Ελλάδα|12.04.2023 22:22

Εκτός σχεδίου δόμηση: Η κυβερνητική επιλογή να μη δοθεί λύση προκαλεί «ντόμινο» προβλημάτων - Περιουσίες και ολόκληροι κλάδοι στον αέρα

Μαρία Λιλιοπούλου

Κατάσταση χάους όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, με χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, αλλά και επενδυτές να περιμένουν στο ...ακουστικό τους μέχρι νεωτέρας, αφήνει πίσω της η κυβέρνηση με την επιλογή της να μην επιλύσει τελικώς το ζήτημα με ρύθμιση στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε την Μεγάλη Τρίτη, όπως η ίδια είχε δεσμευτεί.

Οι αναταράξεις από το ζήτημα αγγίζουν εκτός των χιλιάδων ιδιοκτητών, οι ακίνητες περιουσίες των οποίων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ολόκληρους κλάδους, όπως του τεχνικού κόσμου που βλέπει την αγορά ακινήτων να απορρυθμίζεται, αλλά και των συμβολαιογράφων καθώς παραμένουν «παγωμένα» συμβόλαια, μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός με παρέμβασή του είχε προσπαθήσει να πείσει την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να καταθέσει σχετική τροπολογία, ωστόσο παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την είχε έτοιμη, όπως προέκυψε από κοινοβουλευτική απάντηση του υφυπουργού, Νίκου Ταγαρά που είχε παρουσιάσει εκτενώς το «Εθνος», φαίνεται ότι το Μαξίμου τελικώς είχε άλλη άποψη, η οποία και επικράτησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ταγαράς την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε δεσμευτεί για την κατάθεση τροπολογίας που θα έλυνε το ζήτημα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και πριν το κλείσιμο της Βουλής, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Αντί αυτής της ρύθμισης, το υπουργείο κατέθεσε διαφορετική τροπολογία με «εξυπηρετήσεις» της τελευταίας στιγμής πριν τις εκλογές μεταξύ των οποίων και της κατάργησης του μπόνους ύψους στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη και την Εκάλη για «ιστορικούς και πολεοδομικούς» λόγους, την οποία ωστόσο ο υπουργός δεν εμφανίστηκε στη Βουλή για να την υποστηρίξει.

«Η Νέα Δημοκρατία απόλυτα συνεπής στην στρατηγική της παραπλάνησης για να καλύπτει μόνο φωτογραφικές εξυπηρετήσεις έχει καταφέρει να προκαλέσει αλαλούμ και στον σχεδιασμό του χώρου στη χώρα μας με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη δόμηση και στις περιουσίες των πολιτών. Με αφορμή την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρωτής τομεάρχης, Πέτη Πέρκα.

Οπως αναφέρουν, το υπουργείο αφού δια του υφυπουργού δήλωνε επί σειρά ημερών ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα λύνει το ζήτημα, τελικά δεν κατέθεσε τίποτα, «προτιμώντας να εξαπατήσει τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου που θίγονται, και να μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον και να αφήσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους στα νύχια αεριτζήδων».

Οι δύο τομεάρχες σημειώνουν πως τα αδιέξοδα στο σχεδιασμό του χώρου ξεκίνησαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

«Με τον νόμο Χατζηδάκη ν. 4759/2020 ξεκίνησε- χωρίς πρόγραμμα- «η δήθεν κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης» δίνοντας παράταση παρεκκλίσεων για αγροτεμάχια/οικόπεδα για 2 χρόνια.

Το Δεκέμβριο του 2022 η κυβέρνηση έδωσε «δήθεν» παράταση στους ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων με προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών έως τις 30η Σεπτεμβρίου 2023 να υποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Έτσι το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε το μπάχαλο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Γιατί πολύ απλά βραχυκυκλωσε όλες τις πολεοδομικές μελέτες που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να θέσει και άλλα απαγορευτικά στοιχεία και για τις περιουσίες τεσσάρων στρεμμάτων που δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο. Ένα πρόβλημα χαρακτηρισμού των οδών, που ανατέθηκε στο ΤΕΕ για επίλυση κάποτε στο μέλλον. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και 3 χρόνια το πρόβλημα αλλά δεν έκανε τίποτα».

Καταλήγουν λέγοντας ότι «η απορρύθμιση του σχεδιασμού στην πατρίδα μας και οι αποσπασματικές ρυθμίσεις ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για διευκολύνσεις, ρουσφέτια και χατίρια σε μεγάλους και κολλητούς του Μαξίμου, αφήνοντας μετά από 4 χρόνια αδικίες και αδιέξοδα και ένα μεγάλο πλήγμα στο κράτος δικαίου, στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον».

Δεν έγινε δεκτή και η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είχε σηκώσει ψηλά το θέμα με το αλαλούμ που είχε δημιουργηθεί με την εκτός σχεδίου δόμηση. Αλλωστε και η δέσμευση του υπουργείου για επίλυση του ζητήματος είχε έρθει σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης της βουλευτή του κόμματος, Τόνιας Αντωνίου.

Η ίδια μάλιστα κατέθεσε τη Μεγάλη Τρίτη και πρόταση τροπολογίας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η προτεινόμενη τροπολογία με στόχο τη στοιχειώδη ασφάλεια δικαίου, προέβλεπε μέχρι την έκδοση των αναγκαίων προεδρικών διαταγμάτων για τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, να δίνεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής αδείας, βάσει των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων, σε γήπεδα εμβαδού τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ. και είναι κείμενα εκτός ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων, κωμών και οικισμών ή εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, όπως συνέβαινε μέχρι την έκδοση της 176/2023 απόφασης της ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυρία Αντωνίου στην ομιλία της κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι αντί για εξορθολογισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση, προτίμησε το χάος, αφού, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, τελικά δεν υπήρξε καμία νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης, με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός, ότι ενώ η κυβέρνηση μερίμνησε να φέρει «φωτογραφικές» πολεοδομικές διατάξεις για τη Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό και την Εκάλη, για την εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπιμοτήτων της, που ωστόσο δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου, την ίδια στιγμή επιφύλαξε «απαξίωση και εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας χιλιάδων Ελλήνων που έχουν γεωτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης», αλλά και «μαρασμό για τον κατασκευαστικό και τεχνικό κλάδο της χώρας και ειδικά τους επαγγελματίες της επαρχίας».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά ο στόχος της ήταν τα απαξιωμένα πλέον γεωτεμάχια «να τα αγοράσουν έναντι πινακίου φακής οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι δήθεν επενδυτές, που θα μπορούν να χτίζουν σε εκτάσεις από 8 στρέμματα και πάνω».

ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚειδήσεις τώραεκτός σχεδίουαυθαίρεταεκτός σχεδίου δόμησηΣωκράτης Φάμελλος