Ελλάδα|06.06.2023 13:11

Πανελλήνιες 2023: Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ - Τα θέματα και οι απαντήσεις

Newsroom

Συνεχίζονται οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, που σήμερα (6/6) εξετάστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Η επόμενη μέρα εξέτασής τους είναι η Πέμπτη 8 Ιουνίου, ενώ αύριο Τετάρτη συνεχίζονται οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ.

Η διαδικασία διεξήχθη ομαλά.

Τα θέματα και οι απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά

Δείτε εδώ τα θέματα που έπεσαν στα Αρχαία:

Δείτε εδώ τις απαντήσεις τους από το «Νέο Φροντιστήριο»:

Τα θέματα και οι απαντήσεις στα Μαθηματικά

Δείτε εδώ τα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά:

Δείτε εδώ τις απαντήσεις τους, από το «Νέο Φροντιστήριο»:

Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Βιολογία

Δείτε εδώ τα θέματα που έπεσαν στη Βιολογία:

Εδώ οι απαντήσεις τους:

Το ethnos.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο θα σας παρέχουν έγκαιρα και έγκυρα τα θέματα και τις απαντήσεις στις φετινές Πανελλήνιες.

Σχολιασμός για τα θέματα των Μαθηματικών

Τα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας - Πληροφορικής, είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ύλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχολιασμό του Ακαδημαϊκού Υπευθύνου Θετικών Σπουδών του Ομίλου Φροντιστηρίων «Νέο», Τσίμο Βασίλειο, το Α θέμα κρίνεται βατό με ερωτήματά που δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους.

Το Β θέμα αφορά βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της ανάλυσης πανομοιότυπης και παρόμοιας δυσκολίας όπως των προηγούμενων ετών.

Στο Γ θέμα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας όμως οι προετοιμασμένοι μαθητές δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την επίλυση του.

Το Δ1 λύνεται με χρήση κλασικής διδαχθείσας μεθοδολογίας ενώ τα επόμενα ερωτήματα απαιτούν κριτική σκέψη και συνδυασμό θεωρημάτων και εννοιών της διδαχθείσας ύλης.

Σχολιασμός για τα θέματα της Βιολογίας

Τα σημερινά θέματα στο μάθημα Βιολογίας προσανατολισμού κρίνονται περισσότερο απαιτητικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2022, όπως αναφέρουν οι καθηγητές Γιώτα Παππά, Αντώνης Βυλλιώτης και Παναγιώτης Ρουφικτός του φροντιστηρίου «Νέο».

Εύκολα οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να παραπλανηθούν στο Α1, στο Γ3 και στο Δ2.

Πιο συγκεκριμένα, στο Α1 θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστή απάντηση και η απάντηση δ, ενώ βατά και αναμενόμενα ήταν τα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος Α.

Το θέμα Β ήταν αναμενόμενο, καθώς οι απαντήσεις προέκυπταν χωρίς δυσκολία από τη θεωρία του σχολικού βιβλίου. Σε αντίθεση με το θέμα Β τα ερωτήματα του θέματος Γ απαιτούσαν κριτική σκέψη και συνδυαστική
ικανότητα από τους εξεταζόμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο ερώτημα Γ3, όπου εκ πρώτης όψεως, η απάντηση δείχνει ξεκάθαρη, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει και 2η αποδεκτή εκδοχή.

Όσον αφορά το Δ θέμα η δυσκολία του δεν κρίνεται πέραν του αναμενόμενου. Η λογική του ερωτήματος είναι παρόμοια με το περσινό Δ3 και απαιτούσε από τους εξεταζόμενους συγκέντρωση, ψυχραιμία και σωστή διαχείριση χρόνου.

Το πρόγραμμα στα Γενικά Λύκεια

  • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Το πρόγραμμα στα ΕΠΑΛ

  • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία - Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
  • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
  • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
  • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
  • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαθηματικάπανελλαδικέςπανελλήνιεςαρχαία ελληνικάειδήσεις τώραπανελλήνιες εξετάσειςΠανελλήνιες 2023θέματα πανελλαδικώνΑπαντήσεις Πανελλαδικώνπανελλαδικές εξετάσειςβιολογίαΘέματα Πανελληνίων