Ελλάδα|01.05.2023 07:50

Alekos στον Κάλαμο: Πέθανε ο ιδρυτής του θρυλικού club που ξεκίνησε το 1978 από μία ταβέρνα και άλλαξε τη διασκέδαση στην Ελλάδα

Κώστας Ασημακόπουλος

Έχει καταγραφεί ως ένα από τα κορυφαία και πιο ιστορικά κλαμπ της Ελλάδας. Στην αυλή του παρέλασαν κοσμικότητες και επώνυμοι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Στη μπάρα του χόρεψαν οι σημερινοί 70αρηδες, 60ρηδες και 50ρηδες. Η φήμη του άγγιξε τα όρια του θρύλου. Το κλαμπ «Αlekos» έγραψε τη δική του ιστορία και έβαλε τον Κάλαμο Αττικής στο χάρτη της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Κι όμως το κλαμπ που άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης και προσκύνησαν στη μπάρα του γενιές και γενιές ξεκίνησε από μία μικρή οικογενειακή ταβέρνα που άνοιξε ο Αλέκος Πέππας το 1978 και είχε σπεσιαλιτέ κρεατομεζέδες και καλό κρασί. Μέσα σε χρόνο dt αναδείχτηκε σε σημείο αναφοράς στην εστίαση και στη νυχτερινή διασκέδαση.

«Έφυγε» ο Αλέκος

Την 1η Φεβρουαρίου 2023 ο θρυλικός Αλέκος Πέππας έφυγε από τη ζωή μετά από επιπλοκές που παρουσίασε από βαρύ κρυολόγημα βυθίζοντας στο πένθος την αγαπημένη του σύζυγο Ερμιόνη, τα παιδιά του Παναγιώτη και Σπύρο, τα εγγόνια του αλλά και όσους τον γνώρισαν. Για χάρη του γενιές και γενιές έγραψαν πολλά χιλιόμετρα από την Αθήνα και από όλη την Ελλάδα...

Πήγαινε μόνο του το αυτοκίνητο

Στα χρόνια που δεν υπήρχαν social media, τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα η φήμη του ξεπερνούσε την ταχύτητα του... ήχου του. Άπαντες ήθελαν να γευτούν τις σπεσιαλιτέ του και να διασκεδάσουν στο ομώνυμο κλαμπ που έφτιαξαν τα παιδιά του για να περνούν την ώρα τους όσο οι γονείς τους απολάμβαναν το φαγητό τους στην ήσυχη και απόμερη γωνιά του Καλάμου κοντά στην πανέμορφη παραλία Αγκώνα. Μάλιστα μέχρι τα GPS να μπουν στη ζωή μας, το κλαμπ Alekos εντοπίζονταν μόνο με χάρτη που κυκλοφορούσε από τσέπη σε τσέπη σαν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Από την 3η-4η φορά και μετά το αυτοκίνητο πήγαινε και επέστρεφε μόνο του...

Ενός λεπτού σιγή στον Κάλαμο

Την «απώλεια» του Αλέκου Πέπα πενθούν ακόμα και τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καλάμου και Αγίων Αποστόλων. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στην προβολή και ανάπτυξη του Καλάμου και των Αγίων Αποστόλων Αττικής η Ένωση Συλλόγων της περιοχής (ΕΣΠΑΑΚΑ) κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μεγάλη ετήσια εκδήλωση των μελών της...

Στην αυλή που ξεκίνησαν όλα...

Λίγες ημέρες μετά την απώλεια του θρυλικού Αλέκου επισκεφθήκαμε την ταβέρνα και το κλαμπ. Εκεί απ΄ όπου ξεκίνησαν όλα το καλοκαίρι του 1978, δηλαδή, πριν 45 χρόνια. Ο Παναγιώτης Πέππας μας ξεναγεί στην πανέμορφη αυλή του παραδείσου κάτω από τις συκιές και τις μουριές. «Εδώ ξεκίνησαν όλα. Κάτω από αυτές τις συκιές και ακακίες... Το 1978 ήμουν 14 ετών όταν ο μπαμπάς μου ήθελε να έρθει στην περιοχή Ρέρρα στην Αγκώνα Καλάμου για να φτιάξει μία ταβέρνα, μία οικογενειακή επιχείρηση. Η ιδέα του ήταν καταπληκτική. Έλειπε από την περιοχή. Από την πρώτη ημέρα έγινε πανικός...».

