Ελλάδα|07.06.2023 20:57

Πάγο στις δαπάνες για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» βάζει η Κομισιόν

Μαρία Λιλιοπούλου

«Πάγο» στις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» βάζει η Κομισιόν, η οποία καλεί την Ελλάδα να δώσει διευκρινίσεις για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων προτείνοντας τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ).

Σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα επιβεβαιώνει ότι «οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σημασία, τη σχέση κόστους - οφέλους και τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων».

«Σκανδαλώδης δαπάνη»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απάντηση - κόλαφο, με την οποία η Κομισιόν αφήνει πλήρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και «επιβεβαιώνει το πάγωμα της ευρωπαικής χρηματοδότησης για τη σκανδαλώδη δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα λεγόμενα "σπιτάκια"».

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από την Εφημερίδα των Συντακτών επιστολής της ίδιας της Επιτρόπου προς τον τ. Υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία ουσιαστικά έκανε λόγο για «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων αναφέροντας ξεκάθαρα πως «...το καλύτερο βήμα είναι να αποσύρουμε τις σχετικές δαπάνες από τις αποζημιώσεις και να μην τις συμπεριλάβουμε σε επόμενες αξιώσεις πληρωμής».

Με αφορμή την απάντηση αυτή, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε διευκρινίσεις ως προς το ποιες είναι οι «περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος», όπως ανέφερε η κυρία Φερέιρα.

Επιβεβαιώνοντας το πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η Επίτροπος Φερέιρα υπογραμμίζει στην απάντησή της προς τον κ. Παπαδημούλη πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να μην προβούν στη δήλωση δαπανών» σχετικά με τα σπιτάκια ανακύκλωσης προτείνοντας μάλιστα «να διενεργήσει τον έλεγχο η ελληνική αρχή ελέγχου (ΕΔΕΛ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων».

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει στην απάντησή της και η Επίτροπος, οι προαναφερθείσες επενδύσεις αφορούν έργα συνολικού ύψους:

  • 48 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται στην περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταφορών και Περιβάλλοντος 2014 - 2020,

  • ενώ παρόμοιες επενδύσεις επιλέχθηκαν και για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στις περιφέρειες Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ και

  • στην Κρήτη με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» αφορούν συγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να αφήνουν συσκευασίες μιας χρήσης (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια), εισπράττοντας αντίτιμο μέσω κουπονιών αξίας 0,03 ευρώ ανά συσκευασία.

Για το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβεί σε καταγγελίες από τον περασμένο Απρίλιο κάνοντας λόγο για έργο που έχει λάβει διπλή και τριπλή χρηματοδότηση: «Ένα έργο που η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει όχι μία, αλλά δύο επιπλέον φορές, με ΕΣΠΑ και με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου το χρηματοδοτούν υποχρεωτικά και μόνο πολίτες και επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ειδικό τέλος για την ανακύκλωση σε κάθε προϊόν που αγοράζουν.

Σε ποιες τσέπες «γαλάζιων» παιδιών λοιπόν κατέληξαν δεκάδες εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων», επισημαινόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αυτή είχε απαντήσει τότε το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνοντας πως βάσει της μελέτης που πραγματοποίησε η εταιρία Grant Thornton, η συγκεκριμένη διαδικασία ανακύκλωσης είχε κριθεί επωφελής.

Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση των «γωνιών ανακύκλωσης» ήταν ένα από τα ανοιχτά ζητήματα με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., με τις οποίες συμφωνήθηκε ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αναθέσει σε ανεξάρτητο αξιολογητή εγνωσμένου κύρους, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-οφέλους της συγκεκριμένης τεχνολογίας».

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ως τελικό συμπέρασμα «προκύπτει η σκοπιμότητα προμήθειας Πολυκέντρων Ανακύκλωσης και δύναται να συστηθεί η αξιοποίηση πόρων τόσο του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ όσο και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, που ήδη διαθέτει ή θα διαθέτει η Ελλάδα, για την προμήθεια Γωνιών Ανακύκλωσης με εξοπλισμό Πολυκέντρων Ανακύκλωσης», ανέφερε το υπουργείο.

Σε αυτήν την ανακοίνωση του υπουργείου είχαν ανταπαντήσει οι τότε τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο της ανακύκλωσης, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη διαφάνεια», την ώρα που η ανακύκλωση στη χώρα μας παραμένει σε ποσοστά της τάξης του 20% και δήμοι και πολίτες δεν έχουν εξοπλισμό και κάδους ανακύκλωσης.

Προσέθεταν ότι η ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας χρηματοδοτείται από τους παραγωγούς συσκευασιών, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), με έσοδα από τους καταναλωτές. Τα ΣΕΔ οφείλουν να παρέχουν σχετικό εξοπλισμό και πόρους στους Δήμους της χώρας, χωρίς επιπλέον κόστος.

«Αποτελεί επομένως διασπάθιση πόρων το γεγονός ότι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι ύψους 150 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, χρησιμοποιούνται για εξοπλισμό διαλογής στην πηγή που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο ΣΕΔ συσκευασιών. Και αυτό είναι σε ευθεία αντίθεση με τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αποκλείουν χρηματοδότηση εξοπλισμού για ρεύματα αποβλήτων τα οποία εμπίπτουν στη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και καθιστούν παράνομη τη χρηματοδότηση».

Επιπλέον υπενθύμιζαν ότι τον Φεβρουάριο του 2021 είχε εγκριθεί «με πολιτική παρέμβαση και με αρνητική εισήγηση των υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί τα σπιτάκια ανακύκλωσης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ανακύκλωσηειδήσεις τώραΚομισιόνΔημήτρης ΠαπαδημούληςΣΥΡΙΖΑ