Ελλάδα|16.07.2023 18:25

Φοιτητές Αεροδιαστημικής του ΕΚΠΑ διαφημίζουν τη σχολή τους λίγες ώρες πριν το κλείσιμο των μηχανογραφικών δελτίων: Κατέκτησε το Διάστημα

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το κλείσιμο των μηχανογραφικών δελτίων και οι υποψήφιοι φοιτητές κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις πριν κάνουν τις τελικές επιλογές τους. Από την ιεράρχηση των σχολών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το υπόλοιπο της ζωής τους και σε ένα μεγάλο ποσοστό και την επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού πολλών σημαντικών κλάδων. Και επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλοι οι Έλληνες γιατροί, μηχανολόγοι και λογιστές, οι φοιτητές του νεοσύστατου τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κάνουν έκκληση στους υποψηφίους φοιτητές που έχουν τις δυνατότητες και τη θέληση να προτιμήσουν τη σχολή τους καθώς τους ανοίγονται μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές. Μάλιστα έφτιαξαν και ένα εντυπωσιακό βίντεο που ανοίγουν την πόρτα της Αεροδιαστημικής σε υποψηφίους σπουδαστές.

Το Διάστημα είναι... εδώ

Είναι βέβαιο πωτ το Διάστημα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τηλεπικοινωνίες (δορυφόροι), μεταφορές (δορυφόροι πλοήγησης), τραπεζικές συναλλαγές, μετεωρολογία, κτηματολόγιο, γεωργία, εθνική ασφάλεια, είναι τομείς και εφαρμογές όπου εκατοντάδες δορυφόροι δίνουν τεράστιες ποσότητες από δεδομένα και επιτρέπουν να είναι η καθημερινότητά μας και η ποιότητα της ζωής μας άνετη και ασφαλής.

Γιγαντώνεται η αγορά

«Η αγορά του Διαστήματος έχει γιγαντωθεί και φτάνει πλέον τα €400 δισεκατομμύρια ετησίως, με διψήφιο δείκτη ανάπτυξης σε ετήσια βάση και όπου η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση. Στην Διαστημική δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίες υψηλής αξίας και ανεξάρτητοι οργανισμοί έχουν δείξει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στο διάστημα επιστρέφεται (return of investment -ROI) στην οικονομία με δείκτες 1 προς 10 (π.χ. δορυφορικές τηλεπικοινωνίες)», λένε οι πρώτοι φοιτητές της σχολής που πλέον έχουν ανοίξει και τους επαγγελματικούς ορίζοντες τους:

Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα

«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο οικοσύστημα από δεκάδες μικρομεσαίες εταιρείες που ασχολούνται με τις Διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα €250 εκατ. ετησίως και με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για εξειδικευμένους επιστήμονες. Η Ελλάδα κατασκευάζει πλέον τους δικούς της νανοδορυφόρους μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την επίβλεψη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος».

Υπάρχουν επαγγελματικές προοπτικές; 

Το βασικό ερώτημα που κάνουν οι υποψήφιοι σπουδαστές δεν είναι άλλο από τις επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν για τους αποφοίτους. Οι παλαιότεροι φοιτητές απαντούν: «Στην Ελλάδα υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο οικοσύστημα από πάνω από 50 Ελληνικές εταιρείες αεροδιαστημικής όπως ο Hellas Sat, Ιntracom Defence Electronics, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ISD, TELETEL, GEOSYSTEMS, PLANETEΚ Hellas, Adamant Composites, MILTECH, PRISMA Electronics (EΒΙΔΙΤΕ) όπως και νέες επενδύσεις από διεθνείς πολυεθνικές εταιρείες που ασχολούνται με την Αεροδιαστημική όπως η Thales Hellas, OHB Hellas, OQ Technology, Amazon Web Services, SITAEL, Airbus, Lockheed Martin. Υπάρχουν δεκάδες ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα στην Αεροδιαστημική, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό με ιδιαίτερες γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες όπως αυτές που αποκτούν οι απόφοιτοι του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ. Πέρα από την Ελλάδα, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες/θέσεις εργασίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency), ΕUSPA (Ευρωπαικός Οργανισμός Διαστημικών Προγραμμάτων της ΕΕ), EUMETSAT, European Defence Agency, EUMETSAT, EUROCONTROL, κα.  

Μοναδικό στην Ελλάδα

Σχετικά με τις καινοτομίες του νέου τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και; Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ οι φοιτητές του αλλά και έμπειροι καθηγητές υποστηρίζουν: «To νέο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ είναι το μοναδικό τμήμα στο είδος του στην Ελλάδα στον τομέα της Αεροδιαστημικής και προσφέρει ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών στοχευμένο στην απόκτηση μοναδικών ψηφιακών δεξιοτήτων στην Αεροδιαστημική τεχνολογία και τις εφαρμογές του. Το πρόγραμμα σπουδών (www.aerospace.uoa.gr) συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις με νέα πρακτικά εργαστήρια όπου από το πρώτο έτος σπουδών οι φοιτητές του τμήματος θα μπορούν να αποκτούν πρακτική γνώση και δεξιότητες: από την κατανόηση βασικών νόμων και της θεωρίας Αεροδιαστημικής, Φυσικής, Μαθηματικών, Προγραμματισμού και Μηχανικής Υπολογιστών στο πως λειτουργούν οι δορυφόροι, drones, συστήματα ρομποτικής, αισθητήρες, δορυφορικές και οπτικές τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες Radar αλλά και σημαντικές εφαρμογές στην τηλεπαρατήρηση (δορυφορικές εικόνες), μετεωρολογία, ηλεκτρονικά συστήματα, μικροκυματικά συστήματα, αλγόριθμοι συμπίεσης δεδομένων, μεγάλα δεδομένα (big data), τεχνητή νοημοσύνη/μηχανική μάθηση για την αεροδιαστημικής, embedded systems, ρομποτική κ.α.».

