατόριοΝέα Σμύρνηειδήσεις τώραφωτιά τώρα