Ελλάδα|03.05.2023 07:52

Καραϊβάζ: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του - Η στάση που θα κρατήσουν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)
Το σημείο της δολοφονίας του Καραϊβάζ/ Eurokinissi (gallery)

Να αντικρούσουν όσα τους καταλογίζονται στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους, θα επιχειρήσουν σήμερα με τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι για εμπλοκή τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ -πριν δύο χρόνια.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, σήμερα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν ενώπιον του 30ού Τακτικού Ανακριτή μετά το ένταλμα σύλληψης που τους φέρνει ενώπιον των δικαστικών Αρχών ως δράστες της μαφιόζικης επιχείρησης που οργανώθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο στις 9 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την συνήγορο του 40χρονου και του 48χρονου αδελφού του, Αθανασία Σταυρή, οι δύο κατηγορούμενοι αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλούνται οι αστυνομικές Αρχές για τους εντολείς της. Η συνήγορος, σε δήλωσή της, χαρακτήρισε «ασύνδετα μεταξύ τους» όσα καταγράφονται στην δικογραφία σε βάρος των εντολέων της, αναφέροντας ότι τα δύο αδέλφια βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με «λογικά άλματα».

Όπως ανέφερε η κ. Σταυρή: «Οι εντολείς αρνούνται με κάθε τρόπο την κατηγορία. Να πούμε και να αποσαφηνιστεί σχετικά με το παρελθόν των δύο αδελφών ότι δεν έχουν ποινικό παρελθόν με την έννοια των καταδικών. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Η δικογραφία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία φαίνεται να περιγράφεται η δράση και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην δολοφονία, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία καρτοκινητά τηλέφωνα -φαντάσματα, έχοντας βάλει σε παύση τα δικά τους. Τα εν λόγω, αποκαλούμενα και «πακιστανικά τηλέφωνα» δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ ξανά μετά τη δολοφονία.

Παράλληλα, φέρονται να είχαν λάβει μέτρα για τη διαφυγή τους από το σημείο που «γαζώθηκε» ο δημοσιογράφος αλλά και να είχαν μελετήσει το σημείο ιδιαίτερα προσεκτικά.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται ότι μετά τους ισχυρισμούς που θα προβάλλουν θα κληθούν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού.

Τα τρία πρόσωπα στη δικογραφία και ο άνδρας στην Πανόρμου

Σημειώνεται ότι υπάρχουν τρία πρόσωπα τα οποία περιγράφονται μέσα στη δικογραφία αλλά και ένα πρόσωπο ακόμα που είναι ο υπεύθυνος του καταστήματος στην Πανόρμου -από το οποίο προμηθεύτηκαν τα τηλέφωνα οι ύποπτοι- και ο ρόλος τους στην υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα ύποπτος.

Όπως αναφέρει η Μίνα Καραμήτρου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open, το ζητούμενο για τις ανακριτικές Αρχές είναι να δουν εάν από τις απολογίες τους θα μπορέσουν να ενώσουν λίγο περισσότερο το παζλ ώστε είτε να εκδώσουν νέα εντάλματα σύλληψης, είτε έστω να έχουν αρκετά στοιχεία στα χέρια τους για να τους καλέσουν ως υπόπτους ώστε να δώσουν τις εξηγήσεις τους.

Ο δικαστικός λειτουργός με τις ερωτήσεις που θα θέσει, θα επικεντρωθεί κυρίως στο αν οι δύο συλληφθέντες γνώριζαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, ενώ θα τους ρωτήσει αναλυτικά για το πού βρίσκονταν στις 8 και 9 Απριλίου, δηλαδή την παραμονή αλλά και ανήμερα της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, θα τους ζητήσει να δώσουν εξηγήσεις και για την σχέση τους με τον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό.

Οι δύο κατηγορούμενοι θα ερωτηθούν επίσης για τον βίο τους, για την οικονομική και επαγγελματική τους δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να δώσουν εξηγήσει για τις επαφές τους και για τον λόγο που ο ένας εκ των δύο εξαφάνισε το κινητό του την ημέρα που θα προχωρούσαν στη σύλληψή του οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΛ.ΑΣ, εάν με τις απαντήσεις τους δεν πείσουν τον δικαστικό λειτουργό ή αν αποφασίσουν να μην απαντήσουν καθόλου, τότε «πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για άλλες συλλήψεις».

«Έχουν εξαφανιστεί 10.000 παρακολουθήσεις της ΕΥΠ μέσα από τη δικογραφία» - Τι λέει η δικηγόρος της οικογένεια Καραϊβάζ

Νωρίτερα, η δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ, Ροή Παυλέα, ανέφερε πως μέσα στη δικογραφία του Γιώργου Καραϊβάζ υπήρχαν ηχογραφημένες παράνομες παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ, αλλά έλειπαν 10.000.

«Επειδή έχω ένα πελάτη από την Greek Mafia και υπάρχει το όνομα του Γιώργου στην υπόθεση. Μέσα στη δικογραφία υπάρχουν συνομιλίες με ημερομηνίες που φαίνεται πως παρακολουθούσαν τον Γιώργο. Η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Όπως γνωρίζουμε, οι παρακολουθήσεις πρέπει να έχουν ένα νομικό πλαίσιο και καταγράφονται για κάποιους μήνες. Η παρακολούθηση γίνεται για κάποιους μήνες», είπε αρχικά, μιλώντας στο Mega.

«Στη δικογραφίες υπάρχουν κάποιες παράνομες συνομιλίες αλλά υπάρχουν και 10.000 συνομιλίες που έχουν εξαφανιστεί. Φαίνεται πως λείπουν. Στον φάκελο υπάρχουν οι ημερομηνίες από τις παρακολουθήσεις αλλά φαίνεται πως μέσα υπάρχουν λιγότερες. Ο Γιώργος ήξερε πως τον παρακολουθούσαν. Το πιο σημαντικό είναι πως ο Γιώργος είχε γράψει για αυτά που γνώριζε στο bloko.gr. Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στον έναν ‘’εγκέφαλο’’. Οι μαφιόζοι ήθελαν να καθαρίσουν το συντομότερο δυνατόν τον Γιώργο γι’ αυτό επέλεξαν Έλληνες εκτελεστές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δολοφονίααπολογίαμαφίαειδήσεις τώραΓιώργος Καραϊβάζ