Γνώριζε το κρέας και αγαπούσε τους πελάτες του

«Γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενο ο μπαμπάς μου. Υπήρξε αρχιμάγειρας στο στρατό. Αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν το χάρισμα της επικοινωνίας και της ενασχόλησης με την κουζίνα. Είχε αγάπη για αυτό που έκανε. Αγαπούσε τους πελάτες του. Νοιάζονταν για αυτούς. Τους γνώριζε προσωπικά. Γνώριζε επίσης πολύ καλά το κρέας και τα μυστικά του. Αυτό τον έκανε ξεχωριστό. Εκτός των άλλων ο Αλέκος ήταν πολύ κοινωνικός και αυτό κέρδιζε τον πελάτη αλλά πάνω απ΄ όλα βασίστηκε πάνω στα χέρια του και στην ιδέα του. Ήξερε πως να κόψει το κρέας, πως να το ψήσει και ακόμα πως να το σερβίρει. Έκανε πράγματα που σήμερα χρειαζόμαστε πολλά χέρια σε μία κουζίνα για να τα καταφέρουν ώστε να φέρουν στο πιάτο όλα αυτά που έκανε ο Αλέκος. Είχε διαφορετική φιλοσοφία για τα πράγματα και τη φιλοσοφία των πραγμάτων. Μιλάμε για το 1978. Η περιοχή του Καλάμου είχε πολύ τουρισμό. Φυσικά είχε τη βοήθεια της μητέρας μου Ερμιόνης. Χωρίς αυτήν ο Αλέκος δεν θα έκανε τίποτα», λέει συγκινημένος στο ethnos.gr ο Παναγιώτης Πέππας.

Ετσι απογειώθηκε η φήμη

Όλα ξεκίνησαν από την αυλή: «Όταν εγώ και ο αδελφός μου μεγαλώσαμε λίγο είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε ένα μπαράκι σε μία γωνιά της ταβέρνας έτσι ώστε να μαζεύονται τα παιδιά των πελατών που έτρωγαν. Εδώ κάτω από τις συκιές. Ήταν κάτι αυθόρμητο στην αρχή. Και τότε γεννήθηκε η ιδέα του μπαρ «Alekos». Ανεβάζαμε λίγο λίγο και την ένταση της μουσικής. Έρχονταν όλοι στο κέφι. Μετά την ταβέρνα οι πελάτες γίνονταν μία παρέα και διασκέδαζαν με την ψυχή τους. Στόμα με στόμα αποκτήσαμε μεγάλη φήμη. Αυτό μας απογείωσε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80».

Ήθελαν όλοι να το ζήσουν

Ακόμα και σήμερα για πολλούς είναι ανεξήγητο πως όλη η Αθήνα αναζητούσε στο... πουθενά το κορυφαίο κλαμπ που ξεπερνούσε ακόμα και τις φαραωνικές επιχειρήσεις στην παραλιακή, στα νότια της Αττικής: «Το εντυπωσιακό ήταν πως η επιχείρηση δεν ήταν σε κεντρικό σημείο του Καλάμου. Εκείνη την εποχή όλη πήγαιναν στα μαγαζιά της παραλιακής στον Άλιμο και στη Γλυφάδα. Μάθαινε ο κόσμος πως περνούσαμε ωραία και ήθελε να το ζήσει.Tους άρεσε που ανακάλυπταν το κλαμπ και έφερναν και νέους φίλους».

