Ελλάδα|01.06.2023 22:05

Έβρος: Αποκαλυπτικοί διάλογοι των συνοριοφυλάκων – Πώς έριχναν «στάχτη» στα μάτια των συναδέλφων τους

Newsroom

Όχι μόνο έκαναν τα στραβά μάτια οι επίορκοι αστυνομικοί στον Έβρο που βοηθούσαν – με το αζημίωτο – κυκλώματα να περάσουν στην Ελλάδα παράτυπους μετανάστες αλλά έφταναν στο σημείο να προχωρούν και σε συλλήψεις μεταναστών για να μπορούν να επιδείξουν κάποια δράση στην υπηρεσία.

Μάλιστα, δεν δίσταζαν να στήσουν ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη είσοδο παράτυπων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το OPEN:

  • Αστυνομικός Β: «Όχι ρε για αποτροπή και συ»
  • Αστυνομικός Α: «Να τους πιάσουμε κάτω, έτσι τις βλέπουμε τις γραμμές κάτω εντάξει είναι εύκολο».

Ένα περιστατικό, ενδεικτικό της δράσης τους εκτυλίσσεται στις 20 Μαρτίου 2023. Συνολικά 25 παράτυποι μετανάστες είναι έτοιμοι να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι συνοριοφύλακες είναι ενήμεροι από τους διακινητές και βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους.

Ενημερώνουν το κέντρο Ελέγχου καμερών πως 25 παράτυποι μετανάστες είναι έτοιμοι να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, κοντά στην περιοχή της Μάνδρας. Ζητούν την απομάκρυνση των υπολοίπων αστυνομικών δυνάμεων καθώς ισχυρίζονται πως έχουν λάβει ειδικές εντολές και έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο συνοριοφύλακας φέρεται να αναφέρει στο κέντρο ελέγχου των καμερών: «Έλα, λέω εμείς ρε παιδί μου, αν τα δικά μας τα άτομα που είναι γύρω στα 25, γιατί έχουμε κάμερα και εμείς, περάσουν και καθίσουν στο σημείο στο Ελληνικό, θα σε πω ότι πέρασαν αυτά που είναι στη νησίδα είναι άσχετα ας ασχοληθεί ο στρατός δεν έχουμε θέμα μετά. Εμείς έχουμε κάτι συγκεκριμένο που είναι δικό μας».

Στις χιλιάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των συνοριοφυλάκων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνουν τώρα την έρευνα τους, σε τρία πρόσωπα για τα οποία οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί μιλούν με κωδικούς:

Συγκεκριμένα, ο «Γραμματέας», το «κομάντο» και ο «Σπύρος» αποτελούσαν σχεδόν καθημερινό σημείο αναφοράς για την διευκόλυνση παράτυπων μεταναστών να περάσουν τον Έβρο.

σύλληψημετανάστεςΈβροςσυνοριοφύλακεςειδήσεις τώρα