Ελλάδα|03.04.2023 20:22

Τρομοκρατία: Οι Αρχές εξετάζουν αν οι συλληφθέντες είχαν στον στόχο και Έλληνες - Τρία στοιχεία που προβληματίζουν την Αντιτρομοκρατική

Newsroom

Οι έρευνες των Αρχών σχετικά με το τρομοκρατικό δίκτυο που ετοίμαζε επιθέσεις κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι συλλήψεις δύο ατόμων, υπηκόων Πακιστάν, οι οποίοι σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που λειτουργεί και ως συναγωγή, καθοδηγούμενοι από 30χρονο ομοεθνή τους κάτοικο Ιράν.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τις συνομιλίες των κατηγορούμενων προκύπτει ότι, εκτός από το εστιατόριο, είχαν στο στόχαστρό τους και επιχειρηματία από τη Ζάκυνθο.

Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, Ηρακλής Στάβαρης, υποστήριξε στο Mega, ωστόσο, ότι, «αυτό δεν έχει σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια, ούτε αφορά την εβραϊκή κοινότητα, ούτε τη συναγωγή. Πρόκειται για  παράλληλη επιχειρηματική, επιχειρησιακή ενέργεια του φερόμενου εντολέα. Παράλληλα με το μεγάλο χτύπημα, θεώρησε φρόνιμο ο συγχωριανός του να το υλοποιήσει και αυτό».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, από την πρώτη στιγμή, ο εντολέας του συνεργάστηκε με τις Αρχές, βοηθώντας, με τις καταθέσεις του στην εξέλιξη της έρευνας.

Τα στοιχεία που προβληματίζουν τις Αρχές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν την πρόκληση έκρηξης στην εβραϊκή συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή με τη χρήση εκρηκτικών ή ανάφλεξη φιάλης υγραερίου και στη συνέχεια ένοπλη επίθεση στο ίδιο σημείο.

Επιπλέον, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, σχεδίαζαν, σε πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας ή της Ζακύνθου, να τοποθετήσουν σακίδιο με εκρηκτικά, την περίοδο των Χριστουγέννων του 2022. Σύμφωνα με το Mega, τα προβληματικά στοιχεία στην υπόθεση είναι τρία.

  • Το πρώτο είναι ότι, φαίνεται να υπήρξε επιδίωξη για τα «τυφλά» χτυπήματα και εκτός ισραηλινού εδάφους. Αυτό δημιουργεί και το ερώτημα, εάν μέσα στη λίστα, υπήρχαν και Έλληνες.
  • Το δεύτερο, είναι η οργάνωση, εν ονόματι της οποίας δρούσαν και επιχειρούσαν οι συλληφθέντες.
  • Το τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα είναι το κατά πόσο οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε καθεστώς στρατολόγησης από τον άντρα από το Πακιστάν ή αν άλλοι έπαιξαν ρόλο στην στρατολόγησή τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρατρομοκράτεςΨυρρήΙσραήλτρομοκρατίαΠακιστάνΕΥΠΙράνσυλλήψεις