Ελλάδα|28.01.2021 17:45

1821: Η θυελλώδης Β' Εθνοσυνέλευση

Γεώργιος Σαρρής

Ο απλός κόσµος ήταν διχασµένος και τασσόταν πότε µε τους µεν και πότε µε τους δε. Η επιλογή πολλές φορές δεν ήταν ελεύθερη, καθώς αναγκάζονταν µε τη βία να βρεθούν σε µία πλευρά ή ακόµη και να χρηµατιστούν επί τούτου. Οι αντιθέσεις των δύο πλευρών άρχισαν να αποκαλύπτονται ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της Β’ Εθνοσυνέλευσης, που διεξήχθη το χρονικό διάστηµα µεταξύ 30 Μαρτίου - 18 Απριλίου 1823 στο Αστρος της Κυνουρίας. Αφού έχουν προηγηθεί οι πρώτες σηµαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, οι εκπρόσωποι του έθνους µαζεύονται τώρα στην Αρκαδία προκειµένου να αναθεωρήσουν το προσωρινό Σύνταγµα της Ελλάδος, που είχε εγκρίνει η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1821, βάσει του οποίου η διοίκηση θα αποτελούνταν από δύο σώµατα που θα ανανεώνονταν κάθε χρόνο:

• το «Εκτελεστικό» (δηλαδή η κυβέρνηση µε σηµερινούς όρους), που ήταν 5µελές και είχε ως πρόεδρο τον αµφιλεγόµενο πολιτικό Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο,

• και το «Βουλευτικό» (η Βουλή), που ήταν 70µελές και είχε για πρόεδρο τον αγωνιστή ∆ηµήτριο Υψηλάντη, αδελφό του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου.

Στη Β’ Εθνοσυνέλευση τώρα, οι κοτζαµπάσηδες επιχειρούν τεχνηέντως όχι µόνο να ελέγξουν τις εξελίξεις, αλλά και να τις χειραγωγήσουν, προτείνοντας αλλαγές στον δηµοκρατικό χαρακτήρα του Συντάγµατος, οι οποίες όµως πέφτουν εν πολλοίς στο κενό. Εγκρίνεται ωστόσο µια ελαφρώς τροποποιηµένη εκδοχή του Πρώτου Συντάγµατος. Προκειµένου να µην υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας, καταργούνται όλοι οι τοπικοί οργανισµοί (Πελοποννησιακή Γερουσία, Οργανισµός της ∆υτικής Χέρσου Ελλάδος, Αρειος Πάγος) καθώς επίσης και το αξίωµα του αρχιστράτηγου, που µέχρι τότε κατείχε ο 53χρονος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που ήδη έχει διακριθεί στην άλωση της Τριπολιτσάς, στη µάχη των ∆ερβενακίων, του Γηροκοµείου Αχαΐας και του Βαλτετσίου, καθώς επίσης και στην πολιορκία της Πάτρας.

Επιστροφή στο αφιέρωμα

1821