Ελλάδα|06.06.2023 21:41

Έβρος: Στοχοποιούν τις νησίδες και στήνουν fake news – Ο τρόπος δράσης των Τούρκων διακινητών μεταναστών

Newsroom

Ενισχύονται οι δυνάμεις του Έβρου για να μπει φρένο στις προωθήσεις μεταναστών από Τούρκους διακινητές, που εκμεταλλεύονται τη χαμηλή στάθμη του ποταμού.

Σε μια κίνηση συμβολισμού ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης επισκέπτεται αύριο τον Έβρο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «Η χαμηλή στάθμη του ποταμού και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν με κάποιο τρόπο την παράνομη μετανάστευση. Έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα και έχουμε ενισχύσει τη δράση μας στον Έβρο».

Η αλυσίδα των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες σε νησίδες του Έβρου, όπως η διάσωση 91 μεταναστών στα Μαράσια δείχνει ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι ακολουθούν ένα νέο μοτίβο δράσης, καρμπόν με την υπόθεση της μικρής Μαρίας το καλοκαίρι του 2022.

Εξαιτίας της ανομβρίας του χειμώνα καθημερινά, λόγω της πτώσης των υδάτων στον Έβρο εμφανίζονται νέες αμμονησίδες. Αυτές εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι δουλέμποροι. Έρχονται και αφήνουν στην μέση της συνοριακής γραμμής Ελλάδας – Τουρκίας τις ομάδες των μεταναστών. Έτσι ώστε να μετακινηθούν στην ελληνική επικράτεια και οι ελληνικές αρχές να επιχειρήσουν και την διάσωσή τους. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, υπογράμμισε ότι, «εργαλειοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και νησίδες για να περάσει μήνυμα κινητοποίησης της κοινωνίας και βάζουν μπροστά μικρά παιδιά», με τον πρόεδρο απόστρατων Αλεξανδρούπολης, Πρόδρομο Φωτακίδη, να προσθέτει: «203 χιλιόμετρα είναι ο Έβρος τα κυκλώματα αυτά γνωρίζουν αυτά τα σημεία και μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι».  Αν και τα τελευταία περιστατικά στον Έβρο δεν προβλήθηκαν από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι αναλυτές στη γείτονα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στον φράχτη.

«Διαρκώς μας διαβεβαίωναν ότι θα έρθουν να μας πάρουν»

Στην πρώτη τους επαφή με τους Έλληνες αστυνομικούς οι μετανάστες υποστήριξαν είχαν επικοινωνία με δύο  Τούρκους διακινητές ακόμη και όταν βρίσκονταν πάνω στη νησίδα. «Επειδή είχαμε κινητά τηλέφωνα μαζί μας επικοινωνούσαμε με τους διακινητές και εκείνοι μας έλεγαν να μετακινηθούμε πιο μπροστά και διαρκώς μας διαβεβαίωναν ότι θα έρθουν να μας πάρουν», είπαν στις ελληνικές Αρχές, ενώ υπογράμμισαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη, όπου διέμεναν για μεγάλο διάστημα, πληρώνοντας 1.000 έως 2.000 ευρώ το άτομο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ΜΚΟ, την οποία επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, υπάρχουν 3 καραβάνια μεταναστών, 330 άτομα συνολικά, που έχουν καταλήξει σε νησίδα στη μέση του ποταμού. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι τρεις ομάδες των μεταναστών προήλθαν από το τουρκικό έδαφος και βρίσκονται σε νησίδα έξω από τη Νέα Βύσσα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΈβροςμετανάστεςΤούρκοιειδήσεις τώραΤουρκίαδιακινητές