Ελλάδα|02.04.2023 22:24

Επανεκκίνηση σιδηροδρόμου: Μουδιασμένο ξεκίνημα των επιβατικών δρομολογίων – Ελάχιστες οι κρατήσεις για αύριο

Newsroom

Για πρώτη φορά, 34 ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 επιβάτες, ξεκινούν ξανά, αύριο Δευτέρα (03/04) τα δρομολόγια των τρένων από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και από Αθήνα για Καλαμπάκα.

Όπως δήλωσε στο OPEN ο μηχανοδηγός Αλέξανδρος Ιορδανίδης, «προτείνουμε στον κόσμο να ξαναμπεί σε τρένο. Από τη στιγμή που ξεκινάμε σημαίνει ότι έχουν εξασφαλιστεί αυτά που πρέπει». Ο ΟΣΕ θα τοποθετήσει έναν επιπλέον εργαζόμενο σε κάθε βαγόνι, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το κομμάτι των επικοινωνιών. Ωστόσο, τα προβλήματα στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας παραμένουν πολλά. Όπως εξήγησε ο γραμματέας σιδηροδρομικών Πελοποννήσσου, Σταύρος Πήλιος, «η γραμμή μας είναι μία γραμμή του προηγούμενου αιώνα. Στην ουσία, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει γίνει ποτέ κάποια αναβάθμισή της».

«Έλα μαμάκα, σάς έβαλα σε φουρτούνες»

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας της Ανυσίας Λιούρη, η οποία σώθηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δύο επιβατών της αμαξοστοιχίας, μίλησε για πρώτη φορά για τη διάσωση της κόρης του από δύο γενναίους άνδρες, υποπλοιάρχους του πολεμικού ναυτικού. «Αν δεν την έβρισκα αυτοί οι δύο εκεί κοντά στους θάμνους που ήταν, θα έσβηνε. Όλοι θεωρούσαν νεκρούς, όλους όσοι ήταν στο διαλυμένο εστιατόριο. Όχι όμως αυτοί οι δύο άνδρες. Της μιλούσαν, της έδιναν κουράγιο, την κρατούσαν ξύπνια», είπε στο Samos Voice, όπου και περιέγραψε με συνταρακτικό τρόπο τις πρώτες στιγμές, όταν ενημερώθηκε για το δυστύχημα. «Η Ανυσία είχε τις αισθήσεις της εκείνη την ώρα, μιλούσε. Τη ρώτησαν “ποιον δικό σου να πάρουμε τηλέφωνο;”. Τους απάντησε, “τη μαμά μου γιατί ο μπαμπάς μου θα πάθει καρδιακό”. Πράγματι, ο Πάρις τηλεφώνησε στη σύζυγό μου στη Σάμο και την ενημέρωσε. Η κόρη μου μίλησε με τη μητέρα της και της είπε, “έλα μαμάκα, σάς έβαλα σε φουρτούνες”. Από το ασθενοφόρο μου μίλησε και μου είπε, “μπαμπάκα μου, πονάω”». Η Ανύσια παραμένει στο νοσοκομείο, όπως και πέντε ακόμη επιβάτες της αμαξοστοιχίας, δύ εκ των οποίων νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λάρισας.

Μόλις 45 εισιτήρια για το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Μπορεί να επανεκκινούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ, ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις κρατήσεις των εισιτηρίων, οι πολίτες ακόμα φοβούνται να ταξιδέψουν με τρένο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι επιβάτες που έχουν κλείσει θέση για αυτό το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη που θα φύγει στις 10.28 το πρωί της Δευτέρας, είναι πολύ λίγοι. Στο πρώτο βαγόνι θα βρίσκονται κάποια στελέχη του ΟΣΕ, ανάμεσά τους και ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, κ. Τερεζάκης, αλλά και δημοσιογράφοι. Στο δεύτερο βαγόνι, από τις 80 συνολικά θέσεις, οι 75 είναι κενές ενώ, στο τρίτο βαγόνι, από τις 80 θέσεις, κενές είναι οι 70. Το τέταρτο βαγόνι έχει 64 κενές θέσεις, το πέμπτο 69 κενές θέσεις. Από τις 320 θέσεις συνολικά, έχουμε μόλις 45 κρατήσεις εισιτηρίων. Όπως αναφέρουν πηγές της Hellenic Train  εμπιστοσύνη των πολιτών στους σιδηροδρόμους θα αποκατασταθεί. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ωστόσο, στο δρομολόγιο Αθήνα – Καλαμπάκα, οι κρατήσεις είναι περισσότερες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘεσσαλονίκηΚαλαμπάκαειδήσεις τώραδρομολόγιατρέναHellenic Trainσιδηροδρομικό δυστύχημαΟΣΕΤέμπη