Ελλάδα|16.06.2023 19:20

Αυτοψία του OPEN σε σκάφος πανομοιότυπο με αυτό της τραγωδίας της Πύλου

Newsroom

Σε ένα αλιευτικό σκάφος παρόμοιο με το δουλεμπορικό που επέβαιναν οι εκατοντάδες μετανάστες της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου μπήκε η κάμερα του Open. Ο Γιώργος Βογιατζόγλου, πλοιοκτήτης τριών αλιευτικών σκαφών έκανε ξενάγηση στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ενώ μίλησε και για τα χαρακτηριστικά αυτών των σκαφών.

Αρχικά, ανέφερε πως στα αλιεύτηκα που φέρουν ελληνική σημαία, η σύνθεσή του είναι από 6 έως 10 άτομα και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και ελέγχονται κάθε χρόνο.  Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάφος στο οποίοι επέβαιναν οι εκατοντάδες άνθρωποι πιθανόν να είναι από αυτά που αποσύρονται και τα εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι.

Σε ερώτηση για το πόσος κόσμος χωράει σε ένα τέτοιο σκάφος απαντά: «αν πάνε και 200 -300 άτομα, δεν πρέπει να πάρει και κλίση και να είναι υπό καλές καιρικές συνθήκες. Αν έχει κακοκαιρία όμως είναι επικίνδυνο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντέξει 700 άτομα και ειδικά για σκάφος που δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δεν έχει πιστοποιητικά». Στο αλιευτικό όπως σημειώνει τα σωστικά μέσα είναι για 10-15 άτομα. Για 600 -700 άτομα πρέπει να είναι κάποιο σκάφος επιβατικό για να πληροί τις προϋποθέσεις.

Ερωτώμενος για το πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να χωρέσουν στο αμπάρι στριμωγμένοι σε ένα αλιευτικό, εκτιμά 50-60 άνθρωποι. Σημειώνεται πως υπάρχουν αναφορές από επιζώντες πως στα αμπάρια βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, τα οποία εάν ισχύουν οι αναφορές αυτές, δεν είχαν καμία ελπίδα να επιζήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. 

Για το πώς μπορεί να συντελέστηκε η τραγωδία, ο κ. Βογιατζόγλου με βάση την εμπειρία του αναφέρει πως τα σκάφη  που παίρνουν οι δουλέμποροι δεν πρέπει να φύγουν στη θάλασσα. Σημειώνει πως είναι σαν ένα πολύ παλιό φορτηγό που δεν μπορεί τις προϋποθέσεις να πάρει φορτίο εάν το φορτώσεις παραπάνω θα γίνει ατύχημα.

«Ήταν αναπόφευκτη η τραγωδία», εκτιμά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ναυάγιομετανάστεςειδήσεις τώραΠύλοςαλιευτικό