Ελλάδα|06.07.2023 19:51

WWF: Οι 5 δεσμεύσεις που ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αίτημα να μπει τέλος στις προσχηματικές διαβουλεύσεις και τις... νυχτερινές τροπολογίες

Μαρία Λιλιοπούλου

Πέντε σημαντικές προκλήσεις για το περιβάλλον, το κλίμα και την κυκλική οικονομία, οι οποίες παράλληλα αποτελούν και τις κομβικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνουν οι επιστολές που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το WWF Ελλάς.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δε διστάζει να υπενθυμίσει ότι «οι μέχρι σήμερα ελληνικές περιβαλλοντικές πολιτικές δεν ανταποκρίνονται δυστυχώς, στην κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμούν τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ», ενώ ζητά από τον Πρωθυπουργό διαφάνεια στη νομοθέτηση καλώντας τον να βάλει ένα τέλος σε «νυχτερινές» τροπολογίες.

Όπως επισημαίνεται και στις δυο επιστολές, η Ελλάδα κατέχει θλιβερά πρωτεία σε αριθμό ανοιχτών παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε συνολικό αριθμό ανοιχτών υποθέσεων παράβασης και πρώτη σε συνεχόμενες παραβιάσεις αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ως πλέον κομβικές προτεραιότητες εντοπίζονται οι εξής:

  1. Άμεση και ανυποχώρητη ολοκλήρωση και έγκριση των (ήδη καθυστερημένων επί τουλάχιστον 12 χρόνια) διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura. Η οργάνωση κάνει λόγο για «απαράδεκτη εκκρεμότητα που έχει αφήσει τις σημαντικότερες περιοχές για τη φύση ανοχύρωτες, χωρίς ουσιαστική προστασία, σχέδιο και ανθρώπινο προσωπικό, καταστρατηγώντας τη δική σας δέσμευση για ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του 2022» οδηγώντας παράλληλα σε καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

  2. Αποφασιστικό τέλος στη διαχρονική και διάχυτη αυθαιρεσία εις βάρος της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων οικοσυστημάτων. «Ζητάμε από εσάς προσωπικά να αναλάβετε γενναία πρωτοβουλία για θέσπιση ισχυρού μηχανισμού περιβαλλοντικών ελέγχων, με διαφάνεια και λογοδοσία, μέσα από τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για το περιβάλλον που θα λογοδοτεί στη Βουλή και θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει πλέον καμία ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό έγκλημα».

  3. Εγκατάλειψη των σχεδίων για εξορύξεις πετρελαίου και αερίου σε θάλασσα και ξηρά.

  4. Κλείσιμο και περιβαλλοντική αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών και αναμόρφωση του εθνικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές: “μείωση - επανάχρηση – ανακύκλωση”. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρεί η οργάνωση τον αποκλεισμό από κάθε πολιτικό σχεδιασμό των μεθόδων καύσης απορριμμάτων που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τεράστιο οικονομικό κόστος και υποσκάπτουν την ίδια τη βάση της ανακύκλωσης.

  5. Δημιουργία πλαισίου διαφανούς περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το WWF Ελλάς καλεί ρητά τον κ. Μητσοτάκη να βάλει «ένα οριστικό τέλος στις προσχηματικές διαβουλεύσεις, τις φωτογραφικές διατάξεις, τις “νυχτερινές” τροπολογίες και τον καταιγισμό από τροποποιήσεις της νομοθεσίας, που συνιστούν κακή νομοθέτηση και κακή υπηρεσία στο δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες» θεωρώντας το «κρίσιμο ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας».

Τέλος, στο ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα της ψήφισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του εξαιρετικής σημασίας νέου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, το WWF εκφράζει την ελπίδα ότι η ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ θα διαφοροποιηθεί με γενναιότητα από τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στη σχετική νομοθετική πρόταση.

Λίγα τα θετικά πολλά τα αρνητικά για το περιβάλλον στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής, Δημήτρης Καραβέλλας, κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, υπήρξαν θετικές και σοβαρές αρνητικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.

Ως θετικές ξεχωρίζουν τις δεσμεύσεις για την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη ως το 2028 και για ισχυρή προστασία της φύσης μέσα από την ολοκλήρωση της θεσμικής θωράκισης των περιοχών Natura ως το 2022 και ανάδειξη του 30% του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας ως προστατευόμενες περιοχές. Ως θετικό ορόσημο κρίνεται και η ψήφιση του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου.

Ωστόσο εδώ φαίνεται πως τελειώνουν τα θετικά σημεία, στα οποία αναφέρεται η περιβαλλοντική οργάνωση, καθώς, όπως υπογραμμίζεται στο επίπεδο της πολιτικής πράξης, εξαιρετικά αρνητικές ήταν οι συνεχείς νομοθετικές μεταβολές του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura, και η «τελείως αδικαιολόγητη» πλέον συνέχιση της καθυστέρησης στη διαδικασία έγκρισης των προεδρικών διαταγμάτων προστασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας μας για παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

«Με απαράδεκτη μάλιστα αποσπασματική ρύθμιση, επιτρέψατε τη διάσπαση του καθεστώτος προστασίας των περιοχών Natura, ώστε να τακτοποιηθούν σχέδια που δεν συνάδουν με τους στόχους του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ», αναφέρει η επιστολή.

Δεύτερη πολύ αρνητική εξέλιξη κατά το WWF, ήταν η συνολική πολιτική της κυβέρνησής στο τεράστιο κεφάλαιο της διαχείρισης των αποβλήτων. Η οργάνωση υπενθυμίζει την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τονίζει εμφατικά τον κίνδυνο μη επίτευξης από την χώρα μας των στόχων προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων (2025), ανακύκλωσης των απορριμμάτων συσκευασίας (2025) και μείωσης της ταφής (2035).

Τρίτη αρνητική εξέλιξη που αναφέρεται στην επιστολή είναι η υποστηρικτική ψήφος από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προς την περιβαλλοντικά οπισθοδρομική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη του κανονισμού ταξινόμησης με την οποία το κλιματικά καταστροφικό ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια κατατάσσονται στις «βιώσιμες επενδύσεις».

Επίσης, γίνεται αναφορά σε σειρά επεισοδίων αποξήλωσης του καθεστώτος προστασίας κρίσιμων οικοσυστημάτων, όπως η παράκτια και παρόχθια ζώνη, είδαμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής σας ιδίως σε σχέση με την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων που με αρκετά αμφίβολα κριτήρια, ακόμα και διαπιστωμένες μεγάλες αυθαιρεσίες, χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικές» και απολαμβάνουν κρατικών ενισχύσεων.

«Η πρακτική αυτή γεννά σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και βεβαίως για το σήμα που λαμβάνουν οι επενδυτές από την κυβέρνησή σας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


περιβάλλονειδήσεις τώραWWF