Νόμιζες πως είσαι σε νησί

Τα μυστικά της επιτυχίας ήταν πολλά: «Η ποιότητα των πιάτων μας στο εστιατόριο, το σέρβις και το παρεΐστικο κλίμα που δημιουργούνταν κάθε μέρα, έφερε γρήγορα τις εξελίξεις. Μας έκανε όλους στην οικογένεια να αναζητούμε νέους τρόπους διασκέδασης αλλά και νέες προτάσεις στην εστίαση αλλά και στο κλάμπινγκ, χωρίς όμως να κάνουμε νεοπλουτισμούς ή να αποκλείουμε πελάτες με αυστηρές "πόρτες" και άλλα τέτοια. Όλα αυτά ήταν πρωτόγνωρα για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα συνολικά θα έλεγα. Μας "ζήλευαν" ακόμα και τα μεγάλα νυχτερινά κλαμπ της παραλιακής οι ιδιοκτήτες των οποίων έρχονταν όλοι εδώ για να αποσπάσουν κάποια ιδέα ή ακόμα και να διασκεδάσουν μαζί μας. Μπαίνοντας στον Aleko είχες την ψυχολογία πως έμπαινες σε κλαμπ σε κάποιο νησί. Το καλοκαίρι μέχρι και για μπάνιο πήγαιναν οι πελάτες ή έμεναν σε κοντινά σπίτια, σε ενοικιαζόμενα ή και στην παραλία για να αποφύγουν το δρόμο της επιστοφής».

Γιατί η Μύκονο ήταν το ιδανικό μοντέλο

Όπως παραδέχτηκε ο Παναγιώτης Πέππας πολλές από τις ιδέες για τις μεγάλες αλλαγές που δημιούργησαν την ταυτότητα του κλαμπ Alekos τις ξεσήκωσε ο αδελφός του από τα κορυφαία μπαρ της Μυκόνου που ταξίδευε συχνά για αυτό το σκοπό: «Ο αδελφός μου Σπύρος έχει τεράστια συμβολή σε αυτή την πορεία. Είχε ανοικτή γραμμή με ότι συνέβαινε στη Μύκονο. Οι περισσότερες ιδέες ήταν από τη Μύκονο ή φημισμένα εξωτικά κλαμπ. Το κοινό με τη Μύκονο είναι πως τα κλαμπ δεν ήταν σε ενιαίο χώρο αλλά σε δωμάτια και σε αυλές δηλαδή όπως το δικό μας μαγαζί».

Δεν ρίχναμε πόρτα σε κανέναν

Το να εξασφαλίσεις ένα τραπέζι ή ακόμα και μία θέση μέσα στο κλαμπ ήταν σα να έχεις κερδίζεις τον πρώτο αριθμό του λαχείου αλλά όπως λέει ο Παναγιώτης Πέππας «ποτέ δεν είχαμε "σκληρή πόρτα" το μαγαζί. Μπορεί να μην εύρισκες τραπέζι όπως το ήθελες αλλά όλοι οι καλοί χωρούσαν. Δεν απορρίπταμε κανέναν. Δεν χρειάζονταν dress code αλλά ο χώρος επέβαλε από μόνος του τους κανόνες. Αυτό το εισέπραττε ο κόσμος και για αυτό μας αγαπούσε και μας στήριζε. Γεμίζαμε όλο τον Κάλαμο. Για να μη σου πω πως πολλοί πελάτες μας έφτασαν σε σημείο να αγοράσουν και σπίτι εδώ κοντά».

Οι εκπομπές της Ρούλας Κορομηλά

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 που η ιδιωτική τηλεόραση μπήκε στη ζωή μας πολλές τηλεοπτικές παραγωγές γυρίστηκαν στον χώρο του, ενώ το κλαμπ αποτέλεσε το αγαπημένο σημείο της Ρούλας Κορομηλά που έσπαγε τα νούμερα τηλεθέασης: «Ο Alekos ήταν το αγαπημένο μέρος της Ρούλας Κορομηλά όταν μεσουρανούσε με τον πρωινό καφέ και το Ciao ANT1. Έβγαζε από εδώ πολλές από τις εκπομπές της. Εδώ στην πρώτη αυλή έχουν γίνει φοβερά γλέντια. Τι να πρωτοθυμηθώ; Eίχαμε φέρει και τον Leno από το City της Μυκόνου. Τι να σας λέω... Εδώ έγιναν και τα πρώτα drag show που ήταν κάτι το καταπληκτικό. Τρελαινόταν ο κόσμος. Τον Λένο που έκανε τη Μέριλιν Μονρό;»

Το ρεσιτάλ Ζαχαράτου και η αγορά ιδεών

«Μεγάλες εμφανίσεις έχει κάνει ο Τάκης Ζαχαράτος. Τα live μας ήταν το κάτι άλλο. Ξεθάψαμε την ελληνική μουσική και ειδικά τα γνωστά κομμάτια του ελληνικού κινηματογράφου. Άρεσαν πολύ στον κόσμο τότε. Φυσικά έγινε και ένας χώρος για τους επώνυμους που ήθελαν να αγοράσουν και να πουλήσουν τις ιδέες τους. Και εμείς υλοποιούσαμε τις ιδέες τους και προχωρούσαμε με πρωτότυπα πράγματα. Το κλαμπ κοντεύει να κλείσει 50 χρόνια ζωής και για μας αλλά και για τον κόσμο είναι σα να μην πέρασε μία μέρα».