Τρεις υποτροφίες του Hellas Sat 

Πριν λίγες ημέρες η διοίκηση του Hellas Sat και συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος Hellas Sat Consortium Ltd Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανακοίνωσε στον πρόεδρο του τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάιο Λάππα για την προσφορά τριών υποτροφιών για τους 3 πρώτους εισακτέους στο τμήμα Αεροδιαστημικής: «Είναι πολύ σημαντική προσφορά και ένα μεγάλο κίνητρο για τους νέους σπουδαστές και είμαστε ευγνόμωνες. Από την άλλη φαίνεται και η διάθεση της εγχώριας αγοράς να τονώσει την Αεροδιαστημική Επιστήμη».

Υπάρχουν 11 νέα εργαστήρια

Όσο για τα εργαστήρια και τον εξοπλισμό ο Bάιος Λάππας υποστήριξε: «Στο νέο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας υπάρχουν 11 νέα εργαστήρια με εξοπλισμό υψηλής αξίας που υποστηρίζουν τα περισσότερα μαθήματα συνδυάζοντας την θεωρεία με πρακτική εκπαίδευση. Στο 4ο έτος οι φοιτητές του τμήματος συμμετέχουν στο team project που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό διαστημικής αποστολής, που το 2022-2023 είχε στόχο την σχεδίαση σμήνους νανοδορυφόρων για την ανίχνευση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών. Η πρακτική 4 μηνών (με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και χρόνο σε σχέση με άλλα τμήματα Σχολών θετικών επιστημών/μηχανικών) αποτελεί με την διπλωματική εργασία την γέφυρα με την βιομηχανία όπου οι φοιτητές εργάζονται με πληρωμή στην βιομηχανία και αποκτούν εργασιακή εμπειρία και την ευκαιρία να εξερευνήσουν ευκαιρίες για απασχόληση μετά την αποφοίτησή τους. Για τους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο μοναδικό μεταπτυχιακό για τις διαστημικές τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες ΔΠΜΣ STAR (MSc in Space Technologies, Applications and Services – www.star.uoa.gr) αλλά και για την έρευνα σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με φορείς (π.χ. βιομηχανικά διδακτορικά) και οργανισμούς (π.χ. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)».

Συμμετοχή σε τεράστια προγράμματα

Μεγάλη είναι και η συμμετοχή του τμήματος Αεροδιαστημικής σε ερευνητικά προγράμματα: «To νέο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ συμμετέχει σε πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα του European Space Agency, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΕ και στις εξής διαστημικές αποστολές, με άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ. Μερικά από αυτά είναι:

*ESA PROBA-3 Coronagraph System

*Ανάπτυξη επιταχυντή υλικού για τη μη απωλεστική συμπίεση δεδομένων εικόνας εν-πτήσει

*Flight heritage, TRL 9, Εκτόξευση 2023 (DSCAL/CBK/CSL)

*ESA TRUTHS Phases A/B1 -> B2/C/D/E1/E2

*Μονάδας Επεξεργασίας και Συμπίεσης Υπερφασματικών Δεδομένων Εν-Πτήσει

*TRL-4, Εκτόξευση 2029 (DSCAL/ISD/AIRBUS)

*PL EagleEye

*Δοκιμή σε διαστημικό περιβάλλον όλων των επιταχυντών υλικού για συμπίεση πολυφασματικών δεδομένων σύμφωνα με τα πρότυπα CCSDS 122 και 123

*Flight heritage, TRL 9, Εκτόξευση 2023 (DSCAL/CBK)

*Διαστημική αποστολή συστοιχίας νανοδορυφόρων Cubesat ERMIS, ερευνητικό πρόγραμμα €4.8 εκατ., με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάκαμψης και του European Space Agency.

Oι σχολές στα Ψαχνά Ευβοίας

Οσο για τη διαμονή στο Συγκρότημα Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται στα Ψαχνά Ευβοίας και σπουδάζουν πάνω από 1300 φοιτητές, βρίσκεται μία ώρα μακριά από την Αθήνα και 15 λεπτά από την Χαλκίδα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Χαλκίδας, Τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ έχουν κλείσει το 2019 και έχουν ανοίξει πέντε νέα τμήματα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και την Βιομηχανία 4.0/Industry 4.0:

Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροτοδιατροφής και διαχείρισης φυσικών πόρων.

Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας

Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας

Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου 

φοιτητέςμηχανογραφικό δελτίοΑεροδιαστημικήΕΚΠΑΒάιος Λάππας