Ελλάδα|23.04.2023 09:49

Αδελφοποιήθηκαν Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θράκες με στόχο τη διεθνή αναγνώριση των Γενοκτονιών από τους Τούρκους

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σύμφωνο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση στο χώρο του προσφυγικού ελληνισμού της καθ' ημάς Ανατολής, υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοπρεπούς εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ).

Βασικός στόχος είναι οι τρεις προσφυγικές ομοσπονδίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης των Γενοκτονιών που υπέστη ο ελληνισμός της καθ' ημάς Ανατολής από τους Τούρκους. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από τους εκάστοτε προέδρους των τριών ομοσπονδιών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, εκδηλώσεων σε χώρους μνήμης αλλά και λοιπών δράσεων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και για να εντάξει η Πολιτεία το ζήτημα ψηλά στη διεθνή ατζέντα της.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΟΠΣ και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το Σύμφωνο Αδελφοποίησης συνυπέγραψαν οι πρόεδροι της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, της ΟΠΣΕ, Αντώνης Οραήογλου και της ΠΟΘΣ, Αριστείδης Χρυσόπουλος.

«Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ 'ημάς Ανατολής, η οποία πρέπει να αποτελέσει μάθημα ιστορίας για όλο τον κόσμο ως μια πρακτική που δεν πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά η ανθρωπότητα. Η διχόνοια η δολερή δε μας οδηγεί πουθενά. Είπαμε, τι είναι αυτό που μας ενώνει και είδαμε ότι είναι πολλά. Είδαμε, επίσης, ότι δεν είναι τίποτα αυτό που μας χωρίζει», τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

«Η ισχύς εν τη ενώσει και αυτό χρειάζεται να το αντιληφθούμε όλοι μας. Εμείς ως ομοσπονδίες το υιοθετήσαμε, το δουλέψαμε και σήμερα είμαστε εδώ», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντώνης Οραήογλου, ενώ ο Αριστείδης Χρυσόπουλος τόνισε ότι «προσπεράσαμε τις όποιες διαφορές και συγκλίνουμε χωρίς να απεμπολούμαι τίποτα από τις ιδιαιτερότητές του καθενός από εμάς. Η μοίρα παραμένει πάντα κοινή. Διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης, δηλαδή, διεκδικούμε τα αυτονόητα».

Πανδαισία χρωμάτων και χορών

Συνολικά 1500 χορευτές προσφυγικής καταγωγής από τον Πόντο, τη Μικρή Ασία και τη Θράκη, για περισσότερες από πέντε ώρες, ξεσήκωσαν τα περίπου 3000 άτομα που κατέκλυσαν το συνεδριακό κέντρο.

Ήταν πανηγυρική η είσοδος των χορευτών στο χώρο, κάτω από επευφημίες και χειροκροτήματα του κοινού. Πρώτοι μπήκαν στο χώρο του συνεδριακού κέντρου οι Πόντιοι, ακολούθησαν οι Θρακιώτες και στη συνέχεια οι Μικρασιάτες.

Οι χορευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση της σέρρας, του αρχαίου πυρρίχιου, από Πόντιους, μαζί με τον χορό με τα μαχαίρια, οι οποίοι προκάλεσαν ανατριχίλα στους παραβρισκόμενους.

Από το σημείο αυτό και για πάνω από πέντε ώρες από τη σκηνή του συνεδριακού κέντρου «παρέλασαν» δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα με άτομα κάθε ηλικίας και με πολύχρωμες φορεσιές, τα οποία παρουσίασαν γνωστούς και άγνωστους παραδοσιακούς χορούς από τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν η αναβίωση του ποντιακού εθίμου «Μωμόγεροι» καθώς και του θρακιώτικου λαϊκού δρώμενου «Πουρπούρης».

«Η εκδήλωση για την υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης πραγματοποιείται με το νου μας στον κόσμο, την ψυχή μας στην Ελλάδα και την καρδιά μας στη γη της Ιωνίας. Αυτό που ζούμε σήμερα, θα το γράψει η ιστορία. Εκατό χρόνια χρειαστήκαμε, για να φτάσουμε στο σημείο να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ο ελληνισμός της καθ' ημάς Ανατολής είναι ένας», είπε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Πλήθος επισήμων από την κεντρική πολιτική σκηνή και το χώρο της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Χαιρετισμό, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της αδελφοποίησης των τριών ομοσπονδιών, απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης.

Πόντιοι