Ελλάδα|04.07.2023 14:49

Ο Μπάμπου είναι ο σκύλος - οδηγός που έκλεψε την παράσταση στην ορκωμοσία της Bουλής: Tι λέει ο Γιώργος Σταμάτης για την εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Με τον βουλευτή Επικρατείας, Γιώργο Σταμάτη, συναντήθηκε ο Φάνης Καραμπατσάκης για την εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN. Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στην απόφασή του, να παραστεί στην ορκωμοσία της νέας βουλής με έναν σκύλο οδηγό τυφλών. Μαζί με τον βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε και η Ιωάννα Γκέρτσου, πρόεδρος της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών «Λάρα», μαζί με τον Μπάμπου, το σκύλο – οδηγό που έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή ορκωμοσία. Όπως είπε η κ. Γκέρτσου, ο Μπάμπου αμοίβεται μόνο με κροκέτες και αγάπη. Όπως τόνισε, το σκυλάκι, «ήταν πάρα πολύ ήσυχο, υπόδειγμα παρουσίας στη βουλή, εν αντιθέσει με άλλους που δεν ήταν και τόσο ήσυχοι» .

«Τα άτομα με οπτική αναπηρία τη δυνατότητα να αποκτήσουν σκύλο - οδηγό δωρεάν»

«Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι ο σκύλος – οδηγός είναι ένας επαγγελματίας σκύλος, όχι ένας σκύλος που χαϊδεύουμε και κάνουμε παιχνίδια. Και αυτό φαίνεται όταν φοράει τη στολή του γιατί δείχνει ότι συνοδεύει ένα άτομο με οπτική αναπηρία. Αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς και ήταν πολύ ήσυχος στη βουλή γιατί είχε εκπαιδευτεί γι’ αυτό το πράγμα. Αυτός ο σκύλος είναι η “προέκταση” του ατόμου με οπτική αναπηρία. Αν αύριο ένα άτομο με οπτική αναπηρία είναι βουλευτής και έχει έναν σκύλο – οδηγό, όπως αντιλαμβάνεστε θα ανέβει στο βήμα της βουλής μαζί με τον σκύλο του. Θα είναι στις συνεδριάσεις μαζί με τον σκύλο του. Γι’ αυτό είναι καλό να περάσουμε το μήνυμα της προσβασιμότητας, αλλά κυρίως και της αναδοχής των σκύλων – οδηγών, ώστε να εκπαιδευτούν ακόμα περισσότερα σκυλιά οπότε τα άτομα με οπτική αναπηρία που θέλουν να αποκτήσουν έναν σκύλο – οδηγό να έχουν αυτή τη δυνατότητα δωρεάν», τόνισε ο κ. Σταμάτης.

«Ήταν μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία», είπε για την παρουσία της στην ορκωμοσία η κ. Γκέρτσου. «Έχω την ευλογία να έχω παραστεί σε πολλά μέρη με τους σκύλους – οδηγούς μου, όπως πέρυσι που ήμουν στο προεδρικό μέγαρο. Νομίζω χθες, που μπήκαμε και στο κοινοβούλιο ήταν η υπέρτατη συμβολική κίνηση για να δείξουμε ότι οι άνθρωποι που είναι ανάπηροι, έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπως είναι ο σκύλος – οδηγός. Όταν εκπαιδεύονται σωστά και υπάρχει εξειδίκευση και κατάρτιση στην εκπαίδευσή τους μπορούν να πάνε παντού ανεμπόδιστα και να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση κι οποιοδήποτε αξίωμα», είπε η κ. Γκέρτσου και, στη συνέχεια, τοποθετήθηκε σχετικά με τους αποκλεισμούς που η ίδια έχει βιώσει αλλά και το κατά πόσο τα πράγματα έχουν αμβλυνθεί. «Έχω βιώσει πολλούς αποκλεισμούς αλλά έχουμε κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια και έχουμε πια αρωγό και την κυβέρνηση. Από το 2019 που, και ο κ. Σταμάτης έχει αναλάβει Γ.Γ. κοινωνικής δικαιοσύνης και, πλέον, νομίζω ότι οι σκύλοι – οδηγοί είναι πάρα πολύ γνωστοί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαΑμεΑΒουλήορκωμοσίαειδήσεις τώρατυφλοίσκύλος