Ελλάδα|30.03.2023 12:21

Ο Λευκός Οίκος τίμησε την 25η Μαρτίου και η Ρίτα Γουίλσον τραγούδησε... Κόκοτα - Στιγμιότυπα από την τελετή - Δίπλα της ο Τομ Χανκς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Susan Walsh)
(AP Photo/Susan Walsh)
(AP Photo/Susan Walsh)
(AP Photo/Susan Walsh)
(AP Photo/Susan Walsh)
(AP Photo/Susan Walsh)

Οι ΗΠΑ τίμησαν την Ελλάδα, εορτάζοντας την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την αδελφή του Βάλερι, υποδέχθηκε Ελληνοαμερικανούς, εκφράζοντας τις ευχαριστίες για την παντοτινή υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Αμερικής.

Του καλλιτεχνικού προγράμματος ηγήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, Ρίτα Γουίλσον, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα: Το «Μια παρένθεση και μόνο».

«Σήμερα, τιμούμε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και γιορτάζουμε την ιερή ιδέα που πάντα συνέδεε τα μεγάλα έθνη μας: ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του.

«Συμπληρώθηκαν 202 χρόνια φιλίας μεταξύ της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ», τόνισε και ζήτησε εκ νέου δέσμευση για υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της ισότητας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων.

Ο Μπάιντεν έκανε επίσης πολλαπλές αναφορές στον πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, που ήταν ο μέντορας του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και στη συνέχεια “υποκλίθηκε” ενώπιον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που τίμησε με την παρουσία του την Ελληνική Επανάσταση.

«Έχουμε έναν άντρα που κάθεται εκεί που νομίζω ότι είναι Έλληνας», είπε ο κ. Μπάιντεν αναγνωρίζοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε και… πλάκα απευθυνόμενος στο πλήθος των Ελληνοαμερικανών:

«Ανησυχώ λίγο, η αδερφή μου κάθεται δίπλα στον Τομ Χανκς», είπε αναφερόμενος σε έναν από τους καλεσμένους στην πρώτη σειρά, που βεβαίως ήταν ο πολύ γνωστός ηθοποιός, σύζυγος της Ρίτα Γουίλσον.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25η ΜαρτίουΛευκός ΟίκοςΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΗΠΑ