Ελλάδα|25.04.2023 13:30

Απεγκλωβίστηκαν άλλα 500 άτομα από το Σουδάν, ανάμεσά τους Έλληνες - Οι διασωθέντες περιγράφουν τον εφιάλτη και κάνουν σοβαρές καταγγελίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Σουδάν. Την τελευταία ώρα, μάλιστα, απεγκλωβίστηκαν ακόμα 500 άτομα απομάκρυνε από τον γερμανικό στρατό, ανάμεσά τους και Έλληνες.

Τα εκατοντάδες αυτά άτομα μεταφέρονται με αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ιορδανία, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως πλέον τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου του Χαρτούμ έχει αναλάβει ο γερμανικός στρατός, με μία δύναμη 1.000 αλεξιπτωτιστών. Όλες οι επιχειρήσεις, δηλαδή, θα γίνονται από εκεί και θα διευθύνουν οι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού.

Οι αξιωματικοί πιστεύουν πως, εάν η κατάπαυση πυρός που έχει συμφωνηθεί για 72 ώρες τηρηθεί, θα προσπαθήσουν να πάρουν όλους τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν, αλλά λένε πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Μικρή «ανάσα» μετά τον εφιάλτη

Μία μικρή «ανάσα» πήραν νωρίτερα σήμερα, 25 Απριλίου, οι Έλληνες του Σουδάν που αφίχθησαν στην Ελλάδα, μετά από μέρες σφοδρών συγκρούσεων και σκηνικών εμφύλιου πολέμου.

Συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου.

«Βαρύς οπλισμός και ρουκέτες - Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια»

Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να επιστρέψουν σύντομα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν». «Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».

Υπολογίζεται ότι 100 είναι ακόμη οι Έλληνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Σουδάν και αρκετοί εξ αυτών αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

Καταγγέλλει πως τους είπαν να βρουν μέσο και να φύγουν μόνοι τους

Ένας από τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο Χρήστος Καλδέλης, καταγγέλλει στο OPEN πως έλαβε ενημέρωση να βρει μεταφορικό μέσο μόνος του για να φύγει από το Χαρτούμ. 

«Να πάρει ο καθένας αυτοκίνητο και να πάει στην Ουαντεσαΐκμα. Είναι 500 χιλιόμετρα έξω από το Χαρτούμ. Από το Ντουρμάν. Για να γίνει η εκκένωση να έρθουμε Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν. Αντί να μαζευτούν όπως έκαναν οι Γάλλοι κομάντο που τους πήραν τους ανθρώπους τους. Τίποτα, δεν είναι ασφαλές να πας μεμονωμένο άτομο. Καταρχάς δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο έξω. Δεν μπορούν να μας προστατεύσουν, τελείωσαν τα φαγώσιμά μας, δεν έχουμε τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.

«Να φύγει ο καθένας υπ’ ευθύνη του»

Όπως αποκάλυψε το OPEN, ένα από τα σπίτια στα οποία διαμένουν Έλληνες στο Χαρτούμ δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα.

«Δεν μπορώ να τους πάρω τηλέφωνο. Έχουν πέσει όλες οι γραμμές. Επικοινώνησα με τον πρόξενο μόλις πριν λίγο και η απάντηση ήταν τραγική. Να φύγει ο καθένας υπ’ ευθύνη του», λέει.

Σε σοβαρή κατάσταση 54χρονος τραυματίας

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται, την ίδια ώρα, ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας -με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται σοβαρή.

Ο 54χρονος είναι διασωληνωμένος και φέρει τραύματα στα πόδια, κάτω από τα άτια και στην κοιλιακή χώρα. Αν και έχει χειρουργηθεί ήδη στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω της κρισιμότητας της υγείας του επείγει να χειρουργηθεί ξανά.

Στην ίδια πτήση επέβαινε και ο ανήλικος γιος του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας Σπυράκη για το OPEN.

Πλέον, ο 54χρονος θα χειρουργηθεί και θα νοσηλευτεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου ήδη βρίσκεται ο τραυματίας που έφτασε το πρωί με το μεταγωγικό C-27.

Κατσανιώτης: Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά τους πρώτους Έλληνες

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά την άφιξη του μεταγωγικού αεροσκάφους C-27.

Ο κ. Κατσανιώτης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους «όσοι προσπάθησαν για να έχουμε σήμερα εδώ τους συμπατριώτες», ενώ επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν».

Το υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε, προχώρησε σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το Σουδάν». «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όλοι οι Έλληνες από το Σουδάν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «είναι μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως σημείωσε, «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».

Εκτός από το C-27 που έφτασε σήμερα στην Ελευσίνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω». «Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «οι δύο τραυματίες κατευθύνονται, ήδη, προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα φιλοξενηθούν και οι συγγενείς τους για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σουδάνσυγκρούσειςαπεγκλωβισμόςειδήσεις τώραΑνδρέας Κατσανιώτης