Ελλάδα|25.04.2023 10:32

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν - Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-27

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι 17 Έλληνες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, το οποίο σφυροκοπείται από σφοδρές συγκρούσεις εδώ και περίπου δύο εβδομάδας.

Μεταξύ των ανθρώπων που έφτασαν λίγο μετά τις 10:30 στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, βρίσκονται τρία παιδιά και ένας τραυματίας που έχει χειρουργηθεί στα πόδια.

Η ελληνική αποστολή έχει επικεφαλής τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος παραμένει στην Αίγυπτο και έχει αναλάβει την παροχή διευκολύνσεων όλων των Ελλήνων και ενώ αναμένεται μία δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού.

Παράλληλα, σε μία πολιτική πτήση βρίσκεται διασωληνωμένος ακόμη ένας Έλληνας τραυματίας, με την κατάστασή του να κρίνεται σοβαρή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το OPEN.

«Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια»

Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να επιστρέψουν σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν». «Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».

Κατσανιώτης: Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά τους πρώτους Έλληνες

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά την άφιξη του μεταγωγικού αεροσκάφους C-27.

Ο κ. Κατσανιώτης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους «όσοι προσπάθησαν για να έχουμε σήμερα εδώ τους συμπατριώτες», ενώ επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν».

Το υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε, προχώρησε σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το Σουδάν». «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όλοι οι Έλληνες από το Σουδάν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «είναι μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως σημείωσε, «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».

Εκτός από το C-27 που έφτασε σήμερα στην Ελευσίνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω». «Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «οι δύο τραυματίες κατευθύνονται, ήδη, προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα φιλοξενηθούν και οι συγγενείς τους για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί».

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρααπεγκλωβισμόςΣουδάνΕλευσίνα