Η μπάρα είχε σπάσει δύο φορές

«Η μπάρα του κεντρικού μπαρ είχε σπάσει δύο φορές από τον πολύ κόσμο που είχε ανέβει πάνω και χόρευε. Ο κόσμος ήταν μπροστά από τη μπάρα, πάνω στη μπάρα αλλά και πίσω από το μπάρα και εμείς ήμασταν στριμωγμένοι να προσπαθούμε να βάζουμε ποτά ανάμεσα στον κόσμο. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο».

Η Άμπερ Σμιθ από τη Νέα Υόρκη

«Για τα 10 χρόνια του κλαμπ φέραμε την Άμπερ Σμιθ από τη Νέα Υόρκη. Ηταν το πιο γνωστό φωτομοντέλο. Την φέραμε από το αεροδρόμιο και θυμάμαι πως γινόταν ένας χαμός. Είχαν έρθει δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι και μέσα στο μαγαζί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο. Την υποδέχτηκε ο Μιχάλης Ασλάνης. Το ξημερώσαμε. Έγινε φοβερό γλέντι».

Η Βουγιουκλάκη και ο Κυριακού

«Άλλη πάλι ξεχωριστή βραδιά ήταν ένα πάρτυ του Μίνωα Κυριακού για τα γενέθλια του. Ηταν Ιούνιος που είχε γενέθλια ο πρόεδρος του Αντένα. Είχε στο τραπέζι του την Αλίκη Βουγιουκλάκη και μία σειρά άλλων θρυλικών ηθοποιών. Ηταν αρχές της δεκαετίας του ΄90. Τα δε live που κάναμε είχαν μεγάλη επιτυχία. Έχουν περάσει όλοι μεγάλοι τραγουδιστές όπως η Άννα Βίσση και άλλοι πολλοί».

Ο Ιησούς του Άγγελου

«Πολλά έπιπλα, καθρέφτες ή πίνακες έχουν την ιστορία τους. Ο Ιησούς του ζωγράφου Άγγελου, παλιοί καθρέφτες και η μπάρα που έχει σηκώσει όλη την Ελλάδα. 

Μας γνώρισαν στη Βαρκελώνη

«Το μαγαζί είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και στο εξωτερικό με αναφορές σε πολλά γνωστά διεθνή περιοδικά. Θυμάμαι είχαμε πάει ένα ταξίδι στην Ισπανία και στη Βαρκελώνη μου φώναξε κάποιος πελάτης «Alekos». Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση. Και ποιος δεν θα υπερηφανευόταν;».

Σταθεροί στις αρχές μας ακόμα και μέσα στη νύχτα

Πλησιάζοντας 50 χρόνια ζωής το κλαμπ Alekos ανταγωνίζεται ουσιαστικά τον εαυτό του, το παρελθόν του αλλά και τα νέα δεδομένα στο χώρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας: «Ο μπαμπάς «έφυγε». Μας άφησε όμως μία μεγάλη παρακαταθήκη. Προσπαθούμε και εμείς να μεγαλώσουμε τα εγγόνια μας με τις αρχές που μας έδωσε. Η μεγάλη επιτυχία πιστεύω είναι πως δεν έχουμε φθαρεί από τα κακά μονοπάτια της νύχτας. Μείναμε σταθεροί στις αρχές μας. Απλά εμείς παλεύουμε να κρατήσουμε την ποιότητα μέσα στη νύχτα και ειδικά στο χώρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας που αλλάζει διαρκώς και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, φρέσκοι και πάντα πρωτότυποι».

  

διασκέδασηταβέρναμπαρnight clubsΚάλαμος