Ελλάδα|01.05.2023 17:45

Πρωτομαγιά: Πώς «έπιασαν» οι Αθηναίοι τον Μάη - Από τη λίμνη Μπελέτσι έως το Πάρκο του ΚΠΙΣΝ - Τα έθιμα μέσα στον χρόνο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Με το καθιερωμένο μάζεμα λουλουδιών για το μαγιάτικο στεφάνι, μουσική, χορό, παιχνίδια και βόλτες γιόρτασαν πολλοί Αθηναίοι την Πρωτομαγιά. Από τη Λίμνη Μπελέτσι έως το Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού, Σταύρος Νιάρχος παρά τον συννεφιασμένο καιρό, μεγάλοι και μικροί μάζεψαν λουλούδια, έκαναν πικ νικ και καλωσόρισαν την Άνοιξη.

Η γιορτή της Άνοιξης

Οι καταβολές της Πρωτομαγιάς μπορούν να αναζητηθούν στον παγανισμό. Από τα αρχαία ήδη χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης παρατηρούνται έθιμα και τελετές που σχετίζονται με τον ερχομό της άνοιξης, το ξύπνημα της βλάστησης και την ανάσταση της φύσης από τη χειμερία νάρκη.

Για τους ιστορικούς οι ρίζες των εορτασμών της Πρωτομαγιάς ανιχνεύονται στα Ρωμαϊκά χρόνια και την επίσημη εορτή προς τιμήν της θεότητας Φλόρας, τα «Floralia», που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο από τις 28 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Μια γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα και τη φύση κατά την οποία οι γυναίκες κατέθεταν άνθη στο άγαλμα της θεάς.

Τα έθιμα του Μεσαίωνα

Τον Μεσαίωνα η Εκκλησία αν και δεν πρόβαλε σθεναρή αντίσταση, ωστόσο αποδοκίμαζε τη συμμετοχή των ιερέων στις παραδόσεις της Πρωτομαγιάς. Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη ημέρα απέκτησε κοσμικό χαρακτήρα, επικεντρωμένο στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον κύκλο των εποχών.

Οι γυναίκες συνήθιζαν να συλλέγουν λουλούδια, μπουμπούκια και κλαδιά για να διακοσμήσουν το σπίτι τους. Ενώ οι πιο νέες ξυπνούσαν αρκετά νωρίς για το τελετουργικό του πλυσίματος στη μαγιάτικη δροσιά που πίστευαν πως θα τις έκανε πιο λαμπερές και θα τις βοηθούσε να προσελκύσουν τον μελλοντικό τους σύζυγο. Παράλληλα, στο κέντρο του χωριού ή της κοινότητας στηνόταν ένα γαϊτανάκι, ως σύμβολο γονιμότητας, φτιαγμένο από το μεγαλύτερο δέντρο του κοντινότερου δάσους και διακοσμημένο με λουλούδια, χρωματιστά μαντήλια και κορδέλες, με τους κατοίκους να χορεύουν και να τραγουδούν γύρω του.

Στην ανατολική Ευρώπη, επιπλέον, ο ερχομός της άνοιξης αναγγελλόταν με πομπές, μεταμφιέσεις και άλλα τελετουργικά.

Στα νησιά της Μεσογείου την Πρωτομαγιά, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες. Το μαγιάτικο στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι. Αποτελεί σύμβολο προστασίας, υγείας, ευτυχίας και καλής τύχης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΜπελέτσιΜάιοςΠρωτομαγιάΠάρκο Σταύρος ΝιάρχοςΣταύρος Νιάρχος